ABD verilerine sevinmek için erken

ABD’de dün açıklanan istihdam verisi beklenenden iyi gelse de uzmanlar bunun zafer ilan etmek için yeterli olmadığını, vaka artışlarının iyileşmenin hızını kestiğini ve kalıcı istihdam kayıplarının yıllarca silinemeyeceğini söylüyor.

ABD verilerine sevinmek için erken
ABD verilerine sevinmek için erken
GİRİŞ 03.07.2020 09:11 GÜNCELLEME 03.07.2020 09:11

Kovid-19 pandemisi nedeniyle Büyük Buhran’dan bile daha fazla işsizi olan ABD’de dün açıklanan tarım dışı istihdam verisi uzmanların beklentilerinin üzerinde geldi. Ancak uzmanlar Kovid- 19 nedeniyle işini kaybedenlerin tamamının işe dönüşünün en iyi ihtimalle 2023’te gerçekleşmesini öngörüyor.

 

ABD'de tarım dışı istihdam, mart ve nisan karantinalarında kapatılan restoran ve barların tekrar açılmasıyla haziranda 4,8 milyon ile beklentilerin üzerinde artış kaydederken işsizlik oranı mayıstaki yüzde 13,3 düzeyinden yüzde 11,1’e geriledi. İstihdam artışının 3,2 milyon olması, işsizlik oranının yüzde 12,3’e gerilemesi bekleniyordu. Haftalık işsizlik başvuruları ise 1,35 milyona düşmesi bekleniyorken 1,43 milyona geriledi.

‘İŞSİZ KALANLARIN TAMAMI ANCAK 2023’TE İŞE DÖNER’

 

 

Dünya'dan Hilal Sarı haberine göre, ABD Çalışma Bakanlığı’nda Ekonomik Danışman ve Başekonomist olarak görev yapan Michigan Üniversitesi’nden ekonomist Betsey Stevenson “Tüm bu kazançlar geçici olarak ücretsiz izne çıkarılanların tekrar işe alınmasından kaynaklanıyor. Asıl endişe kaynağı kalıcı iş kayıpları ve bunun yıllarca süren sonuçları olacak. Ekonomiye virüs yön veriyor bu nedenle ilk kural kesin tahminler yapılamayacağı. Ama benim en iyi senaryomda işini kaybeden insanlarının tamamı ancak 2023’te işe dönmüş olacak” değerlendirmesini yapıyor.