Çiftçinin 2020 yılı destekleri belli oldu! İlk kez gübre parası ödenecek

Ekonominin belkemiği çiftçinin, 2020 yılında alacağı destekler belli oldu. Mazot yardımı artarken, gelecek yıl ilk kez gübre parası ödenecek. Çobanlara 5 bin lira teşvik verecek olan devlet, et üreticisine hayvan başı 25 ila 600 lira destek sağlayacak.

Çiftçinin 2020 yılı destekleri belli oldu! İlk kez gübre parası ödenecek
Çiftçinin 2020 yılı destekleri belli oldu! İlk kez gübre parası ödenecek
GİRİŞ 29.10.2019 09:24 GÜNCELLEME 29.10.2019 11:39
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Kararnameye göre; mazot desteği artırılırken, organik gübre desteği ise ilk defa verilecek. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira destek verilecek. Organik gübre kullanan çiftçilere dekar başına 10 lira destek sağlanacak. Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 5 ile 70 lira arasında destek verilecek. Toprak analiz desteği kapsamında analiz başına 40 lira destek ödenecek.

 

 

FINDIĞA 170 LİRA

Fındık desteği dekara 170 lira olacak. Bu yıl ilk kez dane zeytine prim verilecek.Havza bazlı üretimde dane zeytine kilo başına 15 kuruş ödenecek. Ayrıca zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için de dekara 100 lira verilecek. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale destekleme primi 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarıldı. Süs bitkisi, tıbbi aromatik bitki gibi iyi tarım uygulamaları desteği dekar başına 10 ile 150 lira arasında değişecek. Yerli tohum teşvik edilecek. Sertifikalı patates tohumu kullanana 80 lira destek verilecek. 

 

 

HER ALANDA TEŞVİK VAR

Çiftçilerin merakla beklediği 2019 tarım destekleri açıklandı. Cumhurbaşkanılığı Kararnamesi’yle belirlenen ve Resmi Gazete’de yayımlanan destekler, 2020’de ödenecek. Bu desteklerden yararlanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olmak gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı ise 2.5 milyon civarında. Mazottan gübreye, organik tarımdan hayvancılığa kadar pek çok konuda destek var. 

81 İLE HİBE YAĞMURU

- Organik hayvancılık desteği kapsamında arı yetiştiricisine arılı kovan başına 10-15 lira verilecek. 

- 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı için 350-600 lira destek verilecek. 

- Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave 100 lira destek ödemesi yapılacak. 

- Dişi manda ve malak (yavrusu) için 250 lira destek ödenecek. 

- Küçükbaş hayvancılığı desteklemek için çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. 

- Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde, anaç koyun keçi başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yapılacak.

- Yerli tosunları mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, hayvan başına 250 liraya kadar destek ödemesi yapılacak. 

- Oğlak tiftiğinin kilogramına 30 lira, anamal tiftiğin kilogramına 28 lira ve tali tiftiğin kilogramına 20 lira ödeme yapılacak. 

- İpek böceği yetiştiricisine destek kapsamında yaş kozanın kilogramına 60 lira ödeme yapılacak. 

- Geleneksel kıyı balıkçılığının desteklenmesi için 10 metreden küçük balıkçı gemilerine 750 lira ile 1.250 lira arasında destek verilecek. 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 24
  • Osman KÜTUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Dogru bir haber yapin hep muallak ta destek verilecek ama ne zaman insanlarla kafa buluyorsunuz.
    Cevapla
  • İbrahimi 3 yıl önce Şikayet Et
    Her halde bu yıl destekleme parasi unutuldu kasim ayında almamis gerekiyordu daha alamadık nede acama bize biri Bi aciklama yapabilirim
    Cevapla
  • mısırcı 4 yıl önce Şikayet Et
    hani yağmurlamayla damlama dane mısır 10 kuruş olacaktı ne oldu hep büyle zaten ünce 10 krş sonra 3 krş iniyor... geri gidiyoruz...
    Cevapla
  • Yaşar 4 yıl önce Şikayet Et
    Tütüne destek veren yokmu
    Cevapla
  • Hasan YAMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Sertifikalı tohum desteklerini alamadık.Unutuldu galiba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle