Artan not Türkiye'ye ne getirecek?

Fitch, 5 Kasım'da Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak "BBB-" ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkardı. Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna sahip olmasıyla 10 yılda 100 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olacak. İşte ekonomide yaşanacak gelişmeler:

Artan not Türkiye'ye ne getirecek?
Artan not Türkiye'ye ne getirecek?
GİRİŞ 06.11.2012 08:25 GÜNCELLEME 06.11.2012 09:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak "BBB-" ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkardı. Türkiye böylece, 18 yıl önce kaybettiği 'yatırım yapılabilir' notunu tekrar geri aldı. Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediğine dikkat çeken Fitch, "Kamu maliyesinin durumu, güçlü bankacılık sektörü, olumlu büyüme görünümü not artışında etkili" dedi.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna sahip olmasıyla 10 yılda 100 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olacak. Not artışı sonrasında Hazine, yurtdışından daha ucuza borçlanabilecek... Peki bundan sonra neler olacak?

İşte "yatırım yapılabilir" not sonrasında ekonomide yaşanacak gelişmeler:

1- Yabancı sermaye girişi hızlanacak

Notu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkan ülkeye yabancı sermaye girişinde ciddi artışlar yaşanıyor. Benzer etki Türkiye'de de yaşanacak. Yatırım yapılabilir not artışıyla Türkiye'ye 10 yılda toplam 100 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi gerçekleşecek. Yabancı sermaye girişinin önemli kısmı portföy yatırımları şeklinde olacak. Büyük emeklilik fonlarının Türk sermaye piyasalarına girişi hızlanacak. Çünkü bu fonların en önemli yatırım kriterlerinden biri "yatırım yapılabilir" ülke notu. Not artışı doğrudan yabancı sermaye girişine de olumlu etki yapacak. Doğrudan yabancı sermaye girişinde not artışı sonrası ciddi bir artış olmasa da istikrarlı bir giriş yaşanacak.

2- Borçlanma maliyeti düşecek

FItch'in aldığı karar, Türkiye'nin yurtdışı borçlanma maliyetlerinde önemli düşüşlere neden olacak. Hazine'nin uluslararası piyasalardan yaptığı borçlanmalarda faiz oranın Fitch'in kararı sonrasında gerileyecek. Ancak faizlerdeki düşüş vade yapısına aynı hızda olumlu etki yapmayabilir.

3- TL değerlenecek İMKB yükselecek

Yatırım yapılabilir nota sahip olan ülkelerin borsaları not artışıyla tırmanışını sürdürürken para birimlerinde değerlenme devam ediyor. Fakat İMKB'de olduğu gibi diğer ülke borsalarında da asıl yükseliş not artışı öncesindeki dönemde "beklenti satın alma" gerekçesiyle daha hızlı oluyor. İMKB, not artışı olacağı beklentisiyle son 1 ayda yüzde 10'a yakın yükselerek rekor kırdı. Borsadaki bu artış diğer ülke örneklerine bakılarak "Hız keserek 6 ay daha sürecek" denilebilir.

Not artışıyla Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer artışı ilk günlerde sürebilir. Fakat yatırım yapılabilir nota sahip olan ülkenin para biriminde ilk 3 ay değer kaybı yaşandıktan sonra yeniden değerlenme olduğu görülüyor.

4- Kredi ve mevduat faizleri gerileyecek

FItch'in Türkiye'yi "yatırım yapılabilir ülke" kategorisine yükseltmesi yurtdışı kredi imkanının artmasını sağlayacak. Dolayısıyla yurtdışında artan kredi imkanı yurtiçi kredi piyasasına yansıyacak ve kredi faizlerinde düşüş yaşanacak. Benzer bir etki mevduat faizlerinde de yaşanacak. Bollaşan kaynak yüzünden bankalar mevduat faizlerinde indirime gidecek.

5- Dış borçlanma yükselecek

Yurtdışı finansmana ulaşımın kolaylaşması not artırımı öncesinde düşüş eğiliminde olan dış borç, not artırımı sonrasında tekrar artışa geçiyor. Merkez Bankası'nın çalışmasına göre bu durum cari açıkta bozulmaya neden olabilir.

6- Büyüme istikrar kazanacak

Yatırım yapılabilir ülke notu Türkiye'nin yapısal sorunlarından biri olan ve hükümetin önlemler aldığı büyüme "istikrar" sorununun çözümüne yardımcı olacak. Not artışı sonrası büyüme hızı not artışı öncesindeki seviyenin üzerine çıkacak.

YORUMLAR 1
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    ne mi getirir. zengini daha zengin,fakiri daha fakir yapmaktan başka neye yarar,hep böyle olmuyor mu... parası olan kazanır,para parayı çeker,ve yine fakir fukara ezilir. hadi bakalım fakir fukaranın maaşına bu gelişmeye göre bir zam yapsınlar,asgari ücreti artırsınlarda görelim.
    Cevapla