Bakan Kurum uyardı: Bu durum bir tercih değil zaruret

Bakan Kurum, "Türkiye İklim Şurası sonuçlarına göre tüm sektörlerde direnç artırıcı adımları kararlılıkla, zaman kaybetmeden atmamız gerekiyor. Bu durum bir tercih değil zaruret." dedi.

Bakan Kurum uyardı: Bu durum bir tercih değil zaruret
Bakan Kurum uyardı: Bu durum bir tercih değil zaruret
GİRİŞ 24.03.2022 16:19 GÜNCELLEME 24.03.2022 17:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversite ve kurumların iş birliğinde "Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi'nde "Yeni binaları dirençli yapmanın yanı sıra eski yapı stokunu da dönüştürmek suretiyle şehirlerimizi dönüşümle yeni koşullara adapte etmeliyiz. Direnci artırılan şehirler, binalar, yaşam ve üretim alanları afetlere rağmen ayakta kalacaktır. Şu an halihazırda sahada toplam yatırım bedeli 120 milyar lira olan 350 bin konutumuzun dönüşümüne devam ediyoruz. İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş tek bir binamız kalmayacak" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak şehirlerde tarımsal üretimi olabildiğince destekleyeceklerini, vatandaşın yerelde üretilen gıdaya ulaşımını kolaylaştıracaklarını söyledi.

“TÜRKİYE AĞIR BİR YÜKTÜR, KEMİĞİ ÇATIRDATIR!”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İller Bankası Genel Kuruluna "Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü" Programı'na katılmak için gittiği Kocaeli'nin Kartepe ilçesinden canlı bağlantıyla katıldı.

Murat Kurum, Şair Süleyman Çobanoğlu’nun “Türkiye ağır yüktür, kemiği çatırdatır!” dizesini okuyarak, Türkiye’nin hizmet edebilmenin, herkesin yüklenebileceği bir yük olmadığını; Türkiye’ye hizmet etmenin, dert, gam, aşk, sevda, iddia ve vizyon istediğini belirtti.

“İLLER BANKAMIZ 19 YILDA 100 BİNİN ÜZERİNDE PROJEYİ TAMAMLADI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre ve şehircilik tecrübeleri, tavsiyeleri ve liderliğiyle İller Bankasının son 19 yılda 100 binin üstünde projeyi alnının akıyla tamamladığını vurgulayan Bakan Kurum, “İller Bankamız 100 milyar liralık yatırımı bu ülkeye kazandırmıştır. Belediyelerimizin 2 bine yakın projesine 7,5 milyar lira destek çıkmış, bine yakın dev projeyi, sadece geçen yıl içerisinde tamamlamıştır. Bankamız, bugün yatırım bedeli milyarları aşan 750’ye yakın projeyi 81 ilimizin tamamında sahada canla başla sürdürmektedir.” bilgisini verdi.

Bakan Kurum, İller Bankasının hizmetlerini şu şekilde sıraladı:

“Bir yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın iftihar tablosu projelerinden olan, Türkiye’yi dünya ekonomisinin kalbi yapacak İstanbul Finans Merkezi’nin çevre düzenlemesini yaparken bir yandan da Mogan Gölü, Uzungöl ve Ayder Yaylası’nın en özgün hâline yeniden kavuşturmak için çalışıyor. Bir taraftan Konya’dan Erzurum’a, İstanbul’dan Ankara’ya ülkemizin her yerinde sokak güzelleştirmesi, cephe yenileme yaparken; öte taraftan milletimizin daha sağlıklı şehirlerde yaşaması için yürüyüş ve bisiklet yolları yapımına kadar yüzlerce projeye imza atıyor.”

“BELEDİYELER ARTIK SADECE ÇÖPLE UĞRAŞAN KURUMLAR DEĞİLDİR”

Belediyelerin artık sadece yol, kanalizasyon, su, çöp, temizlik konularıyla uğraşan kurumlar olmadığının altını çizen Murat Kurum, “Bunların yanında sosyal, kültürel, sanatsal; insanımıza dokunan her alanda hizmet eder hâle gelmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizle beraber; gelişmekte olan bu model, çok daha ileri bir düzeye çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLER, İKLİM ŞÛRASI’NDA TEMEL GÜNDEMLERİMİZİN BAŞINDA GELMİŞTİR”

Geçtiğimiz ay Konya’da düzenlenen İklim Şûrasında temel gündemlerinin başında yerel yönetimlerin geldiğini söyleyen Bakan Murat Kurum, “Artık belediyelerimiz iklim değişikliği ile mücadelemizde yepyeni bir döneme girmiştir. Şehirlerimiz; yerel İklim Koordinasyon Kurullarından İlçe İklim Değişikliği Eylem Planlarına; iklim finansmanından binlerce yenilikçi eğitim programına; afet erken uyarı sistemlerinin kurulmasından yerelde yenilenebilir enerji tesislerine kadar onlarca yenilikle tanışacaklar. Ulaşımda adeta devrim yaşanacak bisiklet ve paylaşımlı mikro mobilelite sistemlerimizin sayısını çeşidini arttıracak, makro projeler yapacak ve bunları da inşallah hep birlikte sizlerle birlikte 81 ilimize yaygınlaştıracağız. Yerelde hem yapay zekâ metaverse dijital dönüşüm hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu çeşidini artırmak zorundayız. Saydığım tüm bu hedefleri yatırımları projeleri finansal açıdan da sonuna kadar destekleyeceğiz. Gerek İller Bankamızın maddi imkânları çerçevesinde gerek Hazine Maliye Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde gerekse uluslararası fonlardan elde ettiğimiz finansal desteklerle bu desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

“VATANDAŞIMIZIN YERELDE ÜRETİLEN GIDAYA ULAŞIMINI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”

“Şehirlerde tarımsal üretimi olabildiğince destekleyeceğiz, vatandaşımızın yerelde üretilen gıdaya ulaşımını kolaylaştıracağız.” diyen Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Her biri nice fedakârlıklarla kurulmuş bu kadim şehirlere karşı borcumuz var. Yeni dönemde de kendi medeniyet birikimimize uygun şehircilik anlayışının 81 ilimize hâkim olması için her türlü çabayı göstereceğiz. Omuzlarımızdaki yükün, sorumluluğun farkındayız. Belediyeler bizim çalışma arkadaşlarımız, iş ortaklarımız. Belediyelerimizle hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak; İller Bankamızla, tüm genel müdürlüklerimizle, belediyelerimizin yanında, en güçlü şekilde olmayı sürdüreceğiz.”

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Filan 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar anlamadığım konu şu apartmanların binayı dayayan direkleri neden y20katli olsa bile aynı ebatta bütün yük enalttaki direklere iniyor bir depremde bu direkler kırıldığı bina yerle bir bence enalttaki kirişler kalın binanın katsayısına göre yukarı çıktıkça ince olmalı değil mi ozaman kirişler kırılmaz binada ayakta kalır ben mimar değilim ama mimar arkadaşlar bunu bir duşunseler derim
    Cevapla
  • serhat 2 yıl önce Şikayet Et
    herşey 3 katı oldu eczana ilaç enerji market gıda elektrik ..... hepsinin temeli devletin yaptıgı elektrik ve akaryakıt zammı... alın size nas lar hani faiz bitecekti. tabi daha evveli merkez bankası 128 milyar doları. ya bir ülkenin ekonomi bakanı tl en alt seviyede daha buradan düşecek yeri yok zaten en altta diyebilir ya. bu nasıl bir cahalet bu milletten nasıl oy alabileceklerini sanıyorlar insanlar artık fatura bile ödeyemiyor
    Cevapla
  • Hulagu 2 yıl önce Şikayet Et
    Tuzla 100.000 konut ..2019 dan beri bekliyor.
    Cevapla
  • Aklı selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle istanbul için ev sahiplerini uyarıyorum; ikiye üçe katladığınız kira zamlarının altında kalacaksınız gelmekte olan yaklaştı haberiniz olsun.
    Cevapla
  • Vahim 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulun su rezervi artırılmalı...Melen 30 yıldır bitirilemedi.Yetmedi barajda yok...Kanal su havzalarını yok edecek..Şehir nüfusu 25 milyona tırmandırılmaya çalışılıyor..Kuraklık halinde herkes perişan olacak.Hemen tedbir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle