Merkez neden indirime gitti?

Merkez Bankası, neden faiz indirimine gittiğini açıkladı. Yayınlanan raporda gıda fiyatlarının seyri konusunda MB'nin tahminine yer verildi.

Merkez neden indirime gitti?
Merkez neden indirime gitti?
GİRİŞ 20.04.2016 15:14 GÜNCELLEME 20.04.2016 22:12
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ekotrent / Haber7

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya olduktan sonra yapılan ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gidildi. Kararlar doğrultusunda faiz koridorunun üst bandı 50 baz puan indirilerek yüzde 10'a çekildi. 

PPK tarafından yapılan açıklamada; para politikasındaki sıkı duruş, dış ticaretteki olumlu gelişmeler, AB'den gelen talepler ve enflasyondaki düşüş indirimin nedeni olarak gösterildi.

'JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN'

Suriye ve Irak'ta savaş durumları da Merkez Bankası'nın raporunda kendine yer buldu. Merkez, çevre ülkelerdeki savaş hali nedeniyle artan jeopolitik risklere karşın, AB tarafından gelen taleplerin ihracata olumlu yansıdığını söyledi. Açıklamada, ''Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir.'' ifadelerine yer verildi.

'FİYATLAR DAHA DA DÜŞER'

PPK'nın raporunda, enflasyonda belirgin bir düşüşün gözlendiği de belirtildi. Bu düşüşün altında yatan sebep ise işlenmemiş gıda olarak gösterildi. Ayrıca bu düşüşün devam etmesini bekleyen Merkez, ''Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.'' açıklamada bulundu.

Öte yandan raporda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • pkksavar 8 yıl önce Şikayet Et
    valla bütün dünya faiz indiriyor. kapitalist sistemin kayışları yandı. malum amerikan merkez bankası yetkilileri işi iyice azdırdı şimdi kimse net bir şey söyleyemiyor. bir de suud ve çinin dolara boğma resti sallanıp duruyor.
    Cevapla
  • dayı 8 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon indikçe fed faizi artırmadıkça faizde inecektir
    Cevapla
  • dürüst 8 yıl önce Şikayet Et
    fazilerin fazla düşmeside pek hayra alamet bir durum değil, düşük fazili krediler halkı israfa teşvik etmektedir
    Cevapla
  • ayyıldız 8 yıl önce Şikayet Et
    faizi mi savunuyorsunuz yani anlamadım.Zaten haram bişey.
    Cevapla
  • abc 8 yıl önce Şikayet Et
    merkez bankası istikrarlı bicimde faiz indirimine devam etmeli....
    Cevapla
  • Çukurovalı 8 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır yahu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle