Afyonkarahisar 700 ton saman ithal edecek

Türkiye'de hayvancılık girdilerinin önemli bir kalemini oluşturan yem maliyeti, son bir yılda önemli miktarda arttı. Adeta saman kıtlığı yaşanmaya başladı. Afyonkarahisar ithal samandan ilk etapta 700 ton alacak.

Afyonkarahisar 700 ton saman ithal edecek
Afyonkarahisar 700 ton saman ithal edecek
GİRİŞ 16.02.2013 11:46 GÜNCELLEME 16.02.2013 11:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Samanda fiyat artışı ciddi boyutlara ulaşınca hayvancılık sektörü de önemli bir darboğazla karşı karşıya kaldı. Besicilikte önemli bir merkez olan Afyonkarahisar'da üreticinin kaba yem ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak 700 ton saman ithal edilmesi için hazırlık yapılıyor.

Türkiye, ithal etten sonra ithal samanla da tanışacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mevsim şatlarına bağlı olarak ortaya çıkan saman kıtlığı sebebiyle fiyatların yükselmesi karşısında üreticileri desteklemek için ithalat yapacak. İthal samanın 80-90 kuruşa malolması beklenirken bunun 50 kuruşunu üretici, kalanını devlet ödeyecek.

AFYONKARAHİSAR'DAN 700 TON SİPARİŞ VERİLECEK

Afyonkarahisar Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İbrahim Yalçınkaya, ithalat samanların kooperatifler aracılığıyla dağıtılacağını söyledi. Bu ayın sonuna kadar sürecek başvurularda şimdiye kadar 700 ton civarında talep aldıklarını belirterek, üreticiye kilosunun 50 kuruşa malolacağını kaydetti. Yalçınkaya, devlet tarafından desteklenen saman ithalatının Macaristan Ukranya ve Bulgaristan'dan yapılacağını belirterek, "Siparişleri almaya devam ediyoruz. Kooperatife üye olanlar kredili alabiliyor. Üyelerin dışındakiler ise peşin ödeme yapıyor. Şubat ayı sonuna kadar sipariş alınabilecek." dedi.

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da kaba yem sıkıntısını aşmak için Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nün, saman ithaliyle üreticiye destek olacağını kaydetti. Kaba yem sıkıntısının Afyonkarahisar'da da yaşandığını belirten İl Müdürü Arap, alınacak samanla üreticinin destekleneceğini söyledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    tarım-hayvancılık!. nasıl oldu da kendi kendine yeten ülkeden ithal eden ülke haline geldik? yüz ölçümü bizim yarımız kadar olan ülkelerden, üstelik de bizden aldıkları doğal tohumların genleri ile oynayıp bize gmo gıda ithal eden ülkelerden gıda almak doğru mu?
    Cevapla