Rusya'dan Akkuyu için 15 milyar dolarlık yatırım!

Son dakika haberine göre; Rusya, Akkuyu NGS için 15 milyar dolar sıcak para aktarımı yapacak.

GİRİŞ 29.07.2022 16:55 GÜNCELLEME 29.07.2022 16:56
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Son dakika haberine göre; Akkuyu NGS'nin inşaatını gerçekleştiren Rus Rasatom şirketi Türkiye'ye 15 milyar dolar para girişi yapacak. Böylelikle 20 milyar dolarlık projenin yüzde 75'ini karşılayacak para şimdiden yatırılacak. Bu sıcak para ile vakti gelen çalışmaların ödemeleri ve 2 yıl içindeki ödemelerin tamamı yatırılabilecek.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa ülkeleri, Rusya'ya büyük ekonomi yaptırımları uyguladı. Bu yaptırımlar sonrası Türkiye-Rusya ortaklığı ile yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nin finans sorunu nedeniyle sekteye uğrayacağı öne sürüldü.

Ancak bu iddiaları tamamen ortadan kaldıran bir gelişme yaşandı. Akkuyu NGS'yi hayata geçiren Rus Rasatom şirketi Türkiye'ye projenin yüzde 75'ini tamamlayacak olan 15 milyar dolar parayı gönderiyor. Ödemein 5 milyar dolarlık kısmı yapıldı, kalan 10 milyar dolarlık kısmı ise bu hafta 5, gelecek hafta 5 şeklinde ödenecek.

Türkiye’nin ilk nükleer gücü olacak olan Akkuyu nükleer güç enerji santrali, Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa ediliyor.

İlk ünitesi 2023'te devreye girecek santral, tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebini, İstanbul'un ise elektrik talebinin yüzde 90'ını karşılayabilecek.

Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Enerji Santrali, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, ülkenin gücüne güç katacak.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşası planlandığı gibi adım adım ilerliyor. 4 reaktörden oluşan tesiste, her bir reaktör bin 200 megavat olacak.

Toplam kurulum gücü ise 4 bin 800 megavat olan santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek.

KAYNAK: SABAH
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Evet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bitsin az kaldı bitmesini bekliyoruz vatana millete hayırlı olsun cari açık azalsın
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sana , dünün Moskof gavuru - bugünün dostu .
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya müttefiktir. Abd düşman... bu kadar basit.
    Cevapla
  • Biz Yapalım 1 yıl önce Şikayet Et
    O kadar nükleer mühendis eğitime gitti. O kadar Türk inşaat firması çalıştı ama hala daha 2 bir projeyi daha yabancılar yapsın diye uğraşıyor devlet. Ayıp eğer tüm bu uzun eğitimlere rağmen kendin mini de olsa bir nükleer santral yapamayacaksan test amaçlı yazıklar olsun sana.
    Cevapla
  • ATATÜRKCÜ 1 yıl önce Şikayet Et
    sen anlamazsın uluslar arası arenada yandaş istiyorsan gemini yüzdürüp söz sahibi olmak istiyorsan bazı şeyleri böyle yaparsın bu okadar kolay değil siyasi denge çok önemli
    Cevapla
  • kral 1 yıl önce Şikayet Et
    inadına erdoğan inadına erdoğan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle