Türkiye'den Rusya'ya sıcak mesaj

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Rusya ile dostluk, komşuluk ilişkileri içinde yolumuza devam etmek istiyoruz' dedi.

Türkiye'den Rusya'ya sıcak mesaj
Türkiye'den Rusya'ya sıcak mesaj
GİRİŞ 18.02.2016 17:45 GÜNCELLEME 19.02.2016 09:11
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Biz Rusya'yı bir düşman olarak görmüyoruz. Rusya bizim komşumuzdur. Rusya ile biz güzel dostluk, komşuluk ilişkileri içinde yolumuza devam etmek istiyoruz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen "Orta Asya Yatırım Forumu"na katıldı. Bakan Şimşek, forumun açılış konuşmasında, Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında çok derin ve güçlü tarihi, kültürel bağlar olduğuna işaret ederek, bu ülkelerin gelişmesi için Türkiye olarak her türlü desteği Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte vermeye hazır olduklarını söyledi. 

'60 milyar dolarlık fatura ödüyorduk'

Şimşek, Türkiye'nin yaklaşık 50 yıl düşük gelir grubunda, 25-30 yıl da düşük orta gelir grubunda kaldığını aktardı.

Türkiye'de demografik yapının çok elverişli olduğu değerlendirmesinde bulunan Başbakan Yardımcısı Şimşek, şunları kaydetti:

"Çok açık ve net bu konuda iyi noktadayız, Avrupa ile arayı kapatırız. Kurumların kalitesi arzuladığımız seviyede değil, birçok noktada iyileşme var ama istediğimiz başarıyı henüz yakalayamadık, o yüzden 'Daha çok reform' diyoruz. Verimlilikte hızlı bir artış var ama daha katedeceğimiz mesafe var. Özetle biz, bu dönüşümden Türkiye olarak geçtik. Petrolümüz, doğalgazımız yok. Türkiye yakın dönemde yıllık 50-60 milyar dolar petrol faturası ödüyordu, ona rağmen Türkiye üst orta gelir grubuna çıkmayı başardı.

'Desteğe hazırız'

Orta Asya'daki kardeşlerimizde bugünkü emtia şokuna rağmen bunu başarabilir. Buradaki en büyük partnerlerimizden biri EBRD. Çünkü EBRD, Dünya Bankası gibi ülke ihtiyaçları ile paralel programlar yapabiliyor. Biz Türkiye olarak deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Reform konusunda her türlü desteğe, karşılıksız şekilde her türlü teknik desteğe hazırız."

'Rusya'yı düşman olarak görmüyoruz'

Rusya ile Türkiye arasında yaşananların Orta Asya tarafından bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini belirten Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz Rusya'yı bir düşman olarak görmüyoruz. Rusya bizim komşumuzdur. Rusya ile biz güzel dostluk, komşuluk ilişkileri içinde yolumuza devam etmek istiyoruz. Fikir farklılıklarımız olabilir, Suriye konusunda farklı düşünebiliriz, ama bu bizi Rusya ile düşman yapmaz. Biz Rusya ile iyi dostluk, komşuluk ilişkilerimizi, ticaretimizi, karşılıklı yatırımlarımızı daha da geliştirmek istiyoruz. İnşaallah, bu çerçevede onlar da son krizden sonra biraz daha sakinleşir, aklı selim şekilde konulara yaklaşırlar. Ama bizim Orta Asya ile olan dostluğumuz, ilişkilerimiz, tarihi bağlarımız başka ülkelerle yaşadığımız geçici sıkıntılara karşı dayanıklıdır, güçlüdür. Dolayısıyla o konuda en ufak bir tereddüt olmasın."

YORUMLAR 27
  • Cemal 8 yıl önce Şikayet Et
    Evrensel güçler Rusya'yı batırmaya çalıştı, onunla birlikte de Türkiye'yi. Bakın borsa 70 bine düştü. Altın 760 TL oldu. Biz bu güçlerin oyununa gelmemeliyiz. Uçak düşürmek doğru bir davranıştı. Ama Rusya şimdi pişman olduysa bize de olumlu yaklaşmak düşer. Kazanan biz olacağız inşaallah.
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    hadi bakalım turizm sezonuna yetişir belki barış
    Cevapla
  • Vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    Hep bekliyorum rusyayla bi savaş başlasın bu millet anca akillancak diye ama olmuyor heryer yalan dolan üçkâğıt gasp terör bu nasıl memleket oldu arkadaş önceden hiç değilse terör doğuda yaşardı şimdi her yerde önceden kürt kürdüm demeye cekinirdi şimdi toprak istiyor valla fakirdik ama kafamiz rahatti başımız dikti kim ne derse desin bu ne kardeşim dünyada şu anda en karisik ülke suriyeden sonra biziz Filistin bile artık bizden daha güvenli yemin ederim
    Cevapla
  • ahmetefe 8 yıl önce Şikayet Et
    abartmissin kiymetli kardesim
    Cevapla
  • Faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    Ey rusya ve diğer Ortadoğu ülkeleri batıdan ne size nede bize fayda yok bizler birlik ve beraber olursak herkes faydalanir.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    artık vergide indirim yapın yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle