Kritik rapor açıklandı: Türkiye'nin 242 milyar dolara ihtiyacı var

Türkiye'nin 2022-2030 döneminde enerji dönüşümü için yatırım ihtiyacının 135 milyar dolar, finansman ihtiyacının ise yaklaşık 107 milyar dolar olarak hesaplandı.

Kritik rapor açıklandı: Türkiye'nin 242 milyar dolara ihtiyacı var
Kritik rapor açıklandı: Türkiye'nin 242 milyar dolara ihtiyacı var
GİRİŞ 28.06.2022 19:20 GÜNCELLEME 28.06.2022 19:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin ‘Yeşil Yeni Düzen Bağlamında Türkiye'de Enerji Dönüşümünün Finansmanı’ raporu açıklandı. Enerji dönüşümünde finansman ihtiyacını, enerji dönüşümü ile dijital dönüşümü içeren yeşil yeni düzen kavramı ışığında inceleyen rapora göre, "yeşil yeni düzen" enerji dönüşümü için finansman ihtiyacını artırmanın yanı sıra finansman kaynaklarını da çeşitlendirdi.

Toplam 51 kuruluştan 74 temsilci ile birebir yapılan görüşmelerle hazırlanan raporda, COVID-19 salgınının dünya genelinde "ikiz dönüşüm" yani yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm yatırımlarını hızlandırdığı anlatıldı.

TÜRKİYE'DE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ FİNANSMANI İÇİN 8 ÖNERİ

Türkiye'nin enerji dönüşümü için kat etmesi gereken mesafeye odaklanan raporda, bunun finansmanı için eylem ve politika önerileri de geliştirildi.

Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşüm ihtiyacı ile "yeşil yeni düzen" gündeminin örtüştüğünün vurgulandığı rapora göre, Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere uluslararası düzeyde "yeşil yeni düzen"in açığa çıkardığı fırsatların ülkenin enerji dönüşümü yolculuğunda hızlı ve kapsamlı bir sıçrama yapmak için uygun zemin oluşturuyor.

Bu kapsamda, raporda, Türkiye'nin enerji dönüşümünün finansmanı için 8 politika ve eylem alanı önerisi getirildi.

2050'YE KADAR 110 TRİLYON DOLAR YATIRIM İHTİYACI

Avrupa Birliğinin yanı sıra, Japonya ve Güney Kore'nin "yeşil yeni düzen" kavramını temel ekonomik büyüme paradigması olarak benimsediğine, ABD ve Çin'in de bu eksende önemli adımlar attığına dikkatin çekildiği rapora göre, küresel ölçekte enerji dönüşümü için 2050'ye kadar 110 trilyon dolar yatırım ihtiyacı var.

Rapora göre, söz konusu yatırımın yüzde 50'sinden fazlasının 2021-2030 döneminde yapılması gerekli. Bu doğrultuda yapılan projeksiyonlar da 2030'a kadar yatırımlar için ihtiyaç duyulan 55 trilyon dolarlık finansmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE'NİN TOPLAM 242 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi senaryoları kapsamında Türkiye'nin enerji dönüşümü yatırım ihtiyacı ise 2022-2030 dönemi için 135 milyar dolar, finansman ihtiyacı da yaklaşık 107 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yapılması gereken yıllık yatırım tutarının 2002-2020 dönemi ortalamasına kıyasla yaklaşık 2 kat, öz kaynak dışı finansman ihtiyacının ise 2,5 kat daha yüksek olacağı öngörüldü.

“ETKİN BİR YEŞİL FİNANSMAN STRATEJİSİNE İHTİYAÇ VAR”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, rapora ilişkin değerlendirmesinde, dünyadaki ve Türkiye'deki güncel makroekonomik ortamın ve finansal kaynaklara erişimin son 20 yıla oranla yeni zorluklar içerdiğini söyledi.

Bu nedenle iklim diplomasisi, kalkınma ve finansman bağlamında stratejik planlamanın önem kazandığını belirten Güllü, şunları kaydetti:

Türkiye'nin enerji dönüşümü için 2030 yılına kadar ihtiyaç duyacağı finansman, aynı dönemde yaratılabilecek küresel kaynakların ancak yüzde 0,5'i seviyesinde. Türkiye enerji dönüşümüyle beraber düşük karbonlu ve yüksek katma değerli üretime yönelerek ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişebilir. Bu stratejinin uygulanabilmesi için hedeflerle uyumlu, orta-uzun vadeli, uygun maliyetli finansmanı sağlayacak etkin bir yeşil finansman stratejisine ihtiyaç var. Diğer yandan yenilenebilir enerjiyi, enerji verimliliğini ve yeni teknolojileri, sanayi, ulaştırma ve binalardaki enerji tüketimiyle bütün olarak ele alan, bunu finansman kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun yatırım kaynaklarıyla eşleştiren finansman mekanizmalarının ve modellerinin geliştirilmesi önemli.”

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Batılılar faizsiz kredi verirse dönüşümü sağlarız. Lakin bizde para kalmadı.
    Cevapla
  • Ahmet Almanyadan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamadim anleyan varsa izah etsin: bu 242 Milyar Dolar kime mal olacak? Bu yesil-Politikasini bize direten batimi karsiliyacak yoksa türkiye kendisi mi borc-harc edip bu yatirimlari yapacak, tam olarak anlasilmiyor!
    Cevapla
  • Kürşat 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınma yalanı kimin cebini şişiriyor aceba???
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bize fakirlik yakisiyor. Zengin oldukca tozutan ve yasam standardini surekli yukari ceken bir toplum oluyor ve sonrada oturup devlete saydiriyoruz. Genelleme yapmiyorum ama cok ciddi bir kitle karni tok oldugu icin sapitiyor. Bizim sorunumuz ekonimiden ziyade ahlak sorunudur. Tabi bunun sebebleri cok ama bence en buyuk etki sosyal medya ve tlf icadi oldu. Zamanında alinmayan sosyal medya kanunlari malesef durumu butaya kadar getirdi ve dunya artik dönüşü olmayan cok zor bir yola girdi. Her birey kendini duzeltir aile bagini tutarsa bu cark kirilir. Musluman ortalikta bagirmaz biz bittik diye veya eve domates alacak paramiz yok die
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    bir şey değil o rakam katar ve arabistan bize o kadar borç verir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle