KOBİ rekabetine 900 milyon avro ayrıldı

Türkiye, az gelişmiş bölgeleri kalkındırmak ve buralardaki KOBİ’lerin rekabet gücünü arttırmak için son 9 yılda 900 milyon avro kaynak ayırdı.

KOBİ rekabetine 900 milyon avro ayrıldı
KOBİ rekabetine 900 milyon avro ayrıldı
GİRİŞ 16.05.2016 09:23 GÜNCELLEME 16.05.2016 09:24

Rekabetçi Sektörler Programı’nın yeni dönem bütçesi 405 milyon avro. İkinci proje çağrı döneminde ise uygulama alanı bütün Türkiye'yi kapsayacak.

Avrupa Birliği ile Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı, 10 yılını doldurmak üzere. Mali işbirliğiyle anlaşması kapsamında yürütülen program çerçevesinde şimdiye kadar kullandırılan kaynak miktarı 900 milyon avroyu buldu. KOBİ'lerin rekabet gücünü artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması hedefiyle yürütülen programın en önemli amacı; kalkınmada öne çıkan öncelikli alanlarda geliştirilmiş projelere finans ve teknik destek sağlamak.

BÖLGEYE GÖRE PROJE

2007'den beri yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, programın hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin göreceli olarak daha az gelişmiş bölgelerinde sanayi altyapısını desteklediklerini belirten Murat Altun, daha gelişmiş bölgelerde ise Ar-Ge ve yenilik konulara öncelik verdiklerini belirtti.

YENİLİKÇİ ÜRÜN PROTOTİPİ BİZDEN

100 bin metrekare kapalı alanlı ortak kullanım tesisi yapmak ve 60 bin metrekare Ar-Ge ile inovasyona yönelik tesis kurarak destekleme hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Daire Başkanı Altun, “Yenilikçi ürünler için prototip üretmek, işletmelere 1 milyar Avroluk kredi hacmi sağlamak hedeflerimiz arasında. Desteklenen her bir projemiz bu hedeflere katkı sağlayacak şekilde tasarlıyoruz” dedi. Şimdiye kadar programın ilk dönem için tahsis edilen yaklaşık 500 milyon avroluk bütçenin 420 milyon avro tutarını hayata geçen 38 proje kapsamında sözleşmeye bağladıklarının bilgisini veren Murat Altun, “Toplamda 300 milyon Avro ödeme yaparak yatırıma dönüştürdük. Önümüzdeki dönem için sağlanan 405 milyon Avro kaynakla destek sağlanan proje sayısını arttırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

KAPSAMA ALANI 81 İLİN TAMAMI

Programdan kimler yararlanabileceğine ilişkin bilgelerde veren Daire Başkanı Altun; Rekabetçi Sektörler Programı'ndan sivil toplum kuruluşları, oda, borsa, birlik, dernek, vakıf, kooperatif, üniversite, OSB, araştırma merkezi ile belediye ve kaymakamlık gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşların yer aldığını anlattı. Programın ilk döneminde Van'dan, Malatya'ya, Rize'den Hatay'a kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan 43 il için birçok proje hayata geçirdiklerini anlatan Altun, şunları kaydetti: Ancak yeni dönemde 81 ilden proje sahipleri programa başvurabilecek. Yeni dönemde bireysel başvurular da mümkün olacak. Bu yöntemin uygulamaya geçebilmesi için Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşmelerimiz sürüyor.”

İKİNCİ DÖNEM ÇAĞRILARI YILSONUNA DOĞRU

Programa ilişkin ikinci dönem başvuru süreci henüz başlatmadıklarını vurgulayan Altun, şu bilgileri verdi: “2016 sonlarına doğru çağrıya çıkmayı planlıyoruz. Yayımlanacak çağrı rehberi içeriğinde teklif sunma aşamalarına ve başvuru ölçütlerine ilişkin bilgiler de yer alacaktır. Programla ilgili gelişmeler web sitesi (ipa.sanayi.gov.tr) veya sosyal medya kanallarından takip edilebilir.”

% 50'si gap bölgesine

45 projeden 39'u şimdiye kadar hayata geçirildi. Bağımsız fon yöneticisi tarafından Kayseri'de BRN Yatak, Şanlıurfa'da ise Yü-Ce Medikal'e yatırım yapıldı. 2017 yılı sonuna kadar toplam 6 firmaya 20 milyon Avroluk yatırım yapılması hedefleniyor. Yatırımın en az yüzde 50'sinin GAP Bölgesine, diğer yüzde 50'sinin de kişi başına düşen gelirin ulusal ortalamanın % 75'in altına düştüğü bölgelere yapılması amaçlanıyor.

Fındık, pamuk ve çaya önem

Tarım sektörüne ayrılan yaklaşık 70 milyon avroluk bir proje havuzuyla çaydan pamuğa, baldan fındık ve fıstığa kadar değişik tarım ürünlerine yapılan yatırımların başında; Giresun'da Fındık Stok Borsası ve Lisanslı Deposu, Şanlıurfa Pamuk Borsası ve Lisanslı Deposu ile Rize Çay Araştırma Merkezi geliyor. Program kapsamında şimdiye kadar 3 adet İŞGEM kurulumu yapıldı. Önümüzdeki 2 sene içerisinde ise bu sayının 10'a çıkarılması planlanıyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL