KOSGEB desteği aldı! 35 ülkeye ihraç ediyor!

Şirket Yönetim Kurulu Başkanı, "KOSGEB'e hangi projeyi götürdüysek gerçekten değer bulan projelerin hepsine destek aldık. Eğer istihdama faydalıysa projenizin dönme şansı yok" dedi.

GİRİŞ 28.12.2023 12:40 GÜNCELLEME 01.01.2024 12:16

İzmir'de uydu anteni parçaları üretirken soğuk dövme ve metal işleme alanlarındaki fırsatları görerek Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle tasarım merkezi kuran firma, ihracatta hızlı büyümesini sürdürüyor.

Girişimci Zeki Yöndem'in Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 1999'da uydu anteni ve parçalarını üretmek üzere 10 kişiyle kurduğu işletme, tanınmış küresel spor mağazaları zincirine spor aletleri üretmeye başladı.

Soğuk dövme ve metal işleme alanlarında kendisini geliştirmek üzere AR-GE çalışmalarına odaklanan firma, küresel bir mobilya zinciriyle de anlaştı.

KOSGEB'in proje ve mali desteklerinden 2013'te faydalanmaya başlayan firma, tasarım merkezini kurarak otomotiv yan sanayisine girdi. Aynı bölgede ikinci fabrikasını açan firma, 285 çalışanla 35 ülkeye ihracat yapar hale geldi.

ÇALIŞANLARIN YARISI KADIN

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, KOSGEB'den aldıkları destekler sayesinde büyüme sürecini hızlandırdıklarını, soğuk dövme ve metal işleme alanında ülke çapında iddialı hale geldiklerini söyledi.

Malzemeleri oda sıcaklığında şekillendirmek için kullanılan bir metal işleme süreci olan soğuk dövmenin, malzemenin molekül yapısını sıkıştırdığını ve daha sağlam hale getirdiğini aktaran Yöndem, bu yöntemle üretilen parçaların otomotiv, havacılık ve makine imalatı sektörlerinde yaygın kullanıldığına işaret etti.

Bu yöntemle otomotiv endüstrisi için rot başı kovanları, inşaat sektörü için bağlantı somunları, makine ile beyaz eşya sanayisi için çeşitli parçalar ürettiklerini aktaran Yöndem, bu alanda Avrupa'da da liderliği hedeflediklerini kaydetti.

YÖNDEM, ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

"Soğuk dövmeyle kendi kalıp ve ürün tasarımlarımızı yapabiliyoruz. Özellikle Almanya'da önde gelen karavan üreticisinin tüm soğuk dövme parçalarını vermeye başladık. KOSGEB'den aldığımız nitelikli personel destek sayesinde 33 farklı rot parçası üretmeye başladık. İhracatımız 18 milyon doların üzerine çıktı.

Avrupa ve Amerika'da aşağı yukarı 35 ülkeye ürün satıyoruz. Gurur duyduğumuz bir başka nokta ise çalışanlarımızın yaklaşık yarısının kadın olması."

Ulaştıkları ihracat büyüklüğünde KOSGEB desteklerinin önemli payının bulunduğuna dikkati çeken Yöndem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonuçta hem sizi yönlendiriyor hem de gerçekten projenize inanıyorlarsa tamamen arkanızda duruyorlar. Ülkemizde birçok işletme KOSGEB desteğinden yararlanmadığı için bu hamleleri yapmakta geç kalıyor. Rekabet gücünü de kaybediyor. KOSGEB'e hangi projeyi götürdüysek gerçekten değer bulan projelerin hepsine destek aldık. Eğer istihdama faydalıysa projenizin dönme şansı yok."

Yöndem, KOSGEB'in desteğiyle gelecek yıl yeni bir fabrika kurarak hem istihdamı hem de üretimi arttırmak istediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.