Küresel piyasalarda ralli sürecek mi?

Haftanın ilk işlem gününde ABD borsalarında yaşanan rallinin etkileri Asya piyasalarında yeni günde de devam ederken, ABD vadelilerinden gelen fiyatlamalar rallinin uzun soluklu olmayabileceğine işaret etti.

Küresel piyasalarda ralli sürecek mi?
Küresel piyasalarda ralli sürecek mi?
GİRİŞ 01.02.2022 09:09 GÜNCELLEME 01.02.2022 09:09

Asya’da başta Çin olmak üzere bazı piyasalar Ay takvimi yeni yıl tatili sebebiyle kapalı kalmaya devam ederken açık piyasalarda ralli gözleniyor. Teknoloji hisselerinin sürüklediği rallide Hong Kong Hang Seng ve Japon Nikkei 225 değer kazanıyor.

ABD’de ise Pazartesi günü S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri 2020’den bu yana en iyi iki günlük yükselişi kaydetti. Vadeliler ise rallinin bugün durabileceğine işaret ediyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,3, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,2 geriliyor.

Fed üyelerinden gelen yumuşatıcı açıklamalarla birlikte dolar gelişen ülke para birimlerine karşı hafif ekside. Son 30 yılın en hızlı ocak ayı fiyat artışının yaşandığı petrol fiyatları bugün de hafif de olsa yükseliyor. ABD ham petrolü yüzde 0,2 yükselişle 88,36 dolardan alıcı buluyor. Petroldeki yükseliş Bloomberg Emtia Spot Endeksi’ni yeni bir rekora taşıdı. Tahvil cephesi ise sakin. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,78 seviyesinde.

Fed üyelerinden yeni açıklamalar

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in “gerekirse” 50 baz puanlık faiz artışının masada olduğuna yönelik açıklamaları sonrası diğer Fed üyeleri yumuşatıcı mesajlar verdi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George beklenmedik ayarlamalarla ekonomiyi rahatsız etmemek gerektiğini belirtirken Fed’in bilinçli bir şekilde desteği çekeceğini söyledi.

Fed’in güvercin kanadından San Fransisco Fed Başkanı Mary Daly de faizlerin en erken martta yükseltilebileceğini dile getirirken Fed’in “eğrinin gerisinde kaldığı” yorumuna katılmadığını söyledi. Daly’ye göre ekonomik büyüme mali desteklerin de çekilmesiyle birlikte devam eden pandemi olmak üzere birçok risk faktörüyle karşı karşıya.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de sıkılaşmanın enflasyonun hızına bağlı olduğunu belirterek, faiz artırımlarının önceden belirlenmiş hızda gerçekleşmeyeceği tezini vurguladı.

Tartışma yaratan yorumlarına açıklık getiren Raphael Bostic de halen 2022’de üç faiz artışından yana olduğunu ve martta 50 baz puanlık faiz artışını beklemediğini dile getirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL