Güneş parladı, bütün Türkiye kazandı! 1 yılda 10 milyar dolara yaklaştı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, güneş enerjisi seferberliğine ilişkin, “1 yıl içinde de beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayreti ile karşılaştık.10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı” dedi.

GİRİŞ 26.08.2023 12:07 GÜNCELLEME 26.08.2023 12:18
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaptığı düzenleme ile güneş enerjisi seferberliği başlatmıştı. Lisanssız elektrik üretimine yönelik atılan adımlar ile tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek öz tüketimini karşılaması kolaylaştırıldı ve bu şekilde elektrik üreten tüketicilerin, ‘tükettikleri elektrik oranında’ bir gücü de sisteme satarak gelir elde edebilmesi sağlandı. Böylece tüketimi olmayanların değil “gerçek tüketicilerin” kapasite almaları sağlandı.

Ayrıca düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilmelerine imkan sağlandı. Sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşlar, tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, düzenlemeyi anlamadan aceleyle eleştirerek, “şalterler kapanacak, yenilenebilir enerji ikinci plana düşecek” diye yorum yapanların mahcup olduğunu savundu.

1 YILDA 10 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Yılmaz, herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtıklarını belirterek, “Türkiye’yi tek bir bölge görerek ‘istediğin yerde üret istediğin yerde tüket’ diyen bir düzenleme ile güneş seferberliği başlattık ve hamdolsun 1 yıl içinde de beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayreti ile karşılaştık.10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı” dedi.

“1 YILDA 14 BİNİN ÜZERİNDE ÜRETİM TESİSİ İÇİN LİSANSSIZ KAPASİTE TAHSİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Küçük konutlardan Türkiye’nin sanayi kuruluşlarına kadar değişen bir yelpazede tüketicilerin yenilenebilir enerjiden elektrik üreterek tüketim ihtiyaçlarını karşılamaya yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Yılmaz şunları söyledi:

“12 ay içerisinde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi. İşletmeye giren 2 bin megavatın üzerinde güç ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13 bin 500 megavat seviyelerine ulaştı. Bu süreçte 240 bin megavatsaatlik enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken bu enerji son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunuldu. Bu rakamlar katlanarak artacak ve güneş seferberliği ile bütün Türkiye kazanmaya devam edecek.”

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Çiftçi çiftçi 7 ay önce Şikayet Et
    Yapmak isteyen çiftçiye izin verme ürettiği elektriği alma sonra falan filan
    Cevapla
  • Ersan Sunter 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede tuketılen enerjının % 30 u dogalgaz cevrım santrallerınden sadece uretım tesıslerı kurdukları santrallerden teketımlerını karsılasa satmaktan vazgectık bu bıle buyuk bır basarı yurt dısına dovız cıkmaz
    Cevapla
  • Erkan 8 ay önce Şikayet Et
    Sonuç elektrik daha da zamlandı.. anlamıyorum elektrik rüzgar santrali ne yatırım yapılıyor fakat fiyatlara hiç yansımıyor vatandaş a hiç bir faydası yok ..
    Cevapla
  • Tahsin 8 ay önce Şikayet Et
    2020 yılında evin çatısına GES yaptım günlük 70 kwh sisteme elektrik veriyorum bana ödediği yaklaşık günlük 20 TL Evin üzerine çatı GES yapanları tamamen bitirdiler. Mağdur ettiler. Hangi suçu işledikde mağdur edildik anlamış değilim.
    Cevapla
  • VELİHAN 7 ay önce Şikayet Et
    Artık ikametlerde kullandığın kadarını satabiliyorsun öyle bir saçmalık var, o yüzden sizde 'harcayin'
    Cevapla
  • Arda 7 ay önce Şikayet Et
    1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL
    Cevapla
  • Morelli 8 ay önce Şikayet Et
    Avrupada bu sistemi yapanlarin cogu gurbetciler bir sirket kurarak en cok bu isi yapanlar turklerdir devlet gurbetcilerin tecrubelerinede kullanabilir ayrica bu sistem kullanmadiginiz enejiyide depoluyor bosuna gitmiyor zaten suan vatandasin kullandigi dogal gaz pahali nedeni vergiler evinize geldiyse kadar yapilan her calismanin faturasi halka yukleniyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle