Demirören'den dev imza!

Demirören Holding ile Total arasında devam eden Total Türkiye’nin satış süreci dün atılan imzalarla tamamlandı.

Demirören'den dev imza!
Demirören'den dev imza!
GİRİŞ 16.04.2016 09:43 GÜNCELLEME 16.04.2016 09:45

Demirören Holding bünyesine katılan Total Türkiye ile birlikte Demirören Grubu, 1.200 istasyona ulaştı. 325 milyon euroluk bu satın alma işlemi, yılın yerli sermayeli en büyük alımı oldu

Fransız enerji devi Total’in Türkiye’deki faliyetlerinin yüzde 100 Türk sermayeli Demirören Holding’e satış işlemi dün atılan imzalarla tamamlandı.
 
İmza törenine Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Demirören Holding Başkan Yardımcısı Yıldırım Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören, Sinan Oktay ile Milangaz, Moil, Total ve Demirören Holding yöneticileri katıldı.    
 
Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarının Demirören Holding’e 325 milyon euro bedelle satışı konusunda taraflar 1 Eylül 2015’te anlaştıklarını duyurmuştu.
 
Türkiye’ye güven
 
18 Ocak’ta Rekabet Kurumu onayının çıkmasının ardından geçtiğimiz haftalarda satışla ilgili son pürüzleri gideren taraflar hisse devrine dair imzaları dün attı.
 
Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, imza töreninde yaptığı konuşmada, bu satın alma ile akaryakıt sektöründe Demirören Holding bünyesindeki enerji grubu cirosunun ortalama 3 katına çıkarak 9.5 milyar TL’ye yükseleceğini söyledi.
 
Yılın en büyük satın alması
 
Erdoğan Demirören, bu satın almanın, Demirören Holding’in Türkiye ekonomisine ve geleceğine olan inancının bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek “Bu alımı, 2016’da yerli sermaye olarak en büyük ve en önemli olması bakımından da çok önemsiyoruz” dedi.
 
Türkiye’nin ilk LPG tedarikçisi olan Demirören Holding şirketlerinden Milangaz, 26 dolum tesisi, 5 adet deniz terminali, 1.100 tüplü gaz bayii, 10 bin tali bayii, 630 otogaz bayii ve dökme gaz dağıtımı ile Türkiye’deki LPG sektörünün lider kuruluşlarından biri olarak faaliyet gösteriyor.
 
1.200 adet bayiye ulaşıyor
 
Demirören Holding’e bağlı bir diğer şirket olan MOil Petrolcülük de 419 akaryakıt istasyonu ile akaryakıt pazarında önemli bir oyuncu. Demirören Holding, Total Türkiye’yi bünyesine katarak akaryakıt ve otogaz pazarındaki gücünü artırıp, Türkiye genelinde 1.200 adet akaryakıt ve otogaz istasyonuna ulaşıyor.
 
Total Global Pazarlamadan Sorumlu İcra Komitesi Üyesi Momar Nguer ile Erdoğan Demirören imza töreni sonrasında birbirlerine tebriklerini sundu.  
 
En kaliteli LPG’den otogaz, tüplü üretim
 
Türkiye otogaz ile 1996 yılında tanıştı. Milangaz, o tarihte Türkiye’nin ilk otogaz ve otogaz dönüşüm sistemleri şirketi Dem-Al’ı kurdu ve İtalyan Tartarini firmasının Türkiye ve Ortadoğu distribütörlüğünü aldı. Dem-Al Şirketi, Türkiye’nin her yerine otogaz dönüşüm bayilikleri ve otogaz istasyon bayilikleri kurmaya başladı. 1996’dan sonra Türkiye genelinde 112 Dem-Al otogaz bayiliği kuruldu. 2002’den itibaren Milangaz, kalitesini otogazda da ön plana çıkarmak amacıyla yeni açılan otogaz bayiliklerine “Oto Milangaz” olarak devam etti. 2015 yılı sonu itibariyle 641’i mevcut, 20’si kurulum aşamasındaki istasyonlarla birlikte bayi sayısı 661’i buluyor. Milangaz, 2004 yılında Shell & Turcas, 2008 yılında Petrol Ofisi, 2012 yılında Lukoil ve 2015 yılında BP firmaları ile yaptığı toptan satış anlaşmaları ile sektörün önemli oyuncularının da toptan tedarikçiliğini üstleniyor.
 
İlklerin şirketi
 
Halihazırda Türkiye’nin 5’inci büyük akaryakıt dağıtımcısı olan Total, ülke genelindeki 440 civarı istasyonunda akaryakıt ürünleri satışı gerçekleştiriyor. Türkiye’de 1992’den beri faaliyet gösteren Total, yüzde 5.5 akaryakıt bayi ağı pazar payına sahip. Total Türkiye, İzmit Gebze, İzmir Aliağa ve Samsun’daki 300 bin m3/yıl toplam kapasiteli modern akaryakıt tesisleri ile dünya standartlarında depolama ve dağıtım hizmeti veriyor. Bu tesisler, sahip oldukları deniz terminalleri ile bölgedeki en iyi akaryakıt terminalleri olarak görülüyor. Total, Türkiye’de dizel araç pazarının gelişmesinin önünü açan Eurodiesel, fabrikada kurşunlu benzin ile çalışacak şekilde üretilen araçların kurşunsuz benzin ile kullanılmasına olanak veren Greenmax gibi ilkleri piyasaya sunmasıyla tanınıyor. Dünyanın 5’inci büyük petrol şirketi olan Total’in İcra Komitesi Üyesi Philippe Boisseau, Eylül 2015’te satış kararını varlık portföylerinin dinamik yönetimi sonucu aldıklarını açıklamıştı.
 
Türkiye’nin geleceğine güvenin imzası atıldı
 
Demirören Holding, son 60 yılda Türkiye’nin imalat ve inşaattan turizme, eğitimve medya gibi değişik alanlarında hızla büyüyen en büyük şirket topluluklarından. Demirören Holding’in bağlı şirketlerinden Milangaz ülkenin ilk LPG tedarikçisi. Milangaz LPG Dağıtım şirketi, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 2.5 milyar TL’lik net üretimden satışlarla Türkiye’nin en büyük 21’inci şirketi konumunda bulunuyor. Milangaz 26 dolum tesisi, 10 bin bayi ile tüplü gaz, oto gaz ve dökme gaz dağıtımı yapıyor. Demirören Holding’e bağlı Moil Petrolcülük akaryakıt dağıtım firmaları içinde pazar payı ve 435 akaryakıt istasyonu ile ilk 10’da yer alıyor.
 
Total Türkiye’nin de grup bünyesine katılması ile birlikte Demirören Holding akaryakıt dağıtım sektöründe en büyük ilk 5 oyuncu arasında yer alacak. Enerjideki toplam ciro 10 milyar TL sınırına dayanırken, 1.200 adede ulaşan akaryakıt ve otogaz istasyonu ile de Demirören Grubu enerji alanındaki en büyük oyunculardan biri konumuna yükselecek.
 
Söz konusu imza Türkiye’nin potansiyeline, istikrarına en büyük güven olarak yorumlanıyor. Türkiye’nin rakiplerinden daha hızlı büyümesine paralel olarak enerji sektründe de önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme bekleniyor.
 
Akaryakıt dağıtımında oyuncular değişiyor
 
Demirören Grubu’nun MOil ve şimdi de Total markası ile yer aldığı akaryakıt dağıtım sektöründe kıyasıya bir rekabet söz konusu. Pazar paylarının da yıllar itibarıyla değişkenlik gösterdiği akaryakıt dağıtımında EPDK’nın tavizsiz tutumu bazı uluslararası oyuncuların kâr marjlarını yeterli görmemesine neden olmuş vaziyette.
 
Bu yüzden de sektörde aktörlerin önümüzdeki süreçte de değişmesi, konsolidasyonlar yaşanması  bekleniyor. Total hisse devri bunun bir örneği oldu.Doğan Grubu’ndan hisselerin tamamını alan Avusturyalı OMV, Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satmak istediğini duyurmuştu. Şu an akaryakıt dağıtımının önemli oyuncuları olan Petrol Ofisi, Opet, Shell, BP, Total ve MOil’in yanı sıra Aytemiz, Lukoil, TP Petrol, Alpet, Kadoil, Turkuaz diğer önemli oyuncular olarak yer alıyor.