"Türk Akım'da asıl fiyat konuşulmalı"

Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak, Türk Akımı'nda önemli olanın Rusya'dan diğer ülkelere aktarılacak gazın fiyatı olduğunu belirtti.

"Türk Akım'da asıl fiyat konuşulmalı"
"Türk Akım'da asıl fiyat konuşulmalı"
GİRİŞ 03.10.2015 16:52 GÜNCELLEME 03.10.2015 16:52

Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak, Türk Akımı projesinde konuşulması gereken öncelikli konunun, Rusya'dan diğer ülkelere aktarılacak gazın fiyatı olduğunu belirtti.

Rusnak, G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda, yaptığı değerlendirmede, Türk Akımı'na yasal bir engel bulunmadığını, aksine Enerji Şartı Anlaşması'na bağlı olarak üyelerin işbirliği ve ticaretine önem verdiklerini söyledi.

Türk Akımı'nın Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak proje olduğunu hatırlatan Rusnak, "Avrupa piyasasında yakıtlar arasında büyük bir rekabet söz konusu. Türkiye ve Balkanlar, birçok enerji kaynağına ve yeterliliğe sahip olabilecek durumda. Projeyle ilgili asıl konuşulması gereken konu, Rusya'nın diğer ülkelere satacağı gazın fiyatının ne olacağı" diye konuştu.

Projeyle iletilecek gazın fiyatının açıklanması ya da en azından bu konuya değinilmesi gerektiğini savunan Rusnak, "Sovyetler döneminde doğalgaz konusundaki büyük başarının sebebi fiyat hesaplamalarının, formülün özel olmasıydı. Gazprom bu taktiği bir kenara bıraktı ve çok farklı bir fiyat belirleme politikası izledi. Rusya eğer taktik değiştirir ve 60'ların-70'lerin taktiklerine dönerse piyasayı tekrar kazanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rusnak, jeopolitik durumların ya da politikaların değil, fiyatın Türk Akımı'nda ana unsur olacağını, detaylarla fiyat belirlenip hesaplamalar yapıldıktan sonra projenin uygulanabilir olup olmadığının açıklanabileceğini ifade etti.

Türkiye, Enerji Şartı Anlaşması'nı 2001'de imzaladı. Enerji Şartı, AB üyesi olan ve olmayan 54 üyeye sahip. Enerji ticareti uyuşmazlıklarında tahkim görevi üstlenen Şart, gönüllülük esasına dayanarak, üye ülkelerin enerji politikalarını iyileştirmek için yardımcı oluyor.

KAYNAK: AA