İTO'dan bölgesel asgari ücret önerisi!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'daki asgari ücretle 6. bölge teşvikleri kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerektiğini belirtti

GİRİŞ 24.12.2023 13:02 GÜNCELLEME 24.12.2023 14:07
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bu ayın sonuna kadar 2024'te uygulanacak asgari ücretin tespit edileceğini hatırlatarak, asgari ücretin, iş dünyası tarafından asgari ücretten öte, tüm ücret skalasına etki eden bir çalışma olarak değerlendirildiğini söyledi.

2024 ile ilgili açıklanan "iddialı" bir Orta Vadeli Program'ın (OVP) yürürlükte olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Buna bağlı olarak, enflasyon, kur ve faizle ilgili hedeflenen bir yol haritası var. Bütün bunların içinde iş dünyasının rekabetçiliğini kaybetmeyeceği bir denge içinde yürümemiz lazım.

Sadece ücretlerin dengelenmesiyle değil, aynı zamanda faizlerin ve kurun da denge içinde olacağı bir yapı olması lazım ki Türkiye'deki üretici-ihracatçı rekabetçiliğini artırsın ve yurt içindeki üreticiler ithal ürünlere karşı dezavantajlı hale gelmesin. Yeni asgari ücretin bütün bu büyük resmi görerek belirlenmesinin doğru olacağı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"GELİR VERGİSİ DİLİMLERİNİN GÜNCELLENMESİ İŞ DÜNYASININ ÜZERİNDE DURDUĞU BİR KONU"

Şekib Avdagiç, asgari ücretle beraber iş dünyasının önemle üzerinde durduğu bir konunun ise gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 15 yıl önce asgari ücretin ilk vergi diliminin asgari ücretin 13 katı mertebesinde olduğu bilgisini paylaşan Avdagiç, "Her yıl asgari ücret bir sosyal ücret olarak daha hızlı artıyor olmasına rağmen gelir vergisi dilimleri bunun çok altında bir hızla arttı. İlk vergi dilimi 2008'de asgari ücretin 13 katıyken, bugün geldiğimiz noktada telaffuz edilen asgari ücret zammı beklentisi ve yeniden değerleme oranındaki vergi güncellemesi ile birlikte 2024'te 6 kattan bile az bir değere düşmüş olacak." şeklinde konuştu.

Avdagiç, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra SGK üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir açılım olabileceğini belirtti.

"ASGARİ ÜCRET BÖLGESEL OLARAK BELİRLENEBİLİR"

İTO Başkanı Avdagiç, nasıl yatırımlar için 1'den 6'ya kadar farklı teşviklerin uygulandığı bölgeler varsa asgari ücretin de 6 skala olmasa bile 3 veya 4 skala olarak belirlenebileceğini vurgulayarak, "Asgari ücret, bölgesel olarak değerlendirilip belirlenebilir. İstanbul'daki asgari ücretle, teşvikle ilgili 6. bölge kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerekiyor diye düşünüyoruz. Dolayısıyla asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir fayda sağlayacaktır." yorumunu yaptı.

15 Aralık'ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu hakkında değerlendirme yapmamasına değinen Avdagiç, şu andaki OVP'nin birçok piyasa aktörü tarafından da gerçeğe çok yakın olarak addedildiğini belirtti.

Avdagiç, "2018 yılından bu tarafı inceleyecek olursak uluslararası derecelendirme kuruluşlarının ve Dünya Bankası, OECD gibi kurumların Türkiye'nin büyümesiyle ilgili, Türkiye ile ilgili verileri hep aşağıdan başlattığını görüyoruz. Türkiye hep öngörülenin üzerinde büyüdü." diye konuştu.

Türkiye'ye gelen yatırımları da değerlendiren Avdagiç, seçimden bu yana yürütülen politikanın tutarlı ve yabancı fon sahiplerinin makul ve olumlu karşıladığı bir süreç olduğunu söyledi.

Avdagiç, "Tabii bizim açımızdan şu anda özellikle finansman maliyetinin yüksekliği önemli. En kritik konu, olabildiğince en hızlı bir şekilde enflasyonu aşağı çekmek ve finansman maliyetini buna bağlı olarak düşürüp Türkiye'deki iş dünyasındaki aktörlerin yatırım arzusunu artırmayı sağlamak." dedi.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 45
  • Türkiye, 4 ay önce Şikayet Et
    Bu iyi bir seçenek değil, ayrıca küçük kentlerde fiyatlar daha yüksek olabiliyor. Büyükşehir bir çoğu için tercihtir. İşveren daha düşük maliyet ile ticaret yapmak istiyorsa, kırsal bölgelere fabrikayı taşımalıdır. İşletmelerin bölgelerdeki ihtiyacını da Devlet hazırlamalıdır. İnsanları bir kaç kente yığmanın kimse için bir faydası yoktur. Kentler yaşanmaz hale geldi.
    Cevapla
  • Türkiye, 4 ay önce Şikayet Et
    İlave önerim olsun; ben yapılacak olan bu zamların, gelir düzeyine göre oranlanmasını öneriyorum. Belli bir seviyede gelire sahip olanlara enflasyon oranında zam yapılsın, belirli bir seviyenin altında alanlara, enflasyona ilave refah payı zammı verilsin. Toplumdaki gelir seviyesinin artması için bir yerden başlayalım. Vekil maaşları da sabit kalsın, veya memur gibi, emekli maaş almasın.
    Cevapla
  • Burhaneddin 4 ay önce Şikayet Et
    Bunlara kalsa çalışanının maaşını da devlete ödetirler , sanki her çalışan asgari ücretle çalışmak zorundaymış gibi , asgari ücret başlangıç ücretidir devlet bu uyanıklara pirim vermemeli ..
    Cevapla
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    kesinlikle katılıyorum çok doğru büyük şehirlerde kiralar asgari ücretten yüksek
    Cevapla
  • Talip 4 ay önce Şikayet Et
    Bırakın bu işleri kardeşim, insanlara geçinecek ücreti verin yada işletmemiz kapatın aç gözlü nankörler sizi, işçi köleniz i yahu ni türlü doymadınız öküzler. Vergiden çal, asgari ücreti düşük tutmak için kırk takla at, ha bire zam yap, Allah gözünüzü doyursun, yuhh size be ne doymaz karnınız varmış.
    Cevapla
  • Türkiye, 4 ay önce Şikayet Et
    Asgari ücretin yüksek olması, enflasyonun artması anlamına gelir. Bura da problem, bizim işletmelerimizin ahlakı ile alakalı bir durumdur. Asgari ücret belirlenirken, çırak veya geri hizmette işe başlayan bir kişinin işe giriş maaşı olarak belirlenir, ancak, bizde işletmeler, çalışana verilen maaş olarak algılıyor, ( işine geliyor diyelim) hatta fazla verende, üzerini elden veriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle