Kredi not artışından iş dünyası ne bekliyor?

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve iş dünyasının temsilcileri 'not' için ne dedi?

Kredi not artışından iş dünyası ne bekliyor?
Kredi not artışından iş dünyası ne bekliyor?
GİRİŞ 06.11.2012 08:49 GÜNCELLEME 06.11.2012 09:34

Hakkımızı teslim etsinler

- Rifat Hisarcıklıoğlu/TOBB Yönetim Kurulu Başkanı

Biz Türk iş dünyası olarak Türkiye ekonomisine her zaman güvendik. Türkiye'ye her zaman yatırım yaptık, istihdamı artırdık. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da artık 'malumu ilan etmesi' son derece olumlu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da Türkiye'nin ve Türk özel sektörünün hakkını teslim etmelerini bekliyoruz.

Tablo çok olumlu ama TL değerlenecek

- Mehmet Büyükekşi/TİM Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye'nin hak ettiği kredi notuna kavuşmasını çok olumlu buluyoruz. Artacak doğrudan yabancı yatırımlar, üretime ve istihdama katkıda bulunacaktır. Bu olumlu tabloya rağmen, kredi notu artışının sebep olacağı yüklü sermaye girişi, TL'nin değerlenmesine yol açacaktır. Rekabetçi kur seviyesinin korunması, büyüme ve ihracat istikrarı için kritik öneme sahip...

Sıra pozitife çevirmeye geldi

- Nail Olpak/MÜSİAD Başkanı

Bu kararın geç kalınmış bir karar olduğunu düşünmekle birlikte olumlu buluyoruz. Bundan sonrası için beklentimiz Türkiye'nin kredi notunun durağandan pozitife çevrilmesi yönünde olmalıdır. Türkiye ekonomisinin hak ettiği yer de aslında durağan değil pozitif görünümdür. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da daha fazla vakit kaybetmeden not arttırımına gideceklerini düşünüyoruz.

Türkiye'nin notu 'yatırım yapılabilir' seviyede

Rızanur Meral/TUSKON Başkanı :

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Fitch'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından önümüzdeki dönemde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer bir yol takip etmelerini umduğunu belirtti.

Meral, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye çıkarmasına ilişkin yaptığı açıklamada, dünyada birçok ülkenin kredi notu düşerken, Türkiye'nin notunun artmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin notunun 18 yıl aradan sonra ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye yükseldiğine dikkati çeken Meral, bunun gecikmiş bir not artırımı olduğuna işaret etti.

Meral, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki dönemde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer bir yol takip etmelerini ummaktayız. Not artırımı faizlerin düşmesine, yatırım ortamının canlanmasına ve kamu borç stokunun azalmasına ortam hazırlayacaktır. Ayrıca bu artırım Türkiye'ye gelen yabancı yatırımların da artmasına vesile olacaktır. Not artırımı sonrasında ortaya çıkacak olumlu ortam ve yabancı yatırımlar aynı zamanda büyüme rakamlarını destekleyen nitelikte olacaktır.''

Not arttırmakta geç bile kaldılar

- Güler Sabancı/Sabancı Holding Bşk.

Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performans böyle bir not artırımının da yolda olduğunun habercisiydi. Açıkçası, Fitch ve diğer derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin notunu artırmada geç bile kalmışlardır. Pek çok jeostratejik bölgenin parlayan yıldızı olan Türkiye'de, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlara bu not artırımının önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum.

Yurtdışı faiz maliyeti düşecek

- Murat Yalçıntaş/İTO Başkanı

Fitch'in not artışı geç gelen bir karar. İki yıl önce olmalıydı ama çok önemli bir eşik. Not artışının birkaç noktada önemli etkileri olacak. Türkiye'nin yurtdışı faiz maliyetleri düşecek. Bundan böyle Türkiye'de finans kuruluşları ve büyük firmalar 5-10 yıl vade ile daha ucuza borçlanabilecek. Türkiye'ye gelen hem doğrudan yabancı yatırım hem de portföy yatırımları daha da artacak.

Şirketlerin değeri artacak

- İbrahim Turhan/İMKB Başkanı

Kararın Türkiye'ye uzun vadeli sermaye akışının artarak devam etmesi ve Türk sermaye piyasalarının güçlenmesi açısından müspet sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Borsada işlem gören şirketlerin değeri 2012 başında 201 milyar dolar civarındaydı. Geçen hafta 280 milyar seviyesi aşıldı. Bu karar şirketlerimizin piyasa değerlerindeki artışı da destekleyecektir.

Cari açıkla mücadele sürmeli

- Tuğrul Kutadgobilik/TİSK Başkanı

Türkiye, son yıllarda önemli başarılar elde etti. Dolayısıyla bu not artırımı sürpriz değil. Avrupa ekonomileri yüzde 1-1.5 aralığında büyüme performansı göstermesine karşın Türkiye ortalama yüzde 3-3.5 bandında büyüyor. Türkiye açıkta kalmış yatırımların yönlenebileceği güvenli bir liman konumunda. Fitch Türkiye'nin cari açık sorununa değiniyor. Türkiye'nin cari açık problemi ile mücadele etmeyi sürdürmesi gerekiyor.

Uzun vadede olumlu olacak

- Nurettin Özdebir/ASO Başkanı

Karar sürpriz oldu. Asıl sürpriz konusu, Fitch'in ve diğer derecelendirme kuruluşlarının ülkemizi yatırım yapılabilir ülke derecesine yükseltmekte neden bu kadar geç kaldıklarıdır. Şimdi önemli olan, makroekonomik istikrarı koruyarak ülkenin kredi notunu daha da yükseltmektir. Kredi notunun yükseltilmesinin olumlu sonuçları uzun vadede görülecektir.

Reformlar devam etmeli

- Süleyman Onatça/TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı

Bu kararın gecikmiş olduğunu, kredi not artışını daha önce hak ettiğimizi düşünüyorum. Diğer kredi değerlendirme kuruluşlarının da not artırımlarını bekliyoruz. Ancak bunun için enflasyonun düşürülerek büyümenin desteklenmesi, ekonomimizin ve sanayimizin rekabet gücünü iyileştirecek mikro ve makro reformların yapılması gibi birtakım koşulları sağlamamız gerekiyor.

Doğrudan yatırımları cesaretlendirecek

- Ümit Boyner/TÜSİAD Başkanı

Fitch tarafından açıklanan not artışı, Türkiye açısından yeni bir olumlu ayrışma süreci için vesile olacaktır. Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaştığı gerçeğinin nihayet kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da farkedilmesi, ülkemiz ekonomisine ilişkin dış kaynaklı yatırım kararlarında temel eşik noktalarının aşılmasını ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların cesaretlendirilmesini sağlayacak olumlu bir gelişmedir.

KAYNAK: AA