Türk şirketi, Arnavutluk sanayi devini satın aldı!

Yıldırım Holding'in bir süredir ilgilendiği Arnavutluk’un krom devi ALBChrome görüşmeleri olumlu sonuçlandı

Türk şirketi, Arnavutluk sanayi devini satın aldı!
Türk şirketi, Arnavutluk sanayi devini satın aldı!
GİRİŞ 20.01.2022 01:28 GÜNCELLEME 20.01.2022 01:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre 14 Ocak’taki son görüşmelerin ardından Arnavut şirketi satın alarak, bu alanda yılın ilk büyük adımını atan Yıldırım Holding’in, sektöründe küresel ligde ilk sıraya hızla tırmandığını ifade edelim.

Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Rusya, İsveç’te de krom ve ferrokrom operasyonu yapan Yıldırım Holding, bu satın alma ile ülke sayısını 5’e çıkarmış oldu.

Bilindiği üzere Yılmaden, dünya krom endüstrisinin 4’üncü büyük oyuncusu. Gücünü daha da artıran Yılmaden, uluslararası standartta yürüttüğü madencilik ve metal üretim yetkinliklerini satın alma ile Arnavutluk'a da taşımış olacak.

Arnavutluk operasyonunun bir başka özelliği ise ALBChrome’un ferrokromda olan gücü. Bilindiği üzere yüksel kaliteli yüksek karbonlu ferrokrom üretiminde dünyanın 2’nci büyük oyuncusu olan Yılmaden, bu satın alma ile ferrokrom üretimi kapasitesini 70 bin ton kadar daha artırarak kapasitesini de 650 bin tona ulaştırdı. Yakın zamanda da en büyük oyuncu olacak gibi görünüyor.                 

50 ÜLKEYE İHRACATI, 1.100 ÇALIŞANI VAR

Biraz ALBChrome hakkında bilgi paylaşmak isterim. Bin 100 çalışanı olan ve dünyanın farklı coğrafyalarında 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren ALBChrome, 1948 yılında dönemin Arnavutluk Lideri olan Enver Hoca tarafından kuruldu.

Dünyanın da en büyük ferrokrom üreticilerinden biri olarak bilinen şirket, 2000 yılında özelleştirilmiş, ALBChrome’u önce Rus-Avusturyalı Darfo adlı bir şirket almış ardından kısa bir süre sonra Balfin Group’a devredilmişti.

Arnavutluk'un ilk ve tek milyarderi olan Saimir Mane’nin sahibi olduğu Balfin Group ise yıllık 500 milyon Euro'dan fazla ciro elde eden aralarında perakende, inşaat, bankacılık gibi alanları da içinde barındıran bir çok sektörde faaliyet gösteriyor ve Balkanlar’ın da en büyük özel şirketlerinden biri olarak biliniyor.

Bir hatırlatma daha. Geçtiğimiz günlerde Yıldırım Holding'in Hırvatistan'da da bir gübre tesisini bünyesine katma sürecini sizlere duyurmuştuk.

Petrokemija'yı almak için görüşen Yıldırım Holding, Arnavutluk'taki gibi anlaşmayı olumlu tamamlarsa Hırvatistan'ın ikinci büyük petrokimya tesisini de bünyesine katmış olacak.

YORUMLAR 5
  • Xxxxx 2 yıl önce Şikayet Et
    chp ye önemle duyrulur. demekki neymiş her vatandaş istediği ülkeden fabrika alabiliyormuş. katar takıntısı olanlara duyrulur.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ordaki cehape liler bağırıyordur şimdi fabrikalar katarlılara satılıyor diye
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen ne mezunusun birader yazdıklarının başı sonu dengesiz birine benziyosun yazma bi daha
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Canı Gönülden tebrik ederim. Maşallah. Bu tip hareketler devlet politikası haline getirilmeli stratejik yatırım için özel şirketler desteklenmelidir. Desteklenen şirketlere usd-tl değişimini anlaşmaya bağlı yaptırabilirsin. Mevcutlarden talep etmek ticari hukuk güvenilirliğini azaltır. Günümüz ticareti için geç kalındı geleceğe hazırlık yapılmalı.
    Cevapla
  • Vatandaş ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte başarı bu dur. Başarı türkiye topraklarında yer alan fabrikaları arazileri yabancı yatırımcıya satmak değildir. Başarı türk olupta diğer ülkelerden fabrika arazi maden gibi işletmeler satın almaktır. yabancı sermaye satmak yabancıya muhtaç olmak başarısızlık tır
    Cevapla