Fitch'ten bankalar için negatif yorum

Fitch yöneticileri, TCMB'nin net tamponlarından çok brüt rezervelerine vurgu yaparlarken, Türk bankaları için refinansman risklerinin arttığını ve varlık kalitesin görünümünün bankaların notları için negatif olduğunu belirttiler

Fitch'ten bankalar için negatif yorum
Fitch'ten bankalar için negatif yorum
GİRİŞ 24.04.2020 12:56 GÜNCELLEME 24.04.2020 13:53

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin korona virüs salgınının ekonomik etkilerine karşı verdiği GSŞH'nın yüzde 2'si büyüklüğündeki mali yanıtın, salgının benzer etkileri ile karşı karşıya olan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında "oldukça ılımlı" kaldığını bildirdi.

 

 

Bugün korona virüs salgının Türkiye'nin makroekonomik görünümün nasıl etkilediğini, bunun Türkiye'nin kredi temel göstergeleri için anlamının ne olduğunun tartışıldığı webinarda konuşan Fitch Ratings Avrupa Ülke Kredi Notları Diretörü Douglas Winslow "Biz kesinlikle Türkiye'nin koronavirüs salgınına yanıtta, para politikası alanından daha çok mali alanı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Winslow ayrıca Türkiye'nin kredi notlarını değerlendirirken, Türkiye'nin Fed veya Avrupa Merkez Bankası ile bir döviz swap anlaşmasına varması olasılığını bir faktör olarak değerlendirmediklerini de vurguladı.

 

 

"Türk Bankaları İçin Refinansman Riski Artıyor"

Fitch, Avrupa Ülke Kredi Notları Kıdemli Direktörü Paul Gamble, Türk Banka Notları Kıdemli direktörü Lindsey Liddell, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasının çok öngörülemez oldugunu da ifade etti.

Webinar'a katılan Fitch yöneticileri, TCMB'nin net tamponlarından çok brüt rezervelerine vurgu yaparlarken, Türk bankaları için refinansman risklerinin arttığını ve varlık kalitesin görünümünün bankaların notları için negatif olduğunu belirttiler.

Fitch yöneticilerin, düşen petrol fiyatlarının, Türkiye'nin turizm gelirlerindeki düşüşe karşı bir hedge, koruma sağlamakta olduğunu da ifade ettiler. Webinarda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 2 daralacağı beklentisi tekrarlanırken, daha fazla faiz indirimi için alan görüldüğü de vurgulandı.