Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 2023 yılının son faiz kararını açıkladı. MB, politika faizini 250 baz puan artırılarak yüzde 42,5 seviyesine yükseltildi.

 Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından milyonların beklediği asgari ücret rakamı merak konusu oldu. Ülke Tv ekranlarına konuk olan AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, Merkez Bankası'nın kararı sonrası asgari ücretteki son beklentiler canlı yayında açıkladı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretin ortalama 7 milyon insanı ilgilendiren bir karar olduğunu belirten Abdulkadir Develi, asgari ücret konusunda iş gücünde arz talep dengesini bozmayacak şekilde ve aynı zamanda emek sahibini enflasyona ezdirmeyen bir belirleme yapıldığını söyledi. Analizler sonucunda yüzde 36 enflasyon beklendiğini hatırlatan Develi, "Dolayısıyla % 36 buradaki en düşük barem olarak nitelendirebiliriz. Bir kere yapılacağından dolayı yani belirsizlikler olabilir ekstra enflasyon artıracak durumlar söz konusu olabilir, dünya şu an çok öngörülebilir bir dünya değil. Dolayısıyla bundan dolayı da belki bu belirsizlikleri de biz fiyatladığımız zaman % 40 üzerinde bir artış durum söz konusu olabilir ki bu da 16.000 TL'nin üzeri olarak biz bunu yorumlayabiliriz" dedi. 

HEDEFE YAKLAŞILDI MESAJI VERİLDİ

"Enflasyon ve fiyatlanma davranışlarında iyileşme başladı." ifadelerini yorumlayan Develi, bu açıklamayla 'hedefe yaklaşıldı' mesajı verildiğini ve kısa zaman içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek "Fakat gerek görüldüğü müddetçe de devam edilecektir diyor. Yani şimdi biz bu metne baktığımız zaman metnin Şahin bir karar aldığını yani Merkez Bankası burada şahin bir karar aldı bu bir. Ama bu iletişim dilinde bir güvercin bir yaklaşımında işaretlerini biz görmeye başladık metinde çünkü artık sona doğru geldik. Enflasyonla bizim uygulamış olduğumuz politika arasında bir uyumluluk durumu söz konusu şeklinde bir ifade var ki bu da şartların artık istenilen noktaya doğru gittiğini politika faizini gerektirecek ekstra bir artış önümüzdeki yıl ve aylarda belki çok fazla bu şiddette olmayabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Misafir 21.12.2023 22:13
    Yüzde 8.5 olan faiz yüzde 42.5 olmuş. Yani dört kat artmış. Yani yüzde 400 artmış. Bu şartlarda kim kredi çekip ödeyebilecek.
  • Harun 21.12.2023 17:04
    ilk 6 aylık enflasyon 19.72, mb yıllık beklentisi 63 aradaki fark 43.28 zam en az bu olmalı.