'Milliyet farkı ücreti' alan otelin cezası belli oldu! Bakan Ersoy açıkladı

Antalya'da milliyet farkı nedeniyle fazla ücret tahsil eden otele inceleme yapıldığını açıklayan Ersoy, 54 bin liralık cezanın otele uygulandığını ve fazla ücretin misafire geri iade edildiğini söyledi.

GİRİŞ 30.04.2024 11:24 GÜNCELLEME 30.04.2024 14:02
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Turizm geliri ocak, şubat ve mart aylarından oluşan 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 21'i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize ediyor. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 7 milyar 775 milyon 627 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 9 milyon 174 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 10 ARTTI

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 21,6'sını 1 milyon 942 bin 94 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu.

Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki yeme içme harcamalarının payı yüzde 22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı yüzde 16,7, paket tur harcamalarının payı ise yüzde 11,5 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yeme içme harcamaları yüzde 2,8, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 11,8 ve paket tur harcamaları yüzde 19,4 arttı.

Ziyaretçiler yüzde 46 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 31,3 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 9,6 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 73,6 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

TURİZM GİDERİNDE ARTIŞ

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 artarak 1 milyar 779 milyon 649 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 444 milyon 620 bin dolarını kişisel harcamalar, 335 milyon 30 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

BAKAN ERSOY: REKOR TURİZM GELİRİ ELDE ETTİK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmdeki ilk çeyrek verilerini değerlendirdiği toplantıda, Formula 1'in yeniden Türkiye'ye döneceğini açıkladı.

Ersoy, Türkiye'nin tanıtımına ve turizm hareketlerine ivme kazandırması beklenen prestijli organizasyon Formula 1 yarışlarının 2026 yılı itibarıyla İstanbul'a geleceğini söyledi.

"FORMULA 1 YENİDEN TÜRKİYE'YE DÖNECEK"

İstanbul F1 Sahası'nın Bakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu belirten Ersoy, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Orada bir ihale süreci gerçekleşti nisan ayı içerisinde. İhale başarıyla tamamlandı. Şimdi ikinci aşamaya geçtik. Mayısın ilk haftası içerisinde yer teslimleri yapılacak. Yani mevcut kiracının, mevcut içeride bulunan kiracının yeri boşaltması ve ihaleyi kazanan yeni kiracıya devretmesi var. Sonrasında da hızlı bir şekilde 2026 itibarıyla Formula 1 yarışlarının İstanbul'a, Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili kontratlama süreci başlayacak. Burada planlandığı şekilde süreç devam ediyor.

FORMULA 1'İN TURİZME KATKISI

Formula 1, önemli bir uluslararası organizasyon olarak yurt dışından önemli katılımcı çekerek turizm gelirlerini artırıyor. 2021'de İstanbul'da düzenlenen Formula 1'i, düzenlendiği 3 günde 190 bin yarış tutkunu izlemişti. 2021'de İstanbul'daki Formula 1'in ekonomiye katkısı 150 milyon euro olmuştu. İstanbul Grand Prix'sinden sağlanan bu gelirin 30 milyon eurosunun devletin kasasına girdiği kaydedilmişti.

"İLK ÇEYREK RAKAMLARI HEDEF DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİ"

Bakan Ersoy, açıklanan rakamların yıl sonu için konulan 60 milyar dolarlık hedeflerin doğrultusunda gerçekleştiğini ve gecelik ortalama harcama verisi ile tarihin en yüksek oranına ulaşıldığını belirtti.

"YIL SONU HEDEFİMİZ 60 MİLYON ZİYARETÇİYDİ"

Bakan Ersoy, turizmde gelen rekoru şu sözlerle açıkladı:

2024 ilk çeyrek 9 milyon 68 bin ziyaretçi ile kapattık. Geçen sene ile kıyaslandığında yüzde 16,7’lik artışla gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz 60 milyon ziyaretçiydi.

"ARTIŞ BEKLENTİMİZİN ÜZERİNDE"

Aslında yıl sonu planlamasında yüzde 5,8’lik bir artış öngörüyorduk. İlk çeyrek ise yüzde 16,7’lik bir artışla gerçekleşti. Beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Yıl sonu ziyaretçi hedefine uyumlu bir şekilde gidiyoruz.

TARİHİMİZDEKİ EN YÜKSEK İLK ÇEYREK TURİZM GELİRİ

Turizm gelirine baktığımızda ise 2024 yılı gerçekleşmesi 8,8 milyar dolar olarak netleşti. Geçen seneki gerçekleşme 55,9 olarak düzeltildi. Tarihimizdeki en yüksek ilk çeyrek turizm gelirini elde ettiğimiz bir yıl olduğunu görüyoruz.

TANITIM ATAĞI

Bakan Ersoy, turizmin 12 aya yayılması için tanıtım kampanyalarına ağırlık verildiğini belirterek, sosyal medyadaki tanıtımların da bu amacı desteklediğini dile getirdi.

"MİLLİYET FARKI" ÜCRETİ TALEBİNE 54 BİN 694 TL KESİLDİ

Limak Lara Deluxe Hotel, rezervasyonda "Milliyet farkı" için ek ödeme talep etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'da bir otel tarafından alınan "Milliyet Farkı" ücretine cezai işlem uygulanacağını belirtmişti. Bakan Ersoy ise basın toplantısında, bu otele 54 bin 694 TL idari ceza kesildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, ilgili otele para cezası kesildiğini belirtirken alınan ücretin iade edildiğini de duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Antalya'daki Limak Lara Hotel Deluxe’ün daha ucuz olması nedeniyle İngiltere merkezli bir siteden rezervasyon yaptıran bir kişiden ‘milliyet farkı ücreti’ adı altında ekstra para aldığı ortaya çıkmıştı.

Olay sosyal medyada infial yaratınca Kültür ve Turizm Bakanlığı derhal harekete geçmiş ve otelden resmi savunma isterken, denetim için kontrolör görevlendirilmişti.

ŞİRKET 'ÖZÜR' DİLEMİŞTİ

Limak International Hotels & Resorts da konuya dair bir açıklama yayınlamış, ‘milliyet farkı” ifadesi nedeniyle özür dilemişti.

Otel açıklamasında “Amacını aşan bu ifadenin dikkatsizlik nedeniyle ve hassasiyetler öngörülemeden kullanılması hepimizi üzmüştür” ifadesi yer aldı.

Şirket açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

* Habere konu olan yanıltıcı rezervasyon 14 Nisan 2024 tarihinde İngiltere üzerinden bir web sitesinden Türkiye’den iki kişi adına yapılmıştır.

* Misafirlerimiz otele geldiklerinde bir kişinin Romanya vatandaşı olduğu, rezervasyonun Türkiye’den yapılmış gibi gösterildiği, yanlış bilgi beyan edildiği anlaşılmıştır.

* Bunun üzerine fiyat farkı oluştuğu misafirlerimize aktarılmıştır. Bölgesel ve dönemsel kampanyalar nedeniyle bu tür fiyat farklılıkları oluşabilmektedir.

* Konu bu nedenle ortaya çıkan fiyat farkı iken tutarın ‘milliyet farklı’ olarak yansıtılması olayın kapsamını değiştirmiştir.

* Yanlış anlaşılan ifade nedeniyle en içten özürlerimizi tekrarlıyoruz, konuyu kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 61
  • Hüseyin ÇAYIROĞLU 2 hafta önce Şikayet Et
    Bence otelin bu büyük zararı için sahibine ballı bir ihale yada vergi affı alır bizde ceza olmaz ödül olur
    Cevapla
  • Metin uzun 2 hafta önce Şikayet Et
    Adam başı 120 Euro al. Ceza olarak.1500 Euro kes.bunda bir yanlışlık var.Ceza Euro olarak alınmalı en az 250 000 bin Euro olmalı yoksa o işletme bu hırsızlığa devam eder
    Cevapla
  • Emekli. 2 hafta önce Şikayet Et
    İşletmesi olan fabrikası olan tacir olanı bakan yaparsan o ülke çöker seyredersin sende!
    Cevapla
  • Uzun 2 hafta önce Şikayet Et
    Anlamadığım yurt dışından rezervasyon neden daha ucuza geliyor. Asıl ayrımcılık ve ırkçılık budur.
    Cevapla
  • E. T 2 hafta önce Şikayet Et
    Gerzo 56 milyon yazıcan 56 bin ona çerez parasıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle