Türkler işlerine dönecek

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Rusya'nın yeniden Türk işçi çalıştırma hakkını verdiğini söyledi.

Türkler işlerine dönecek
Türkler işlerine dönecek
GİRİŞ 28.06.2016 13:17 GÜNCELLEME 28.06.2016 13:17

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e yazdığı mektup öncesi ilişkileri normalleştirme yolunda bir adım da Rusya'dan geldi. Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları (Rusya günü kutlaması) sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin bir takım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi" dedi.

ŞİMDİ SIRA AVRUPA'DA

Kurtulmuş, AB'ye vize serbestisi konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: Biz üstümüzdeki yükümlülükleri yerine getirdik, şimdi sıra Avrupa'dadır. Hiç top dolaştırmaya, lafı evirip çevirmeye gerek yoktur. Türkiye, varılan anlaşmanın gereği olarak vize serbestisini hak etti, bundan sonrası AB'nin bileceği iştir. Kurtulmuş Midyat ve Erciş'in il yapılarak Mardin ve Van'ın büyükşehir statüsünü kaybedeceği yönündeki haberleri de yalanladı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

"Türkiye, AB üyesi olmadan Gümrük Birliği'ne girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştü. Arkasından bir de Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Gümrük Birliği'nin yeniden gözden geçirilmesi, müzakere edilmesi zaruri."

YABANCI YATIRIMCIYA VATANDAŞLIK GELİYOR

Kurtulmuş: Belli bir miktarda parayı sabit sermaye yatırımı olarak getirenlere, belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal hazırlıkları yapmaktayız.