Bakan Ağbal'dan ihracatçıya müjde!

İhracatçıların uzun süredir şikayet ettiği KDV iade sürecinin kısaltılması için bakanlık harekete geçti. KDV İade Daireleri geliyor.

Bakan Ağbal'dan ihracatçıya müjde!
Bakan Ağbal'dan ihracatçıya müjde!
GİRİŞ 26.03.2016 09:21 GÜNCELLEME 26.03.2016 09:24

İhracatçının uzun zamandır şikâyet ettiği KDV iadesinde sürecin uzunluğu probleminin çözümü için düğmeye basıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) "Genişletilmiş Başkanlar Kurulu" toplantısına katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV iade sürecinin hızlanacağı müjdesini verdi.

KDV konusundaki şikâyetleri ortadan kaldıracaklarını belirten Bakan Ağbal, iade sürecini hızlandırmak için, iadelere ilişkin bilgi, belge ve yazışmaları elektronik ortama aktaracaklarını, zaman kaybını ortadan kaldıracaklarını, mükellefin de yeminli mali müşavir gibi olası eksiklere karşı bilgilendirileceğini söyledi.

32 MİLYAR TL İADE

2015'te 32 milyar lira KDV iadesi yaptıklarını belirten Ağbal, "Ama bu sürecin doğru çalışması lazım. Eğer orada yüzde 11 kayıp kaçak varsa demek ki 3.2 milyar liralık KDV iadesi yapmışız, bu önemli kaynak. Dolayısıyla KDV iadeleri doğru, hızlı ve etkin olsun" dedi. Bakan Ağbal, konuşmasında İhtisas KDV İadeleri Daireleri kuracaklarının da bilgisini verdi. Ağbal, "İlk pilot uygulamaya Ankara'da başlıyoruz. 2 tane İhtisas KDV İadeleri Dairesi kuruyoruz, haziran gibi çalışma başlayacak, daha sonra İstanbul'da da kuracağız" diye konuştu.

DAMGA VERGİSİ ESKİ DÜNYAYA AİT

Kamu gelirlerinin daha fazla dolaysız vergilerden elde edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağbal, "Damga Vergisi bu dünyaya ait değil eski dünyanın vergisi. Hepimiz ne kadar kazanıyorsak, o kadar vergi ödediğimiz bir düzeni yakalarsak, o zaman Türkiye'de her şey yoluna girecek. Kimseden bir kuruş fazla vergi istemiyoruz" diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise şunları söyledi: "Bazı sektörlerde hem girdi hem de çıktı niteliğindeki ürünlerde yüzde 1, 8 ve 18 gibi KDV oran farklılığı var. İhracatçıların farklı KDV oranları arasındaki alacaklar, yılda bir kez iade ediliyor ve bu da finansman sıkıntısı yaratıyor.

İhracatçıların sadece KDV farklarından dolayı 10 milyon TL civarında alacağı var."

İHRACATÇI ne istedi?

KDV iadelerinde süreç kısaltılsın.
KKDF'nin kapsamı genişletilsin.
İhracatta Damga Vergisi uygulaması son bulsun.
Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edilecek araçlarda ilk dolum akaryakıttan ÖTV alınmasın.
OSB'de Emlak Vergisi konusu, özellikle belediyelerin rayiçlerinin haddinden fazla yükseltilmesi sebebiyle sıkıntı yaratıyor.