4 yılda 31 milyar liralık katkı sağladı! Türkiye'de birinci Dünya'da 2. sırada...

Gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer alan Türkiye'nin mega projesi Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), ülke ekonomisine 31 milyar lira katkı sağladı.

GİRİŞ 19.05.2024 10:44 GÜNCELLEME 19.05.2024 10:59
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü santrali, dolgu hacmi bakımından ise 2'nci büyük barajı konumunda bulunuyor.

Elektrik üretimine 19 Mayıs 2020'de başlayan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), aradan geçen 4 yılda toplam 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ülke ekonomisine 31 milyar lira katkı sağladı.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin Fırat Nehri'nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip ve Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü santrali, dolgu hacmi bakımından ise 2'nci büyük barajı konumunda bulunuyor.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahip olan Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor.

Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin 3'üncü en büyük depolama hacmine sahip barajı konumunda yer alıyor.

İlk elektrik üretimine 19 Mayıs 2020'de başlayan tesis, aradan geçen 4 yılda toplam 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ülke ekonomisine 31 milyar liralık katkı sağladı.

"ILISU BARAJI ÜLKENİN GÖZBEBEĞİ YATIRIMLARINDAN BİRİSİ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerin enerjiye olan ihtiyacı artırdığını, iklim değişikliği gibi dünya gündemini meşgul eden etkenlerin, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha önemli hale getirdiğini belirtti.

Yerli ve yenilenebilir enerji üretiminde sahip olunan su kaynaklarının değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Yumaklı, su kaynaklarından elde edilen elektriğin çevre kirliliğine yol açmadığı gibi kullanılan suyun miktarını ve kalitesini de olumsuz etkilemediğini ifade etti.

Yumaklı, Türkiye'de elektriğin beşte birinin hidroelektrik santralleri yoluyla sudan elde edildiğini vurgulayarak, bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün, su alanındaki yatırımlarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağladığının altını çizdi.

İlk elektrik üretimini 19 Mayıs 2020'de gerçekleştiren ve 23 Aralık 2020 itibarıyla tam kapasiteyle elektrik üretimine başlayan Ilısu Barajı'nın, ülkenin göz bebeği yatırımlarından biri olarak ön plana çıktığını belirten Yumaklı, şunları kaydetti:

"2023 yılında 10 adet HES'i tamamladık. 2024 yılında ise 15 adet HES'i daha hizmete sunmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, DSİ gibi yüz akı kurumlarımızın da çalışmalarıyla ülkemizi enerji üretiminde çağın gerektirdiği düzeye ulaştırmak ve tam bağımsız hale getirmek amacıyla gayret göstermeye devam ediyoruz."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 44
  • Misak-ı Milli 2 ay önce Şikayet Et
    Hakkari-Şırnak bölgesine dev barajlar yapılmalı, orası tek başına Türkiye'nin su ihtiyacını karşılar, her sene eriyen kar suları boş yere akıp gidiyor
    Cevapla
  • cevdet 2 ay önce Şikayet Et
    bu barajlara yüzer ges yapılmalı acil
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Rezervuarları çamurla dolan HES barajları yazları , baraj suyu zirai sulamaya aktarılıp boşaltılabilir , Dip çamuru iş makineleri ile temizlenip , baraj ömrü uzatılabilir . Dip çamuru ise fırınlanarak tuğla üretilebilir , Tuğlalar şehir park ve kaldırımlarda kullanılabilir .
    Cevapla
  • Erdem 2 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel düşünmüşsün
    Cevapla
  • Osman 2 ay önce Şikayet Et
    Peki bu heslerin ülkenin iklimine verdiği zararları niye araştırıp haber yapmıyorsunuz acaba. Ancak yok şu kadar para kazandıık.yok şu kadar ekonomik kazanç oldu. Son 20 yıldır ülkenin dini imanı para olsu be. Bu ülkeye ekonomik, manevi,iklimsel olarak kim zarar ve ihanet içindeyse ALLAH o kişilerin belasını versin
    Cevapla
  • 4849 2 ay önce Şikayet Et
    Elektrik ve su kullanma kardeş.
    Cevapla
  • Milli Kartal 2 ay önce Şikayet Et
    "su akar Türk bakar" deyimindeki Türk bu işte
    Cevapla
  • 5454 2 ay önce Şikayet Et
    Aga Sen evdeki suyu elektriği doğalgazı kapa
    Cevapla
  • Adb 2 ay önce Şikayet Et
    Elektriğin on dakika kesse feryat figan,
    Cevapla
  • Osman 2 ay önce Şikayet Et
    Osman'a bunu anlatamazsın anlamaz adama iklim desen anlamaz yağmur desen o ney der suyu bilmez gel bu adama barajın faydalarını anlat boşuna uğraşma anlamaz
    Cevapla
  • Volkan 2 ay önce Şikayet Et
    Osman bulunduğu bölgeye daha yağış çeker dogayı canlandırır orada daha fazla bir yaşam olur yani nasıl bir zararı var bir anlatırmısın iklimi nasıl etkilemiş Arabistan'daki şeylerde bizim hesler yüzünden oldu dersin şimdi
    Cevapla
  • Dede 2 ay önce Şikayet Et
    Devletin olsun özel olmasin guneş paneli baraja konabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle