Yeni ekonomi adımları açıklandı: Vatandaş dev şirketlerin karına ortak olabilecek

Tasarrufların TL'de değerlendirilmesini teşvik için, devlet iç borçlanma senedi çıkartılıyor. Vatandaşlar bu senetlerle; BOTAŞ, TPAO, THY ve Türk Telekom gibi şirketlerin karına ortak olacak. Talep toplama işlemi 15 Haziran'da başlıyor.

Yeni ekonomi adımları açıklandı: Vatandaş dev şirketlerin karına ortak olabilecek
Yeni ekonomi adımları açıklandı: Vatandaş dev şirketlerin karına ortak olabilecek
GİRİŞ 10.06.2022 06:39 GÜNCELLEME 10.06.2022 07:24
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomiye ilişkin atılacak yeni adımlar atıyor. İçinden geçilen süreçten başarıyla çıkılması için bir dizi adım atılacığını dün akşam saatlerinde duyuran bakanlık, ilerleyen saatlerde ilk olarak Gelire Endeksli Senet adımını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türk lirasını deskteklemek amacıyla Gelir Endeksli Senet (GES) çıkarılacak. Bakanlık açıklamasında, "Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" denildi.

6 maddede yeni ekonomi kararları6 maddede yeni ekonomi kararları

KİŞİLER ORTAK OLABİLECEK

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek. Vatandaş alacağı senetlerle BOTAŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk Hava Yolları, Türk Şeker, Çaykur, PTT, Türk Telekom gibi dev kamu iştiraklerinin karına ortak olacak. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

ÜÇ AYDA BİR GETİRİ

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecek.

DEVAMI GELECEK

Açıklamada; Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edileceği ve yeni adımların kamuoyu ile aşamalı olarak paylaşılacağını ifade edildi. Açıklamada, "Dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer alan Türkiye, serbest piyasa ekonomisi ilkelerini esas alarak güçlü temeller üzerinde yükselmeye devam etmektedir. Ekonomimizin yakaladığı güçlü ve dengeli büyüme performansının daim kılınması hedeflenmektedir" denildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 50
  • Mürsel 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ülkede halk yabancı para sevdalısı iş insanı hariç halka yabancı para yasaklansın
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir ülke de milli parası değer kaybederken yabancı para almazlar ama bizde tam tersi nasıl milliyetçilik
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben birkaç yıldır bu sistemi söylüyorum. Bu hususlarda yorum yapıyorum. Ancak istediğim tam olarak bu değildi. Yapılması gereken Kıdem tazminatı yasası çıkartılarak bu kaynak enerji fonunda değerlendirilmelidir. Devlet memur ve işçileri için OYAK gibi fon sistemi kurulmalı, bu kaynak sağlık fonunda değerlendirilmeli, vatandaş için madencilik fonu kurulmalı, bu fon küresel çapta yatırımlar yapmalıdır. Ayrıca çiftçiler için tarım fonu kurulmalıdır. Çiftçilerin katılımı zorunlu olmalı, haller tarım fonuna devredilmeli, tarım, endüstri ile buluşturulmalıdır.
    Cevapla
  • Remzi 1 yıl önce Şikayet Et
    Şehir hastanelerinide dahil edin kazancı çok iyi olur
    Cevapla
  • Bayram 1 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle telekoma yatırın paraya ihtiyaclari çok .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle