Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren karar!

Kira sözleşmesine atılan imzalar hem mülk sahibini, hem de kiracıyı sorumluluk altına alıyor. Yargıtay, milyonlarca mülk sahibi ve kiracıyı ilgilendiren önemli bir karara imza attı

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren karar!
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren karar!
GİRİŞ 17.09.2017 09:08 GÜNCELLEME 17.09.2017 09:15
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gaziantep'te 1 Ocak 2011 tarihinde mülkünü kiraya veren vatandaş 30 bin liralık biriken kirayı alamadığı gerekçesiyle kiracı hakkında icra takibi başlattı. Gaziantep 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nde açılan icra takibine itiraz ve tahliye davasında savunma yapan davalı kiracı, kira sözleşmesinde imzası olmadığını, kaynağı belli olmayan başka bir mukavelenin arka sayfalarına kendi imzası bulunmayan bir ön sayfa eklenerek hazırlanan bu sözleşmeden haberi olmadığını, bu yüzden borcu kabul etmediğini dile getirdi. 

Mahkeme, davalının itirazında kira sözleşmesindeki imzasını inkar ettiğinden, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasına ve mülk sahibinin tahliye isteyemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, alacaklının borçlu ile arasında kira sözleşmesi bulunduğunu ispat edecek bir belge ibraz edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Davacı mülk sahibi kararı temyiz edince devreye Yargıtay girdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi (kapatılan), davalının davada dayanılan kira sözleşmesindeki imzasını inkar etmediğine dikkat çekti. Emsal bir karara imza atan daire, kira sözleşmesinin davalının imzası bulunan başka bir belge ile oluşturulduğunu iddia ettiğini hatırlattı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

TÜM SAYFALAR İMZALANMAK ZORUNDA DEĞİL

"Dayanak kira sözleşmesinin aslı tek parça olup, sözleşmenin ön sayfasında davalının imzası bulunmasa da Yargıtay'ın yerleşmiş kararlarına göre metin, içerik, anlam ve devam eden maddelerin bir bütünlük taşıması kaydıyla birden çok sayfadan oluşan yazılı sözleşmelerin tüm sayfalarının taraflarca imza edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Mahkemece, işin esası incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, uyuşmazlığın yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir. Karar bozulmalıdır. Açıklanan sebeplerle kararın bozulmasına, sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine oy birliği ile karar verildi."

YORUMLAR 8
  • Faruk 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahu Teâlâ ev sahiplerine vicdan nasib eylesin...
    Cevapla
  • Salihoğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Burada anlaşılamayan bir hususu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Orjikan kira sözleşmesi tek parça. ön ve arka şartlar ve tablo ile dolu. Emlakçılar ve bazı sonradan düzeltme yapabilirim diye düşünen onlarca, yüzlerce dairesini kiraya verenler iki parça halinde ve üzeri zımbalanarak bir nüsha kendine bir nüsha kiracıya veriyorlar. Her sayfa da imza olmamış oluyor. Habere konu olan kiracı; benim sözleşmemin ilk sayfası değişmiş, değiştirilmiş derken buna işaret ediyor. Ev sahipleri ve kiracılar, siz siz olun tek nüsha iki A4 boyutunda her kırtasiyecide bulunan sözleşmelerden kullanın. İki veya üç parça olan bilgisayar çıktısından değil.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    metin, içerik, anlam ve devam eden maddelerin bir bütünlük taşıması kaydıyla birden çok sayfadan oluşan yazılı sözleşmelerin tüm sayfalarının taraflarca imza edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. diğer mahkeme bunu nasıl es geçer sayın hakimlerden sorumlu hsyk bunun hiç mi yaptırımı yok vatandaş bu şekilde devlet kapılarında morali bozuk dolanır durur konu sadece bu konu değil mantığa uygun mu mantığa aykırımı bence hukuk öğrencilerine öncelikle bu kavram TAMAMEN öğretilmeli
    Cevapla
  • Emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    Büyük rezidansları ve lüks semtlerdeki pahalı evleri bilemem fakat dar gelirli bir kamu emeklisinin kendisine katkı sağlasın diye çoluk çocuğunun rızkından biriktirmiş olduğu parayla aldığı bir evi kiraya veriyor. Alacağı bu kira parasına muhtaç. Ancak öyle kiracılar geliyorlarki ne kira ödüyor,nede evi temiz kullanıyor. Birde ev sahibine tehdit ve hakaretler savuruyor. Maalesef devlet bu kiracıyı bu evden kolay kolay çıkartamıyor. Bu durumda ya başına iş alacaksın yada lanet olsun deyip evi satacaksın.işte durum bu. İnşallah devletimiz kiracı ve evsahibi olarak her iki tarafında eşit şartlarda hakkını ve hukukunu koruyacak bir yasal düzenlemeyi tez zamanda uygulamaya koyar.
    Cevapla
  • halil 6 yıl önce Şikayet Et
    bana kiracı 3000 tl taktı mahkemeye verdim. vermez olsaydım yok harç parası yok pul yok nakliye yok cilingir 5000 tl maliyeti çıktı vazgeçtim. çıkmıyorum diyen kiracılar ve para vermeyenler varya Allah bunlardan etsin. bir de evi adam gibi kullanmazlar. en az 20 çivi izi duvarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle