Akbank hisselerinde çok şaşırtan hareket

Borsada işlem gören Akbank hisselerinde bugün çok şaşırtıcı ve olağandışı bir hareket yaşandı. Hisseler 9.30 TL'de hareket ederken bir anda 10 TL'ye kadar fırladı

Akbank hisselerinde çok şaşırtan hareket
Akbank hisselerinde çok şaşırtan hareket
GİRİŞ 18.04.2017 17:16 GÜNCELLEME 18.04.2017 17:16

Hisselerin saniyeler içerisinde yüzde 10 artmasıyla birlikte devre kesici uygulaması devreye girdi. yaklaşık 5 dakika boyunca tahta kapalı kalırken, açılması ile hisse fiyatı 9.23 liraya döndü.

Öte yandan Akbank'taki bu sürpriz hareket endeksi de etkileyerek 92 bin TL sınırına getirdi.

Saat 16.45 itibariyle akbank hisseleri yüzde 1.43 artışla 9.22 TL'de bulunuyor. BIST 100 de aynı saatlerde yüzde 0.4 artışla 91 bin 30 seviyesinde hareket ediyor.

Akbank hisselerindeki hareketin neden kaynaklandığı konusu henüz net değil. Ancak haberturk.com'a konuşan borsacılar, Şubat ayında Koç Holding ve Turkcell hisselerinde de 'algoritma hatası' kaynaklı benzer hareketin aşağı yönlü gerçekleştiğini hatırlatarak, yine benzer bir durumun yaşanmış olabileceğini ifade ediyor.

Turkcell ve Koç Holding hisselerinde de anlık sert düşüşler yaşanmış ve şirketlerin hisseleri sürekli işlemden çekilip otomatik seans durdurma devreye girmişti. Otomatik seans durdurmanın ardından ise hisselerdeki kayıplar toparlanmış ve normale dönmüştü.

Sonraki günlerde yaşanan bu hareketle ilgili bir açıklama yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, aşağı yönlü sert hareketin nedeninin algoritmik işlem kaynaklı olduğunu duyurmuştu.

Karadağ, konuyla ilgili şunları söylemişti:

"Yanlış kurgulanmış bir algoritmik emir sebebiyle yatırımcı zarar etmiş. Kişiler mantıklı olmayan algoritma ve kurgularla fiyat emri girebiliyor. Aaten devre kesiciler ve diğer mekanizmalarla müdahale ettik. Biz kendi tedbir ve önlemlerimizi alıyoruz, SPK'ya raporluyoruz."