Gözler asgari ücrette 3. toplantıda

Asgari ücrette ikinci toplantı yapıldı. Taraflar önümüzdeki günlerde bir kez daha bir araya gelecek. Üçüncü toplantıda artık rakamların konuşulması bekleniyor.

Gözler asgari ücrette 3. toplantıda
Gözler asgari ücrette 3. toplantıda
GİRİŞ 20.12.2023 09:20 GÜNCELLEME 20.12.2023 09:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Asgari ücret mesaisinde süreç ilerlerken özellikle işçi tarafı gelecek hafta yapılması öngörülen 3'üncü toplantıyı merakla bekliyor. Zira bu görüşmede işçinin talep ettiği oran ilk kez somut bir şekilde dile getirilecek.

Toplantıda iş verenin aklındaki rakamın da paylaşılması bekleniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geçen yıl yapılan toplantıda rekor oranında zam olmuştu. Özellikle enflasyon farkı büyüme rakamları tahminleri yine geçinme endeksleri dinlenen işçilerin görüşlerinin alınarak ortalama bir ücretin belirleneceğinin söz konusu söyleyebiliriz."

"MUTABAKAT ÇIKMASI DA İHTİMALLER ARASINDA"

Sürecin tamamlanması için 31 Aralık son tarih. Ancak beklenti yeni ücretin bu tarihten önce açıklanması. Zira uzlaşı olması durumunda süreç erken tamamlanacak.

Karakaş, özellikle kira, konut, gıda gibi zorunlu ihtiyaçların göz önünde bulundurulup bir mutabakat çıkmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Net 11 bin 402 lira olarak uygulanan asgari ücrette yeni rakam komisyonda oy çokluğuyla karara bağlanacak.

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor. 

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • selim koç 4 ay önce Şikayet Et
    çay kahve içip dağılıyorlar herhalde
    Cevapla