Türkiye'nin petrolleri keşfedilmeyi bekliyor

Enerji uzmanları, Türkiye'nin çok ciddi petrol rezervi olabileceğine dikkat çekerken, şu an buna yönelik bir çalışma yapılmaması fikrinde.

Türkiye'nin petrolleri keşfedilmeyi bekliyor
Türkiye'nin petrolleri keşfedilmeyi bekliyor
GİRİŞ 04.09.2016 11:28 GÜNCELLEME 04.09.2016 11:39
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Türkiye'nin denizlerinde uluslararası firmaların ilgi duyacağı miktarda petrol ve doğalgaz rezervi olduğunu belirtti.

Öğütçü, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir enerji tüketicisi olmasının yanında, dünyanın kanıtlanmış petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 72'sine sahip ülkelere komşu olduğunu söyledi.

'SADECE 4 BİN 400 KUYU ARANDI'

Türkiye'nin, Rusya, Hazar Denizi havzası, Ortadoğu, Doğu Akdeniz bölgesindeki üreticilerle, Avrupa gibi yüksek değerli piyasalar arasında enerji sevkiyatı için ana geçiş güzergahlarından biri olduğunu vurgulayan Öğütçü, "Önemli bir konumda bulunmasına rağmen Türkiye'de 1940'tan beri sadece 4 bin 400 kuyuda petrol arama faaliyetinde bulunulmuş. Buna karşın, Texas'ta bu sayı 1 buçuk milyonun üzerinde bulunuyor." dedi.

'40 MİLYON TON CİVARINDA'

Öğütçü, Türkiye'nin topraklarındaki potansiyelin neredeyse tamamının keşfedilmemiş olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin petrol rezervlerinin 40-45 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Mevcut tüketimi göz önünde bulundurursak, bu rezervlerin yetmeyeceği ortada." diye konuştu.

'TÜRKİYE ŞU AN ISRARCI OLMAMALI'

Petrol fiyatlarının düşük seyrettiği ve arzın bol olduğu bu dönemde, Türkiye'nin maliyet ve riski yüksek petrol ve doğalgaz çıkarma konusunda ısrarcı olmaması gerektiğini anlatan Öğütçü, "Burada temel kıstas, şu anki şartlarda arama ve çıkarma faaliyetlerine değip değmediğidir. 50 dolar civarında seyreden petrol fiyatları eğer tekrar 100 dolar üzerine çıkarsa, işte o zaman yerli üretime daha fazla kaynak ayırmak mümkün. Türkiye'nin denizlerdeki rezervleri, petrol ve doğalgaz tedarik güvenliği için kısa dönemde olmasa da gelecekte hatırı sayılır bir kaynak olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

'CİDDİ POTANSİYEL VAR'

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Sohbet Karbuz da, şu an Türkiye'de arama faaliyetlerinin yetersiz olduğunu fakat gelecekte yapılabilecek keşifler için umutların arttığını ifade etti..

Kara alanlarının yüzde 20'si ve deniz alanlarının da yüzde 1'lik kısmında sismik aramalar ve sondaj çalışmalarının yapıldığını anlatan Karbuz, "Türkiye'nin jeolojisini yeterince tanıdığımıza inanmıyorum. Yeterli sismik araştırma yapılmamış olmasına rağmen, mevcut sismik çalışmalar ciddi bir potansiyeli ortaya çıkarıyor. Ancak mevcut piyasa koşulları ve düşük petrol fiyatları, çok pahalı olan arama faaliyetlerine engel oluyor." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • kobra 7 yıl önce Şikayet Et
    yeni enerji kaynakları bulunduğunda yer altından kimse petrol çıkarmayacak. En iyisi şimdiden çıkartılık ekonomiye katkı sağlanmalıdır.
    Cevapla
  • sermet 7 yıl önce Şikayet Et
    anlamadım neden petrol aranmasın. petrolü ara bul ve kar edilebilir seviyeye ulaşınca üret. herkes biliyor ki petrolü bu gün bulup yarın tüketmek mümkün değil.
    Cevapla
  • Batman 7 yıl önce Şikayet Et
    Ey millet mill petrol arama üretim şirketimiz T.P.A.O ya sahip çıkınız hergün faaliyetler daha da azalıyor sondaj ve üretimi özelleştirme niyetindeler küçültme ve özelleştirme politikalarının tek kazananı yabancı şirketler olacak düşünsenize topraklarımızda çıkarılan petrol dışarıdan gelen petrol gibi 50 dolara satılacak halbuki Tpao günde 70000 varili maliyetine üretiyor
    Cevapla
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    Bugün bunlar yapılmazsa ilerde Türkiye'ye petrol ve doğalgaz ambargosu uygulandığında çok geç kalınmış olacak. ABD'nin eskiden siz silah üretmeyin biz size şu kadar ucuz verelip deyip bizi kandırdığı zamanla aynı zihniyet.
    Cevapla
  • serdar 7 yıl önce Şikayet Et
    Petrol sadece araçlarımızda kullandığımız yakıt değildir. Elimizde gezdirdiğimiz poşetine kadar petrol türevi maddeler var. Yakıt olarak başka kaynaklara geçiş olsa da petrolün bir değeri olacaktır. Mevzu bahis bir cari açık kapama ise eğer neden şimdi de üretmek karsız olsun ki. Petrol değer kazanacak diye bir öngörü var mı? Aynı zamanda Lozanın gizli maddeleri gibi saçmalıkları da bir kenara bırakın, çocuk olmayın arkadaş yaa. Sanki memlekette petrol çıkardınız da bir yetkili gelip size gizli madde göstermiş gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle