İstinaftan elektrik aboneleri lehine karar

Elektrik faturasındaki kayıp kaçak bedelini geri almak için dava açan ve çıkarılan yeni yasayla davaları reddedilen abonelerden yargılama gideri alınmayacağına karar verildi.

İstinaftan elektrik aboneleri lehine karar
İstinaftan elektrik aboneleri lehine karar
GİRİŞ 30.05.2017 17:30 GÜNCELLEME 30.05.2017 17:32
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Elektrik faturalarında tüketiciye yansıtılan kayıp kaçak bedellerini ödemek istemeyen vatandaşlar, yaklaşık 3 yıl önce çeşitli davalar açmaya başladı.

Bu yönde açılan davalara, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2014'te son noktayı koyarak, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kurul'un gerekçesinde, "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır." denildi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bağlayıcı bu kararının ardından, birçok tüketici, kayıp kaçak bedeli altında elektrik faturası ile ödediği bedeli geri almak için dava açtı.

Ancak 17 Haziran 2016'da çıkarılan yeni yasa ile elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin kayıp­ kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelini tüketiciden alması yasal altyapıya kavuşturuldu. Böylece mahkemelerde görülen davalar, ilgili yasa gerekçe gösterilerek reddedilmeye başlandı.

Davaların reddedilmesi nedeniyle karşı tarafın avukatlık ve tebligat giderleri dava açan abonelerden alınmaya başlandı.

Bu kez davayı kaybetmesi nedeniyle yargılama giderlerini ödemek zorunda kalan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası'nın açtığı davada ise aboneler lehine karar çıktı.

Sendikanın, yargılama giderinin ödenmesine ilişkin kararın kaldırılması istemiyle açtığı dava, Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedildi. Bunun üzerine sendika tarafından dava istinafa taşındı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 24. Hukuk Dairesi, davanın reddine dair ilk derece mahkemesi kararını kaldırarak, davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı elektrik dağıtım şirketi tarafından davacı aboneye ödenmesi gerektiğine karar veren Daire'nin kararında, "Dava tarihi itibarıyla Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı uyarınca davacının dava açmakta haklı olduğu anlaşılmaktadır.

Yargılama harç ve giderleri, kural olarak davada haksız çıkan aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir. Aynı şekilde, vekalet ücreti yönünden de haksız çıkan taraf aleyhine hüküm kurulur. Dava açıldığı anda haklı durumda bulunan tarafın, yargılama sırasında oluşan yasa değişikliği sonucu haksız duruma düşmesi halinde yargılama giderlerinden, dolayısıyla karşı tarafın vekalet ücretinden sorumlu tutulması olanaklı değildir." ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 28
  • Emrah 6 yıl önce Şikayet Et
    Kanunu 2016 da cikarmislar yani kaçak kullanan adamın elektrik faturasını biz yani kanuna uyan vatandaş ödeyecek!! Ne güzel dünya ya! Bu hükümete güvenim azalmaya başladı hergun bi haksızlık duymak beni çok rahatsız etmeye başladı.
    Cevapla
  • neslihan 6 yıl önce Şikayet Et
    kayıp kaçak uygulaması, kurala uyan vatandaşı da uymamaya teşvik eder. tam tersi kurallara uymayı cazip kılmalı.
    Cevapla
  • Haksızlık 6 yıl önce Şikayet Et
    başkalarının çaldığı elektiriği benden alanlara hakkımı helal etmiyorum. büyük haksızlık.
    Cevapla
  • fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    En guzeli kendin uret kendin kullan fazla uretirsen pazarlamasini yap sirkette kime dagitim bedeli keserse kessin
    Cevapla
  • Vayy beee 6 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun, ünlüler istanbulun en güzel yerinde otursunlar, bizde elektrik fazlalıklarını ödeyelim, hakkım haram olsun, nerde devlet, yaş yere yatar mı, adamlar kanun çıkarıyor işlerine gelmeyecek tabiii
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle