Merkez'in kararı konut kredilerini etkiler mi?

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 0,50 puan indirime gitmesinin konut kredilerini de etkilemesi bekleniyor.

Merkez'in kararı konut kredilerini etkiler mi?
Merkez'in kararı konut kredilerini etkiler mi?
GİRİŞ 20.04.2016 15:18 GÜNCELLEME 20.04.2016 17:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı görev süresi dün sona eren Erdem Başçı'dan başkanlık görevini teslim alan Murat Çetinkaya, görevi devralır almaz bugün ilk faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,50'den yüzde 10'a indirdi. Faiz koridorunun üst bandı 0.50 puan inerken, Merkez Bankası politika faizine ise dokunmadı.Merkez Bankası'nın bu adımıyla konut kredilerindeki faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceği tahmin ediliyor. 

 “BEKLENTİM DAHA YÜKSEKTİ”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Piyasa beklentilerine yakın bir oran gerçekleşti. Beni heyecanlandırıcı bir indirim olduğu kanaatinde değilim. Yatırımcının yatırım yapma zevkini tetikleyecek bir rakama inmesi gerekiyor. İnşallah yeni başkan ve arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve inşallah Türkiye'de yatırım yapma iştahını tetikleyecek bir karar alacaklarını umuyorum. Piyasa beklentilerine yakın oldu ama benim heyecanımı tetikleyecek ve yatarım iştahını tetikleyecek şey gerçekleşmedi” dedi.

SIRA ŞİMDİ BANKALARDA…

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise, "TCMB reel sektöre nefes verdi, şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin işletmelerin ve KOBİ'lerin banka kredi borçları ile yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz. Yeni başlangıçlar her zaman umut vericidir. Seri faiz indirimleriyle bu sürecin devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.

Ekonomide dinamikleri sürdürülebilir kılmak için faiz indirimlerinin yapısal reform ve tedbirlerle birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan İbrahim Çağlar, şöyle devam etti: "Enflasyon beklentisi geriliyor, kur aşağı yukarı oturdu, FED'in yıl içinde dört adet faiz artırım konusu gündemden uzaklaştı. Faiz indirimini tamamlayacak şekilde reel sektörü hızlandıracak, tüketicinin alım gücünü artıracak reformlar bir an önce devreye girmeli."

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜZDE 1’İN ALTINA İNER

"BU KARAR KONUT TALEBİNE FAYDA SAĞLAR"

Başakşehir'de hayata geçirilen "Avrupa Konutları Başakşehir" projesinin lansman töreninde konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizlerde indirime gitmesinin konut kredilerini de etkileyeceğini belirtti. Kurum, yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşünüyorum" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını değerlendiren ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan ise "Beklenen bir indirimdi ve piyasa 50 baz puanı esasında satın almıştı. Buna rağmen dolar aniden 2.85'ten 2.81'e indi. Şimdi bankalar bir yandan mevduat faizlerini geri çekmeye çalışacak, bir yandan da bekleyen bir talep olan konutkredi faizlerini geri çekmeye çalışacaklar. Bu karar mutlaka konut talebine fayda sağlayacaktır. 

BEKLEYEN BİR TALEP REALİZE OLACAKTIR

Bekleyen bir talep kısa sürede realize olacaktır. Tabii yüzde 1 ile 1.25'ler arasında değişen faizlerin, esas olması gereken rakam olan 0.70'ler civarına gelmesine daha bir süre var. Ancak bu günü bir başlangıç olarak görmek lazım. 

Dünya genelinde gidişat ekonomide fena değil. Türkiye de enflasyon da beklenen kadar olmasa bile geri gitme eğiliminde. Diğer faktörler de eğer önemli bir değişim olmazsa, gidişat ve eğilim faizleri adım adım geri götürecek. Bu da bazı çevrelerin beklediği tarih olan 2016 başında faizlerin yüzde 1 in altına düşmesi gerçekleşmemiş olsa bile bu yıl sonuna doğru olması gereken yere geleceğinin bir göstergesi."

YORUMLAR 1
  • mustafa Şahin 8 yıl önce Şikayet Et
    Canını seveyim halen nankör olanları allah a havale etmek gerek sayin cumhurReis
    Cevapla