Büyüme rakamları açıklandı

Son dakika haberi: TÜİK ilk ilk çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı birinci çeyreğinde %7,3 arttı

GİRİŞ 31.05.2022 10:00 GÜNCELLEME 31.05.2022 15:56
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-şubat ve mart aylarını kapsayan 2022 yılının ilk çeyreğine ait gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisini aktardı. Açıklanan veri, beklentilerin üzerine çıktı.

Finans ve sigorta faaliyetleri 2022 yılı birinci çeyreğinde yüzde 24,2 arttı

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 24,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 16,8, hizmetler yüzde 14,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 8,9, sanayi yüzde 7,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 5,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,2 ve tarım yüzde 0,9 arttı. İnşaat sektörü ise yüzde 7,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2022 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,3 arttı.

BAKAN NEBATİ: DENGELİ BÜYÜME KOMPOZİSYONU DEVAM EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter hesabından büyüme rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati "Küresel ölçekte vuku bulan olaylar neticesinde girdi maliyetlerindeki artışlar üretimimiz üzerinde risk oluşturmasına rağmen üretimi destekleyen politikalarımız sayesinde diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceğimizi öngörüyoruz.

İlk çeyrekte, iç talebin büyümeye katkısı 3,9 yüzde puan olurken, net dış talep büyümeye 3,5 yüzde puan katkı sağlamıştır.

Üretim kapasitemizin güçlenmesi açısından önem arz eden makine ve teçhizat yatırımları yüzde 10,5 artışla on çeyreklik artış eğilimini sürdürmüştür.

Ekonomimiz 2022 yılı ilk çeyreğinde yıllık bazda reel olarak yüzde 7,3 oranında büyümüştür.

2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiştir." dedi.

EKONOMİSTLER BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, büyümenin ilk çeyrekte yüzde 7,2 düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyordu. Türkiye ekonomisinde büyüme, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 ve tamamında yüzde 9,1 düzeyinde gerçekleşmişti.

Beklentiler paralelinde açıklanan büyümeye en önemli katkı yüzde 24,2 ile finans sektöründen geldi. Hizmetler ve sanayi sektörleri de büyümenin öncüleri olmaya devam ederken, söz konusu sektörlerdeki büyüme hızı ilk çeyrekte yıllık bazda sırasıyla yüzde 14,9 ve 7,4 düzeyinde gerçekleşti. Toplam katma değeri tarım yüzde 0,9 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 5,4 artırırken, inşaat yüzde 7,2 azalış yönünde etkiledi.

Büyümeyi stoklar 8,1 puan aşağı çekti, net dış talep ise 3,5 puan yukarı yönlü etkiledi.

Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ayrıntılarına bakıldığında, ilk çeyrekte yatırımların makine-teçhizat ayağında yükselmeye devam ettiği görüldü. Bu dönemde inşaat yatırımları yüzde 9,8 daralırken, özel yatırımların göstergesi olan makine-teçhizat yatırımları yüzde 10,5 artarak üst üste 10. çeyrekte de yükseliş kaydetti.

"ÇEYREKLİK BAZDA YATAY RAKAMLAR GÖRÜLSE BİLE BU YIL YÜZDE 4 BÜYÜMEYE ULAŞMAK MÜMKÜN"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede, ilk çeyrekte büyümenin beklentilere paralel gerçekleştiğini söyledi.

Büyüme trendinin gücüne ilişkin göstergelerin yavaşlamaya işaret ettiğini belirten Bürümcekçi, çeyreklik bazda GSYH'nin yüzde 1,2 ile 2020'nin son çeyreğinden bu yana en düşük artışı kaydettiğini dile getirdi.

Bürümcekçi, ilk çeyrekte üretim yöntemiyle hesaplanan milli geliri finans ve hizmet sektörünün yukarı çektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Harcamalar yöntemiyle hesaplanan verilere baktığımızda ise ilk çeyrekte özel tüketim harcamaları ve net dış talep büyümeyi yukarı çekerken, yatırımlar sınırlı katkı verdi. Stok azalışı ise olumsuz etkiledi. Önümüzdeki dönem için ilk sinyaller milli gelir büyümesinin ikinci çeyrekte bir miktar daha güç kaybettiğine işaret ediyor. Büyüme üzerinde negatif reel faiz ortamı ve dış talep destekleyici, yüksek fiyat artışları ise iç talep kanalıyla aşağı yönde etkili oluyor.

Bu doğrultuda, milli gelir endeksinin tarihi zirvesinde olmasının katkısıyla çeyrekten çeyreğe artışların bundan sonraki süreçte yatay olması durumunda bile bu yıl yüzde 4 büyüme oranına ulaşmak mümkün... Dönemsel değişimlerin sınırlı da olsa pozitif gerçekleşmesi durumunda yüzde 5'e ulaşmak söz konusu iken sadece çeyrekten çeyreğe düşüş görülmesi durumunda yüzde 3'ün altında büyüme tahminleri gerçekçi görünecektir."

"SANAYİ SEKTÖRÜ MİLLİ GELİRE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMAYA DEVAM ETTİ"

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da büyümenin ilk çeyrekte beklentiler paralelinde geldiğini belirterek, daha önce sanayi üretimi ve ihracat rakamlarından alınan sinyallerin de bu seviyelere işaret etiğini ve çok sürpriz bir sonuç çıkmadığını söyledi.

Sanayi sektörünün milli gelire önemli katkı sağlamaya devam ettiğini anlatan Aslanoğlu, "Geçen yıl turizmde yaşanan kapanmalardan dolayı ortaya çıkan baz etkisi ile hizmet sektörünün katkısının da arttığını görüyoruz. Bu muhtemelen ikinci çeyrekte daha da belirginleşecektir. Dolayısıyla tüketim malları, hizmetler ve sanayi üretimi büyümenin en önemli dinamiklerini oluşturdu." diye konuştu.

Aslanoğlu, inşaat sektörünün ilk çeyrekte büyümeye katkısının yüzde 7,2 azalmasına da değinerek, "İnşaat sektöründe konut satışları ve talepte bir gerileme görünüyordu. Bunun ilk çeyrekteki yansımasını gördük ama ikinci çeyrekte durum değişebilir. Gelecek dönem açısından baktığımızda, ikinci çeyrek için öncü göstergeler büyümede bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor ama çok sert bir yavaşlama sinyali henüz yok. İç talep bir miktar yavaşlayabilir. Bunun yanı sıra hizmetler ve sanayi sektörlerinin büyümenin ana aktörleri olmaya devam etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"YILIN TAMAMINDA BÜYÜMENİN YÜZDE 3,5-4 CİVARINDA OLMASINI BEKLİYORUZ"

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Çakmaklı ise ilk çeyrek büyümenin kendi beklentilerinin üzerinde geldiğini belirterek, bu kapsamda olumlu bir görünüm sunduğunu söyledi.

Verinin detaylarının iyi incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Çakmaklı, çeyreklik bazda gerçekleşen yüzde 1,2'lik büyümenin pozitif olmakla birlikte yavaşlama eğilimini öne çıkardığını ifade etti.

Çakmaklı, gelecek dönem için çeyreklik bazda büyüme performansının yavaş yavaş sıfıra doğru inebileceğinden bahsederek, "Yılın tamamında ise büyümenin yüzde 3,5-4 civarında olmasını bekliyoruz." dedi.

Verinin detaylarına bakıldığında, sanayi sektörünün toplam büyümeye paralel bir performans sergilediğini, hizmet sektöründe de pozitif yansımalar alındığını aktaran Çakmaklı, inşaat sektöründe ise önemli bir küçülme yaşandığını, bu durumun toplam istihdamda geçen aylarda çok fazla bir değişiklik yaşanmamasının ana nedenini açıkladığını anlattı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 58
  • Ayten 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyümeden payımı ben de almak istiyorum.nereye müracaat edeceğiz.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    EYT mağdurları müjdeli haber bekliyor.
    Cevapla
  • vatandaş. 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye tam AB ülkesi oldu. Toplumun temeli AİLE YAPISI tamamen deforme oldu. Önce İstanbul Sözleşmesi sonra vazgeçildi, sonra istanbul sözleşmesinden daha ağır 6284 Aileyi yıkan Kanun getirildi. Kadının beyanı esas denilerek tüm ERKEKELR potansiyel suçlu sayıldı. Mahkemeye düşen insanlar anlar bunu ancak.
    Cevapla
  • Koltuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan sayısı artıyor maaşlar azalıyor işsiz için iyi çalışan için kötü
    Cevapla
  • emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyüme vatandaşa sokağa yansırsa inandırıcı olur benim bildiğim. Yanlışsa düzeltin lütfen..
    Cevapla
  • Trabzonlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslan payının finans da olması kimin büyüdüğünü gösteriyor. ...Asıl gıda sanayi inşaata bak yani üretime. ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle