Ambargolar strateji değiştirtti: Dünya devinden Türkiye kararı

Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla gelen yaptırımlar nedeniyle kısıtlanan Rus devi Nornickel, Türkiye gibi dost ülkeler ile ilişkilerini güçlendiriyor.

Ambargolar strateji değiştirtti: Dünya devinden Türkiye kararı
Ambargolar strateji değiştirtti: Dünya devinden Türkiye kararı
GİRİŞ 23.01.2023 10:45 GÜNCELLEME 23.01.2023 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vladimir Potanin, Nornickel'in sahibi olarak, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle şirketin stratejisini değiştirdiğini, Çin, Türkiye ve Fas gibi ülkelerle ilişkilerini güçlendirdiğini söyledi. Potanin, yaptırımların şirketin sağlığını ve varlığını doğrudan etkilemediğini ancak finansal taraf dahil olmak üzere kabiliyetlerini ve şirketin içerisinde yer aldığı piyasaların gelişimini sınırladığını belirtti.

Aynı zamanda Nornickel'in CEO'su olan Potanin'in açıklamaları, her ne kadar şirket doğrudan yaptırımlara maruz kalmasa da Batılı devletlerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, ülke ekonomisi ve küresel metal piyasaları için stratejik öneme sahip bir şirketi nasıl etkilediğini gösterdi.

Batılı devletler 2018'de Potanin'in rakibi Oleg Deripaska ve Rusal gruba uygulanan yaptırımların ardından alüminyum piyasalarında yaşanan aksamalar nedeniyle Nornickel'e doğrudan yaptırım uygulamaktan kaçınıyor.

Potanin, dünyanın en büyük paladyum ve rafine nikel üreticisi olan şirketin "yıkıcı" yaptırımların tedarik zinciri, ödeme sistemleri ve yeni ekipman alımı üzerindeki etkileri nedeniyle yine de etkilendiğini söyledi.

Nornickel'in yeni pazarlara yayılma planlarının aksadığını belirten Potanin, bu durum nedeniyle yatırımları Rusya ve dost ülkelere yapacak şekilde yatırım stratejilerini değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Potanin "Doğal olarak bu durumdan çıkmak için yollar buluyoruz. Lojistik zincirlerini yeniden yapılandırarak dostane ülkelere taşıyoruz. Öncelikle Çin, Türkiye, Fas ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere" dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • 4. Abdulhamid 1 yıl önce Şikayet Et
    Bati 30 yıldır 22 trilyon dolarını kullaniyor Rusyanın. biz hala bu ortamda bile kullanamıyoruz. Kim ne derse desin kullanılsın Rus imkanları. Devletin ve milletin güce ve ekonomik olarak kalkınmışliga ihtiyacı var.
    Cevapla