EPDK da yerli otomobil için düğmeye bastı

Geçtiğimiz günlerde imzası atılan yerli otomobil için bir hamle de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan geldi.

EPDK da yerli otomobil için düğmeye bastı
EPDK da yerli otomobil için düğmeye bastı
GİRİŞ 08.11.2017 16:05 GÜNCELLEME 08.11.2017 16:11
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, ortak girişim grubu tarafından üretilmesi planlanan yerli otomobilin elektrikli olması halinde sektörün ve mevzuatın buna hazır olacağını belirterek, "Yapılan çalışmalar sonucunda Elektrikli Araçların Şarj İstasyonuna İlişkin Usul Ve Esaslar taslağını hazırladık. Önümüzdeki süreçte hızlı şekilde taslağa son şeklini verecek ve kamuoyu görüşüne açacağız." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme  Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yerli otomobilin elektrikli olması durumunda mevzuatta  yapılacak yenilikleri AA muhabirine değerlendirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otomobili üretecek gruba  yönelik, "Doğrudan hibrit ve elektrikli yerli otomobil üretmeye yönelmek  isterlerse daha da memnun oluruz." ifadelerinin kendileri için yol gösterici  olduğunu aktaran Yılmaz, bu süreçte uzman bir ekiple dünyadaki gelişimleri takip  ettiklerini söyledi.

Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonlarıyla ilgili yurt dışında  yapılan mevzuat düzenlemelerini incelediklerini ifade ederek, "Bu konudaki iş  modellerini, bu modellerin hangilerinin başarılı olduğu ve hangilerinin  Türkiye'de uygulanabileceğini araştırıyoruz. Dünya pazarında geliştirilen hızlı  şarj sistemleri, akıllı şarj istasyonları gibi yeni teknolojilerin sektörü ve  elektrik dağıtım şebekesini nasıl etkileyeceğiyle ilgili çalışmalarımız devam  ediyor. EPDK tarafından desteklenen Ar-Ge projelerinden Dağıtıma Gömülü  Sistemlerin Etki Analizi ve Optimizasyonu projesi de elektrik dağıtım şirketleri  tarafından tamamlandı. Bu projeyle elektrikli araçların yaygınlaşması durumunda  şarj altyapısının enerji ihtiyacını karşılamak üzere bağlanacağı dağıtım  şebekesinde meydana gelecek etkiler de inceleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Elektrikli araçlarla birlikte şarj istasyonu sayısının da artacağına  dikkati çeken Yılmaz, Türk Standardları Enstitüsü ile görüşerek söz konusu  istasyonlarla ilgili yayınlanmış standartlar hakkında  bilgi alındığını anlattı.

Yılmaz, yerli otomobil yapımının Türk ekonomisi ve sanayisi için  oldukça önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yerli otomobilin elektrikli olması halinde sektörümüz ve mevzuatımız  buna hazır olacak. Elektrikli araçlar konusunda daha önce başlattığımız  çalışmaları daha da hızlandırdık. Şarj istasyonlarından temin edilen elektriğin  faturalandırılmasında ortaya çıkabilecek teknik ve ekonomik aksaklıklara da  hazırlandık. Yeni çalışmaların yapılması için ilgili şirketlerle görüşmelerimiz  sürüyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, Elektrikli Araçların Şarj İstasyonuna  İlişkin Usul Ve Esaslar taslağını hazırladık. Önümüzdeki süreçte hızlı şekilde  taslağa son şeklini verecek ve kamuoyu görüşüne açacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • dfddf 6 yıl önce Şikayet Et
    Olsunda bizim ülkemizin olsun be arkadaş bakacaz takip edecez ve zamanı geldiğinde görecez hayırlısı ile
    Cevapla
  • SeRHaT 6 yıl önce Şikayet Et
    gündem de olan teslanın kasko ücretini bi araştırı mısınız ? 40 bin tl arkadaşlar yerli oto da da böyle saçma sapan iş olmasın
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    2 yılda bir değişecek akünün maliyeti ne olacak acaba ben hiçde ekonomik olacağını düşünmüyorum
    Cevapla
  • Hasan Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalamayın 5 yıllık 60 bin km 1000 defa şarj olmuş elektrikli bir otomobil kullanıyorum %10 bile kayıp yok şu akü muhabbetini bi bırakın artık ya
    Cevapla
  • veli 6 yıl önce Şikayet Et
    akünün 2 sende 1 değişeceğini nereden biliyorsunuz? ilk önce bir araştırma yapmak lazım hangi depolama çeşidini kullanacaklar, ondan sonra konuşmalı, bu arada bu konuyla ilgili bilginiz varsa gerekli mercilere yazılı olarak bilgi verirsiniz, bilginiz yoksa da atıp tutmazsınız...
    Cevapla
  • Memo 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizde çene bol. Elbette bir gün herşey olacak. Bilimsel eğitim şart. Ezbere değil. Almanyada adamlar yaparlar. Biz de bol öğrenip konuşuruz. Sohbetleri severiz.
    Cevapla
  • Artuk 6 yıl önce Şikayet Et
    gelecek hibrid ve tam elektrikli araçlarda, dizelle zaman kaybetmeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle