Kıdem tazminatına garanti

Her çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için başlatılan çalışmada sona gelindi, işçi ve işveren kesimiyle görüşmeler yapılarak son şekli verilecek

Kıdem tazminatına garanti
Kıdem tazminatına garanti
GİRİŞ 08.10.2016 13:38 GÜNCELLEME 08.10.2016 13:42
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çalışanların kıdem tazminatı sorununun çözümü için düğmeye basıldı. Hazırlanan çalışmada sona gelinirken; işçi ve işveren kesimiyle yoğun görüşme trafiği gerçekleştirilecek. Taraflarla uzlaşma sağlanarak yeni formül hayata geçirilecek.

İSTEYEN ÇEKEBİLECEK

Yeni sistem, Kıdem Tazminatı Fonu dönemini başlatacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt tutarındaki kıdem tazminatı miktarı, fonla azalmayacak. 30 günlük brüt ücrete karşılık gelen 8.3'lük oran işveren payının yanı sıra devlet katkısı, İşsizlik Fonu'ndan yapılacak destekle korunacak. Her çalışanın bireysel kıdem hesabı olacak. İşveren bu hesaba her ay para yatıracak. Çalışanlar hesapta biriken parayı istediği zaman takip edebilecek. İlk hesapların da 1 Ocak 2017'de açılması hedefleniyor. Yeni modele göre, tüm çalışanlar yasa çıktıktan sonra fon sistemine dahil olacak ancak geçmiş dönem için tercih hakkı sunulacak. İşçiler en az 3 bin 600 gün prim ödeme ve 15 yıl çalışma koşuluyla her yıl için 30 gün karşılığı para çekme hakkına sahip olacak. Evlilik, askerlik gibi durumlarda da çekme hakkı için 10 yıl koşulu aranması öngörülüyor. Emekli olurken de hesapta biriken paranın tamamı alınabilecek. 1 gün bile çalışanın kıdem tazminatı hakkı olacak. Sadece işten çıkartılanlar değil,istifa edenler de kıdem tazminatı alabilecek.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 10
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    bir bürüt maaş yıllık fakat mevcut sistem tazminat alınırken ikramiye,servis,yemek,sosyal yardım ve fazla mesaili calışmlarda heseba katılarak alınıyordu bunları kaybetmış olmuyor muyuz.
    Cevapla
  • vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    1300 tl lik asgari ücreti aldık, tazminatıda verirler.
    Cevapla
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Aleyhimize olan her şey çıkarılmış gibi görünüyor. Her şey bu kadar güzel olmamalı. Devlet mutlaka kazık atmış olmalı diyorum ama bulamıyorum. Hayırlısı uygulamayı görelim bakalım. İnşallah yazıldığı gibi olur.
    Cevapla
  • Baskentli 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok guzel...
    Cevapla
  • Golden 7 yıl önce Şikayet Et
    çalışanın alyehine
    Cevapla
  • SaDo 7 yıl önce Şikayet Et
    arkadaslar bu yasayla hem isci hemde devlet kazanacak patronun her ay yatirdigi parayla devlet ek bir gelir elde etmis olacak o parayla yatirim yapabilecek burda iscinin hic bir kaybi yok cunku tazminatini istedigi anda devlet hazinesinden isciye tazminati odenir bu devlet icin yuk degildir ama butun isciler birden tazminat isteseydi ozaman devlet hazinesine buyuk yuk olurdu devlet bunun olmayacagini bildiginden bu yasayi cikartiyor insallahta cikar biran once isten kendisi cikan bile tazminat alabilecek ayrica calisan iscide her yil biriken tazminattan 1 maaslik odeme alabilirmis daha detayli bu isi bilen varsa aciklasin arkadaslar insanlari yanlis bilgilendirmeyelim
    Cevapla
  • cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    neden calisanin aleyhine. bir anlat da öğrenelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle