Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Yüzde 50 indirim için son sözü o söyleyecek

Bursa ve Ankara’da iki bölge adliye mahkemesinden (BAM) salgın gerekçesiyle kira indirimi yapılması konusunda bir ‘evet’ bir ‘hayır’ kararı çıktı. İçtihat çelişkisi nedeniyle konu Yargıtay’a gidecek. Kirada ‘ihtiyati tedbir’ kararı verilerek pandemi indirimi yapılıp yapılamayacağına ilişkin bu çelişkiyi Yargıtay çözecek. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin bu kararı Türkiye çapında yeni içtihat niteliği taşıyacak.

GİRİŞ 18.02.2021 08:57 GÜNCELLEME 18.02.2021 09:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Bursa Barosu avukatlarından Olcay Göçüm, Bursa Nilüfer’de, koronavirüs salgını sürecinde 23 bin TL’lik dükkân kirasını ödeyemeyen restoran sahibi müvekkilinin kira bedelinin düşürülmesi için mahkemeye başvurdu. Bursa 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, Borçlar Kanunu’nun 138. nci maddesindeki “Sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkmasından dolayı sözleşmesinin yeni kurallara uyarlanması isteme” talebiyle yapılan başvuruya ilişkin ‘ihtiyati tedbir’ talebini yerinde görmeyerek reddetti.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre davacı restoran sahibinin avukatı Göçüm bu kararı, Bursa Bölge Adliyesi (BAM) 4. Hukuk Dairesi’nde istinafa götürdü. Daire, yapılan yargılama sonunda taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi sırasında yaşanan pandemi sürecinin öngörülemeyen bir durum ve ihtiyati tedbir kararı verilmemesi halinde ciddi bir zarar oluşturacağını (temerrüt nedeniyle tahliye gibi) belirterek, kira bedelinin yüzde 50 oranında azaltılarak, 11 bin 500 TL’ye düşürülmesine karar verdi. Bursa BAM, tedbir talebinin 28 Eylül 2020’de kabulüne karar verdi. Restoran sahibi kiralarını yüzde 50 indirimli ödemeye başladı.

BAŞVURUDA BULUNULDU

Ankara BAM 15. Hukuk Dairesi’nden ise 12 Ocak’ta tam tersi bir karar çıktı. Ankara BAM, bu konuda ‘tedbir kararı’ verilemeyeceğine hükmetti. İki BAM kararı arasındaki karar çelişki doğurdu. Göçüm, Yargıtay süreci ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bölge Adliye Mahkemeleri Kanunu’ nun 35/3. maddesi gereği iki BAM kararı arasında uyuşmazlık ve çelişki doğarsa dosya öncelikle başvurunun yapıldığı BAM Başkanlar Kurulu’nda görüşülüp, eklenecek görüş ile birlikte dosya ilgili Yargıtay Dairesi’ne gönderilir. Daireler arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi ve dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi için önceki gün Bursa BAM 4. Hukuk Dairesi’ne başvuruda bulunuldu. Bu dosya önce Bursa BAM Başkanlar Kurulunda görüşülüp daha sonra kira davalarına bakan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne gönderilecektir.”

İÇTİHAT NİTELİĞİ

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin, mahkemelerin pandemi nedeniyle kira indirimine ilişkin ‘evet’ tedbir kararı verilebilir ya da ‘hayır’ tedbir kararı verilemez şeklinde içtihat kararı verebileceğini belirten Göçüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu karar da tüm Türkiye çapında içtihat niteliği taşır. Benim görüşüme göre hükümle beraber kira indirimine ilişkin tedbir kararı verilmesi zorunludur. Bursa’da ayda 64 bin TL kira ödeyen restoran sahibi var. Paket servisleri açık ama işleri yüzde 86 azalmış durumda. Kira parasının uyarlanmadan hiç indirimsiz tamamının ödenmesi demek dükkân sahiplerine ‘iflas edin’ demektir. Tedbir kararının verilmemesi halinde kiracılar uhdesinde telafisi mümkün olmayan, ciddi ve ağır zararlar (tahliye ve işyerinin kapatılma ihtimali) oluşacağı aşikardır."

YORUMLAR 25
  • halk 3 yıl önce Şikayet Et
    yasalarımız tamamen değişmeli ingilizlerın bize verdığı yasanın amacı toplumun huzurunu bozmak ,milletı birbirine duşurmek,
    Cevapla
  • Misafir2 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatan hainlerinin bu ülkeye verdiği zarar bu ülkenin alt gelir gurubunu orta gelir gurubuna taşıyacak ve yoksul insan kalmayacaktır. Aklıselim insanlar boş işleri burakıp Vatanı hainlerden nasıl temizleriz. onun hesabını yapsın ve yasal olarak kanunlar çıkartsın, o zaman her vatandaşın karnı doyar her vatandaş mutlu olur...
    Cevapla
  • alperen 3 yıl önce Şikayet Et
    Kirada oturuyorum ama öncelik Meclisten başlamalıdır Vekillerin maaşlarının yarısı kesilsin ve yoksul işsiz ve kirada oturanlara verilsin. Savcı, hakim, Müfettiş öncelikli olarak maaşları yarıya indirilsin diğer yarısı ihtiyaç sahiplerine verilsin.... Veya referandumla meclisteki terör destekçisi vekillerin vekilliği düşürülsün ve meclisimiz vatan hainlerinden kurtulsun. Vatan hainlerinin bu ülkeye verdiği zarar bu ülkenin alt gelir gurubunu orta gelir gurubuna taşıyacak ve yoksul insan kalmayacaktır.
    Cevapla
  • Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya o dükkanı kredi ile aldıysa? Dükkan sahibi ne olacak? Banka taksidinden vaz geçecek mi? Arkadaşlar sadece olayı tek taraflı düşünmeyin. Herkes mağdur. Gemisini kurtaran kaptan.
    Cevapla
  • Antepli Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    elindeki 100 lirayla 500 liralık mal alma sende. git 150 liralık mal al. kiracın olmazsa da odeyebilecegin kadar kredi altına gir. banka mı zorluyor seni 500 liralık mal al diye. nasıl olsa kirayla oderim diye mal alırsan o hsp tutmaz.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Oldu paşam mahkeme doğalgazı, elektriği,suyu,vergiyide pandemiden %50 indirsin öyle gelsin. Kendi alacağından feragat etmeyen hatta bunları alabilmek için milleti kredi batağına sokan gelip beni malıma amirlik yapmasın. Bunun için beni mahkemeye verecek kiracıyıda ertesi sabah kapının önüne koyarım. Çok kazanırken bana %50 sini veriyormuşsun diye sormazlar mı. Ben vicdanen almama gerekeni almayacağım ayıda bilirim indirimide ama biri bunu bana mahkemeyle dayattığında .......... eder kapı dışarı atarım.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam haklı mahkeme böyle bir karar vermesi için Elektrik Su Doğalgaz vb faturalarıda %50 indirmeli
    Cevapla
  • Ebu Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Yavaş gel sinirli şirin
    Cevapla
  • Antepli Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    herşeyin sahibi Allah gün gelir o konuşma cesareti aldığın malı mülkü alır elinden o zaman görürsün kimin sözü geçiyormuş kim kimi ... ediyormuş. densizlik etme haddini bil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle