Hasat başladı, fiyat farkı tepki çekiyor: Bahçede 35, markette 199 lira!

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde başlayan kiraz hasadı, ikinci olarak Bilecik'te yapıldı. Bu yıl ilk hasat toptan 35-45 liradan İstanbul hallerine giderken bir zincir markette 199 liradan satıldığı görüldü.

GİRİŞ 15.05.2024 11:52 GÜNCELLEME 15.05.2024 15:28
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Bilecik’in kirazı ile meşhur Küre Köyü'nden 'erkenci' diye adlandırılan kirazın ilk hasadı yapılıyor. Köylüler yerinde 35-45 lira arasında olan kirazın fiyatının Söğüt ve Bilecik pazarında 70 liraya, İstanbul'da ise 120 liraya kadar çıktığını söyledi. Bir zincir markette ise kirazın 199 liradan satıldığı görüldü.

"Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre değişiyor"

Kiraz üreticisi Nurcan Aşık, yaklaşık 1 hafta önce ufak ufak hasada başladıklarını anlatarak, "Biz buna 'Kara bodur' cinsi deriz. Bundan sonra Napolyon kiraz olur bu bölgede. Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre 30 ile 45 lira arasında değişiyor. Biz halde toptana veriyoruz. İstanbul, Ankara gibi illere gidiyor" dedi.

"Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul'da bu kiraz 200 TL"

Başka bir kiraz üreticisi Fatih Turan ise topladığı kirazı Küre Hali'nde 45 liradan alıcı bulduğunu söyleyerek, "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul'da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım" dedi.

"Burada parayı pazarcı kazanıyor"

Küre Köyü Hali'nde kiraz alıcısı Ramazan Palacıoğlu da, alıcı il satıcı arasındaki fiyat farkına değinerek, "Bunun fiyatı 35 lira. Yumuşaklığına göre, sertliğine göre ona göre değerlendiriyoruz. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa oralara gidiyor. Bunu pazarcı kazanıyor. Buradan biz komisyon gönderiyoruz mesela bunu 35’e sattık oradaki 50 liraya satar pazarcı da artık üzerine ne varsa. Pazarcılar kazanıyor" dedi.

"Türkiye’de en erken çıkan ikinci kiraz"

Köy Muhtarı Eyüp Seylan, "Türkiye’de kiraz ilk önce İzmir Kemalpaşa’da çıkar. Yaklaşık 1 hafta sonra köyümüzde kiraz çıkar. Türkiye’de en erken çıkan 2’inci kirazdır. Bölge mikro klima iklime sahip. Bölgemizde yaklaşık 3 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. Ortalama 500-600 ton gibi rekolte beklentimiz var. Bu sene verim biraz düşük. Rekolte düşük olduğundan ihracat yapamıyoruz. Kirazlarımız iç piyasaya gidiyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Bayrampaşa ve Kadıköy hallerinde olmakla beraber yerel pazarcılarda pazarlarında çıkartıyorlar. Kilosu 35-50 lira arasında değişiyor. Cinsine, kalitesine göre fiyatlandırma burada yapıyoruz. Piyasa serbest" dedi. Bu arada, Bilecik'teki bir zincir markette kirazın 199 lira olması dikkati çekti.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 79
  • Mustafa 2 ay önce Şikayet Et
    Sanki migrosa benziyor
    Cevapla
  • Gürbüz 2 ay önce Şikayet Et
    35 tl hasat toplama işçiliği içindemi bu fiyat içindeyse üreticiye yazık.içinde değilse 1500 tl işçi yevmiyesi ile 50 TL’yi buldu bunun üzerine nakliye vs 60 TL’yi buldu bunun üzerine halci 20-30 koydu 80-90 tl hal çıkışı en iyi ihtimalle.pazarcı aldı 120 TL’ye satmıcana göre 150 TL’yi buldu
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Merhaba herkese iyi günler kolay gelsin benim düşüncem ülkemiz çok güzel bir ülke fakat yabancı çok arttı Suriyeliler vesaire gitmeden ve serbest piyasa ortadan kalkmadan hiçbir şey düzelmez devletimizin bir an önce el atması gerek. Yoksa daha kötü günlere sürükleneceğiz
    Cevapla
  • kursat 2 ay önce Şikayet Et
    vesaire kısmına diğer yabancıların tamamı giriyormu mesela yunanlar rumlar Ermeniler vesaire vesaire
    Cevapla
  • Haluk aktaş 2 ay önce Şikayet Et
    Din,iman zayıflarsa ahlak kalmaz sonu bu fiyatlar olur..
    Cevapla
  • Vatandaş anlatıyor 2 ay önce Şikayet Et
    Biz sade kendimizi düşünür hale geldik melmeket batmış vatandaşlar alamamış hiç birşey umrunuzda değil yerinde kırkbeş haydi nakliye halci pazarcı ellibeste onlar alsın yuzlira yahu iki yuzliraya arada uçurum fark var sade kendimizi düşünüyoruz vesselam allahutala hidayet versin doyumluk versin inşaallah hakkı hukuku gordursun mevlam bize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle