İşsizlik fonunda dudak uçuklatan para!

İşsizlik maaşı fonunda biriken para, 100 milyar liraya yaklaştı.

İşsizlik fonunda dudak uçuklatan para!
İşsizlik fonunda dudak uçuklatan para!
GİRİŞ 19.06.2016 15:53 GÜNCELLEME 19.06.2016 15:53
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

İşsizlik sigortası uygulamasının başladığı Mart 2002'den bu yılın mayıs ayına kadar fonda biriken para 96 milyar liraya ulaştı.

GÜRCİSTAN'IN EKONOMİSİNDEN FAZLA

Giderler çıktıktan sonra her ay yaklaşık 700 milyon liranın eklendiği fonun, olağan işleyişiyle yıl sonunda 100 milyar lirayı aşması bekleniyor. Bu para Gürcistan'ın ekonomik büyüklüğünden fazla.

Kendi isteği dışında işsiz kalan sigortalıların, işsiz kaldıkları dönemin belirli bir kısmında geçinebilmesini sağlamak için 2002 Mart ayında başlatılan işsizlik sigortası uygulaması kapsamında kurulan fona, bu yılın mayıs ayına kadar 6 milyon 833 bin 561 kişi başvurdu.

Bu kişilerden gerekli şartları karşılayan 4 milyon 582 bin 969 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanırken, toplam 11 milyar 666 milyon 387 bin 718 lira ödeme yapıldı.    

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ  

Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 240 gün, bin 80 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZ MAAŞI BAŞVURUSU

Bir kişinin işsizlik sigortası fonundan yararlanabilmesi için belli şartlar bulunuyor. Öncelikle kişinin, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, ardından da hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.     

İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor.     

KAYNAK: AA
YORUMLAR 52
  • Geylani 7 yıl önce Şikayet Et
    Yazık günah.. Anca fonlarda para biriktirin, ama işten çıkarılınca 3 kuruş işsizlik maaşı verilsin, artı birde üstüne mecburi genel sağlık sigortası yapın, işsiz kalmış insanı borçlandırın. Hep bi borçlandırma, para kesme, isteğe bağlı da değil mecburi şeyler. Şimdi de bireysel emeklilik sistemi geliyor, 100TL kesilecek maaşlardan ve ilk 6ay katılım mecburi.. Müslüman insanlarsınız, garibanın 3 kuruş maaşıyla, ekmeğiyle oynamayın, yazıktır...
    Cevapla
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    İşçi hem iş bırakacak hem de işsizlik maaşı alacak. Adalet mi.
    Cevapla
  • bilgi... 7 yıl önce Şikayet Et
    mahmut işi bırakınca para vermiyorlar. çıkarılca veriyorlar.
    Cevapla
  • ahsen 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim şu ülkede memur a baktığınız gibi birazda özel sektördekine baksanız
    Cevapla
  • ziya 7 yıl önce Şikayet Et
    nasıl bakıyorlar memura?hangi ülkede yaşıyorsun sen?
    Cevapla
  • Ersin Candan 7 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilik yaşı normal makul bir yaşa çekilsin. Yine bu paradan karşılansın.
    Cevapla
  • ahmet aslan 7 yıl önce Şikayet Et
    ssk ödemlerını biraş düşürsün fon yine yıgılsın para ssk lı olanlar cogalır kımse ssk yapmıyor nede olsa ay sınu iş veren 400 tl yakın para ödeme yapıyor 300 tl düşürsün ler ssk lı calısan coğalır iş veen de calışanları ful ssk sını öder İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ artırılsın o kadar para doğuya yapsın lar benım paramı doguya yatırsım yapsın kurtlar yesın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle