Dünyanın sonu değil, gerekli tepki verildi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek AA Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu.

Dünyanın sonu değil, gerekli tepki verildi
Dünyanın sonu değil, gerekli tepki verildi
GİRİŞ 29.09.2016 10:19 GÜNCELLEME 29.09.2016 10:44

"Moody's'in kredi notunu düşürmesinin etkisi son derece sınırlı oldu" diyen Şimşek sözlerine şöyle devam etti:"Türkiye'nin temelleri sağlam. Kısmen not indirimi fiyatlanmıştı. Bu karar ileride finans dışı reel sektör borçlanma maliyetlerine etkisi olabilir"

YATIRIMCILAR 6 SONRASINA ODAKLANIR

Moody'sin ilk defa 1992 yılında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini hatırlatan Şimşek, "1994 yılında bu notu kaybettik. Bundan sonra Türkiye düşük kredi notları altında yaşadı. Eylül’de yine kaybettik. Bu konuyu ciddiye alıyoruz. Ama bu dünyanın sonu değil, piyasalar gerekli tepkiyi verdi" Yatırımcılar sadece uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bakmazlar" diyen Şimşek,  "Yatırımcılar genelde 6 ay veya 1 yıl sonrasına odaklanır. Bu nedenle yatırımları ciddi şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

ÇABA GÖSTERECEĞİZ

Türkiye aslına sağlam temelleriyle yatırım yapılabilir seviyeyi hak ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı, "Tasarruflarımızın düşük olması ve dışa bağımlılığı fazla olması etkili oluyor. Son yıllarda Türkiye'nin algısında kendi iç gelişmeler ve yakın coğrafyasındaki gelişmeler yüzünden uluslararası alanda bozulmaya sebep oldu. Piyasaların tepkisinden anlaşılacağı gibi Türkiye yoluna güçlü bir şekilde devam edecektir. Bu notu tekrar üst seviyeye çekmek için çaba göstereceğiz" dedi. 

Türkiye'nin üretimine baktığınızda 3'te 2'si düşük ve orta düşük teknolojiye sahip olduğunu görüyoruz. Bu sektörler o alanlarda zorlanıyorlar. Bu sebeple Ar-Ge Reformu yaptık. Biz size devlet olarak destek verelim. İnsanlarımız Ar-Ge yapsın ürün geliştirsin. Türkiye kar marjı yüksek ürünler yapsın.

REÇETELERİNE İHTİYACIMIZ YOK

Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bildiğinden daha güçlü olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Türkiye çok daha güçlü. Türkiye, Moody’s, Fitch veya S&P’nin reçetesine ihtiyacı yok. Kendi reçetesini yazacak durumda. Başımıza son yıllarda gelmeyen felaket kalmadı. FETÖ’yü gördük. Yurtdışı bu duru anlamakta zorluk çekti. Türkiye içende de anlatmakta bazen zorlanıyoruz. Komplo senaryolarına benziyor" şeklinde konuştu. 

MİLLETE KARŞI SORUMLULUK KENARA İTİLDİ

Türkiye’de istihdam oranı düşük bunu artırmamız lazım. Türkiye'de adalet sisteminin işlemediği geçmişte görüldü. Yakın zamanda FETÖ’yü gördük. Ergenekon, Balyoz ve 17-25 Aralık sürecini yaşadık. Bir kısım yargı mensubunun milletine karşı sorumluluğunu nasıl kenara ittiğini gördük. Adalet sistemini hızlandırmalıyız. Bunun için performansa dayalı bir sistem olmalı. Onun bunun değil, gücünü Türkiye’den alan Türkiye menfaatleri için çalışan bir adalet sistemine ihtiyacımız var. 

EĞİTİMDE REFORM YAPMALIYIZ

Türkiye’nin demokrasisini güçlendirmek için reformlara ihtiyacı var. Eğitim alanında Türkiye çok ciddi bir ilerleme sağladı. OECD ülkelerinde yüzde 5.2 toplam harcamalarının milli gelire oranla eğitim harcamalarında Türkiye ise yüzde 5. Eğitimde büyük bir başarı sağladık. Eğitimde kaliteyi artırmak için reform yapmamız lazım. Eğitim kalitesi öğretmenlerden bağımsız değildir. Öğretmenleri aldık, göreve başlatmadık. Öğretmen kalitesini artırmak için ilk olarak stajyer olarak işe başlattık. Özel sektörün kalitesini artıracağız. Biz dedik ki siz ilave öğrenci alın, biz ödemesini yapacağız. 340 bin öğrenci için şu an bunu yapıyoruz. Dil eğitiminde, teknik mesleki eğitimde bunları yapıyoruz.

TÜRKİYE'NİN BAŞINA GELMEYEN FELAKET KALMADI

Moody's veya Fitch ya da herhangi bir kredi kuruluşu bildiklerinden çok çok fazlasıyız. Şunu da görelim. Türkiye'nin son yıllarda başına gelmeyen bir felaket de kalmadı. Gördünüz, memleketin yargısı polisini ordusunu ele geçirmeye çalışan bir örgüt, yapmadığı suç kalmadı. Türkiye bununla mücadele etti. Bunları anlamakta, anlatmakta zorluk çekiyorsunuz.