Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları rekor kırıyor

Avrupa vadeli doğal gaz piyasasında, artan tüketim, kıtada yer altı depolama tesislerindeki doluluk oranlarının azalması ve kış öncesi arzda kısıntı yaşanabileceği endişeleri nedeniyle fiyatlar rekor seviyeye ulaştı.

Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları rekor kırıyor
Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları rekor kırıyor
GİRİŞ 16.09.2021 18:12 GÜNCELLEME 16.09.2021 18:13
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yıl başından beri yaşanan aşırı soğuk ve sıcak hava dalgaları nedeniyle artan enerji tüketimi ve arz kısıtları, yüksek fiyatları beraberinde getiriyor.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli doğal gaz kontratlarında son günlerde sürekli artış görülüyor. Bugün, TTF'de bin metreküp doğal gazın fiyatı 926 doları (megavatsaat başı 74,4 avro) aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Avrupa'da kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinden üretimin azalması, rüzgardan elektrik üretiminin gerilemesi ve artan elektrik talebini karşılamak için doğal gaz santrallerinden elektrik üretiminin yükselmesi de gaz tüketimini artırdı.

Ayrıca kıtada yer altı depolama tesislerinin doluluk oranının yüzde 30 gerilemesi ve yaklaşan kış döneminde arz kısıntı yaşanabileceğine yönelik endişeler de fiyatlardaki yukarı yönlü hareketi hızlandırdı.

YORUMLAR 7
  • Dadaş ali 2 yıl önce Şikayet Et
    zam öncesi sessizlik
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaparsa ak parti yapar ak parti dünyanın en iyi partisidir
    Cevapla
  • Ykp bdk 2 yıl önce Şikayet Et
    Zam yapmak için gaz verin
    Cevapla
  • Piar 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğalgaz zammı öncesi piar çalışması /15 hayırlı olsun
    Cevapla
  • Omar 2 yıl önce Şikayet Et
    Ey vatandaş2, doğal gazı nerden alıyorsun. Gökten zembille mi iniyor? Rusya, İran, Azerbaycan, spot piyasadan vs alıyorsun. Kendi ülkemizdeki doğal gaz çıkarmıyoruz henüz! Peki ithal ettiğin bir ürünün fiyatı 2-3 kat artmışsa ülke olarak sen ne yapacaksın. Avrupa da bu gazı Rusya dan alıyor büyük oranda. Ekonomi farklıymış, para değersizmiş. Zaten Şuanda Avrupa da açık ara en ucuz doğal gazı biz kullanıyoruz. Yakın tarihi okumayla enerji ekonomisi öğrenilmiyor. Avrupa piyasası bizi ilgilendirmiyor diyen birisi zaten dünya ekonomisinden bihaberdir! Her şeye at gözlüğü ile bakıyordur!
    Cevapla
  • Vatandaş2 2 yıl önce Şikayet Et
    Ey vatandaş, Avrupa enerji piyasası bizi ilgilendirmiyor. Avrupa’daki ekonomik alt yapı farklı, bizdeki farklı. Avrupa parası değerli bizimkisi değersiz, onlar bir şey aşmak için bir birim çalışırken biz on birim çalışıyoruz. Avrupa’ya bakarak bizi değerlendirme. Yıllardır süregelen alışkanlığımız oldu bu zamlar. Kışın doğalgaza, yazın elektriğe zam gelir bizde.. bu kadar basit.. sende git Türkiye yakın tarihini oku..
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyin PR ı. Okuma yazma biliyorsan git oku avrupa enerji piyasasını. Bilgi seviyen artar. Anlarsın pr mı yoksa gerçek mi? Oturduğun yerden konuşmak kolay! Dünya emtia fiyatlarındaki değişimden haberin yok. Azıcık Dünyayı takip edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle