4,5 milyonluk nüfusun yarısını kaybettiler! Türkiye'ye çağrıda bulundular

11 senede Moldova nüfusunun 4,5 milyondan 2,5 milyona düştüğünü belirten Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldova'da 1200 Türk şirketinin bulunduğunu belirterek, iş insanlarını yatırım yapmaları için ülkesine davet etti.

4,5 milyonluk nüfusun yarısını kaybettiler! Türkiye'ye çağrıda bulundular
4,5 milyonluk nüfusun yarısını kaybettiler! Türkiye'ye çağrıda bulundular
GİRİŞ 27.04.2024 10:44 GÜNCELLEME 27.04.2024 10:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Moldova'nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle İzmit Yürüyüş Yolu'nda "7. Gagauzya Fotoğrafları Sergisi" açıldı.

Büyükelçi Croitor, Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri'ni anlatan 60 fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezdi.

Croitor, gazetecilere, ilk defa geldiği Kocaeli'de sergi açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Moldova'nın güneyinde yaşayan Gagauz Türklerinin Türk dünyasının bir parçası olduğunu belirten Croitor, bu sergiyle Türk vatandaşlarının Gagauz Türklerini daha yakından tanımalarını istediklerini kaydetti.

Croitor, nüfusu 2,5 milyon olan Moldova'dan her sene Türkiye'yi 300 bin kişinin ziyaret ettiğini aktardı.

Türkiye'nin büyük nüfusa sahip olduğuna işaret eden Croitor, "Ama Türkiye'den Moldova'ya, Gagauz Özerk Yeri'ne gelen sadece 30 bin kişi. Biz istiyoruz ki daha çok turist gelsin." dedi.

 

"ÜLKELERİMİZ STRATEJİK ORTAK"

Büyükelçi Croitor, Moldova'da 1200 Türk şirketi bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkelerimiz arasında ticaret hacmi 1 milyar dolar. Biz istiyoruz ki daha da fazla olsun, Türkiye'den daha çok şirketler Moldova'ya gelsin. Biz istiyoruz ki onlar para kazansınlar ama bizim vatandaşlarımız da iş kursunlar. Neden? 11 sene önce Moldova nüfusu 4,5 milyondu, bugün 2,5 milyon kaldı. Nüfusumuz nereye kaçıyor? İş arıyorlar, İstanbul'da, İtalya'da, Belçika'da, Rusya'da, başka ülkelerde çalışıyorlar. Gagauz halkının kimliğini kaybetmesinden çok korkuyoruz. Bu yüzden iş insanlarını Moldova'ya davet ediyoruz. Moldova'nın toprakları hem güzel hem verimli. Bizde tarımcılık, hayvancılık, balıkçılık ama aynı zamanda turizm de çok önemli. Bu alanlarda iş insanlarını Moldova'ya davet ediyoruz. Beraber iş yapalım. Ülkelerimiz stratejik ortak. 2018'de Sayın Cumhurbaşkanı Moldova'yı ziyaret etti, 2019'da Moldova'nın Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldi. Bu ilişkilerimiz, bu bağlantılarımız daha da güçlü olsun."

Kocaeli'de sanayinin güçlü olduğuna işaret eden Croitor, "Hükümetimiz, iş insanlarına çok büyük teşvikler veriyor. Kocaeli'den de iş insanları bu teşvikleri alsın ama Moldova halkına da iş kursunlar. Bu bizim için çok önemli." dedi.

Croitor, daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Merkezi'nde düzenlenen "Moldova ve Gagauzya'daki Yatırım ve Turizm İmkanları Konferansı"na katıldı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • 568 1 hafta önce Şikayet Et
    Yolunacak kaz lazım Moldovaya davet ederler tabii. Kapıdan gönderiyoruz diyecek halleri yok ya.
    Cevapla