Elitaş, Türkiye'nin ihracat hedefini açıkladı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2016 yılı için, orta vadede 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyulduğunu söyledi.

Elitaş, Türkiye'nin ihracat hedefini açıkladı
Elitaş, Türkiye'nin ihracat hedefini açıkladı
GİRİŞ 25.02.2016 16:20 GÜNCELLEME 25.02.2016 17:10

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuştu. Elitaş, "2016 yılı ihracat hedefimiz OVP’de 155,5 milyar dolar olarak belirlenmiştir." dedi.

Elitaş, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 4. toplantısında, Türkiye'nin, yüksek gelirli bir ülke olabilmesinin, yüksek teknoloji, inovasyon ve tasarıma dayalı bir üretim yapısıyla mümkün olabileceğini söyledi. Mustafa Elitaş, 2023 Türkiye ihracat stratejisinin 2012 yılında oluşturulduğunu anımsatarak, 2015 yılında bunun ilk aşamasının tamamlandığını ifade etti.

Krizde sonra ülkeleri sınıflandırdı

Elitaş, Türkiye'nin 2008 küresel ekonomik krizi öncesi dönemi çok iyi değerlendirdiğini söyledi ve bu dönemi "ekonominin modernizasyonu" olarak adlandırdı. Küresel kriz sonrası dünyanın, ekonomisini modernleştirdiği için Türkiye gibi büyüyen ekonomiler ve 2008 öncesinin güzel günlerine aldanıp ekonomisini modernleştirmeyen ve bugün büyüme sorunları yaşayan ülkeler olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Elitaş, bugün küresel ekonomide söz sahibi kuruluşların teker teker küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerine dikkati çekti.

Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Bankası, 2016 küresel büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 2,9’a indirdi. Küresel nüfusun yıllık ortalama yüzde 1,2 arttığı bir dünyada, böylesine düşük bir ekonomik büyüme ciddi sorundur. Kısacası bugün küresel ekonomideki en büyük sorun büyümedir ve bu yeni küresel şartlarda biz, şükürler olsun ki 24 çeyrektir ortalama yüzde 5,1 büyüyor, dünya ekonomilerinden olumlu yönde ayrışıyoruz. Ancak dünyanın böylesine yavaş büyüdüğü bir dönemde, Türkiye ilelebet hızlı büyüyemez. Yapmamız gereken, bu dönemde üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile daha fazla katma değer oluşturarak milli gelirimizi artırmaktır. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi işte bu hedeflerin merkezinde yer almaktadır."

TURQUALITY Programı

Elitaş, markalaşma destek programı “TURQUALITY Programı” kapsamında 182 firmanın 194 markasını desteklediklerini kaydetti. Türkiye'nin 2014 yılı genel ihracatının kilogram başına tutarı 1,45 dolarken, programa dahil olan firmaların ihraç birim fiyatlarının ortalama 4,2 dolar/kilogram olduğunu vurgulayan Elitaş, bunun marka, tasarım, yenilik ve inovasyonun ihracatta ne kadar fark yaptığını ortaya koyduğunu söyledi.

Birçok sektörde bulunan şirketlerin TURQUALITY programından yararlandırdıklarını dile getiren Elitaş, Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2014'te ilk kez yüzde 1,01 olduğunu, bu oranı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 3 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Dubai ve Tahran’da merkezler

Dış ticaretin gelişmesi için verilen destekleri sıralayan Elitaş, yurtdışı dağıtım kanallarında tek başına var olmakta zorlanan firmalar için geliştirdikleri "Türkiye Ticaret Merkezleri" desteği kapsamında Dubai ve Tahran’da merkezler kuracaklarını ifade etti.

Elitaş, 2012-2015 arasında 49 genel ticaret heyeti, 427 de sektörel ticaret heyeti oluşturduklarını bildirdi.Elitaş, 2023 hedefleri için ticaret diplomasisinin de etkin olarak kullanıldığını belirterek, Gümrük Birliğini ilgilendiren karar alma mekanizmalarına dahil olmanın ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının AB ile eş zamanlı yürürlüğe konulmasını sağlayacak bir mekanizma tesis etmenin temel hedefleri arasında yer aldığına dikkati çekti.

2023'te 500 milyarlık ihracat hedefi

Elitaş, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) ihracatçıya sunulan kaynağın, 2023 Türkiye İhracat Stratejisinin ilk döneminin başlangıcı olan 2012 yılına göre yüzde 72’lik bir artışla 1 milyar 160 milyon liraya ulaştığı bilgisini verdi.Dünya ekonomisi ve ticaretindeki büyüme eğiliminin aynı şekilde devam edeceği varsayımıyla 2023’te dünya ekonomisinden alınan payının yüzde 1,5'e yükseltilmesi halinde Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabileceğini vurgulayan Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük küçük tüm ekonomileri az ya da çok etkileyen küresel iktisadi sorunlar düzelme yoluna girerse, dünya ticareti içerisinde aldığımız payın artmasıyla beraber, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabiliriz. İşte bu noktada stratejimizin 2016-2019 yıllarını kapsayan ikinci dönemi daha büyük önem arz ediyor."