Dolarda kademeli yükseliş

Dolar/TL kademeli yükseliş sürüyor. Dolar/TL bugün 32,30, euro/TL 35'in üzerinde işlem görüyor.

Dolarda kademeli yükseliş
Dolarda kademeli yükseliş
GİRİŞ 19.03.2024 09:39 GÜNCELLEME 19.03.2024 09:39

Dolar ve euro fiyatları, yerel seçim öncesi artan taleple birlikte kademeli yükselişini sürdürdü.

Dolar/TL, güne 32,33 civarında başladı. Euro/TL ise 35,17 seviyesinde alıcı buldu.

Yüksek enflasyon ve yerel seçimler sonrası kurda düzeltme beklentisinin dövize olan yönelimi artırdığını belirten analistler, talebin genel seçimler ile kıyaslandığında oldukça sınırlı kaldığını belirtti.

Piyasalar yarın ABD Merkez Bankası Fed'in, Perşembe günü ise TCMB'nin faiz kararlarını bekliyor. 

Dolar/TL kurunu hareketlendirmeye müsait karar yarın TSİ 21:00'da ABD'de açıklanacak. Fed'in politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Ancak göstergeler ve ekonomik faaliyetler canlılığını korurken piyasalar Fed'den faiz indirim beklentilerini haziran ayına öteledi. Bu daha önce Mayıs ayı idi. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta Kongre'de yaptığı konuşmada "Enflasyonun yüzde 2'ye doğru gerilediğinden emin olmalıyız" demişti. 

Fed'in politika faizi yüzde 5,5 seviyesinde bulunuyor. 

Perşembe günü ise TCMB'nin faiz kararı var. Beklentilerin üstünde gerçekleşen Şubat ayı enflasyonu sonrasında küresel yatırım bankaları TCMB'den faiz artışı beklemeye başladı. 2 yatırım bankası TCMB'den faiz artışı beklediğini raporladı. 

TCMB, Şubat ayında politika faizini yüzde 45'te sabit bırakmış ve "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." satırlarıyla sıkılaşma konusunda kararlı olduğunu göstermişti. Bu kararın ardından bu ayın başlarında TCMB kredileri frenlemek adına menkul kıymet tesisi oranlarını artırmıştı. Buna göre TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine karar verilmişti.

Son olarak ise kredi kartından çekilen avans nakitlere faiz oranı yükseltildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın geri kalanında enflasyonist vergi atışı yapmayacaklarını söyledi. 

TCMB faiz kararını perşembe günü saat 14:00'da açıklayacak. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.