Türkiye için büyük fırsat!

P5+1 ülkeleri ile İran arasında nükleer müzakerelerde varılan anlaşma Türkiye için birçok fırsatı da beraberinde getiriyor.

Türkiye için büyük fırsat!
Türkiye için büyük fırsat!
GİRİŞ 24.07.2015 13:49 GÜNCELLEME 24.07.2015 13:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Gelecek dönemde ülkeye ambargoların kaldırılmasıyla birlikte Türkiye'nin geçmişte imzaladığı birçok ticari anlaşmanın da önünün açılacağı belirtiliyor.

Çeşitli gerekçelerle yapılan anlaşmalar sekteye uğramış uluslararası ambargolar bunda belirleyici olmuştu. Türkiye'nin İran'la imzaladığı anlaşmalar içinde özel bir yere sahip Güney Pars sahasında TPAO'nun doğalgaz arama anlaşması bulunuyor.

Bölgede yapılan kilit stratejik anlaşma özelliğindeki çalışma İran'ın kendi mevzuatını düzenleyememesi gerekçesiyle hayata geçirilememişti. Yakın dönemde anlaşma konusunda somut gelişmelerin yaşanabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar P5+1 ülkeleri ile varılan anlaşma ile yeni bir döneme giren İran'ın Türkiye ile imzaladığı anlaşma için somut adımlar atabileceğini belirtiyor.

Türkiye 2007 yılında İran'da 14 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip Güney Pars sahasında doğalgaz arama anlaşması imzalamıştı. 2008'de başlayacak çalışma ile ilgili o tarihlerde İran'ın ülkesinde yabancıların çalışma yapmasına ilişkin mevzuatları tamamlamaması nedeniyle söz konusu anlaşma yürürlüğe girememişti.

TİCARET İÇİN ŞARTLAR ARTIK DAHA İYİ

İran'ın nükleer silah geliştireceği gerekçesiyle uranyum zenginleştirme programı başlattığını iddia eden ABD'nin başını çektiği batı ülkeleri İran'a yönelik ciddi bir ambargo sürecini başlatmasıyla söz konusu anlaşmanın hayata geçmesi tamamen imkansız hale gelmişti. Şimdi ambargonun kalkmasıyla İran'la ilişkiyi geliştirecek en rahat ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekiliyor. Söz konusu saha ile ilgili arama anlaşması imzasının atılmış olmasının işlemleri daha da kolaylaştıracağı belirtiliyor. Bu kapsamda İran'la yapılmış mutabakat zaptının ileriye yönelik olduğunu vurgulayan yetkililer, Türkiye'nin şimdi İran'da çok faal ticari politikaları hızla hayata geçirmesi gerektiğine işaret ediyor. Anlaşma TPAO 14 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olan Güney Pars sahasında 3,5 milyar dolarlık yatırımı gerçekleştirmesini hedefliyordu.

ANKARA-TAHRAN HATTI ÇOK ÖNEMLİ

Anlaşma içerisinde, İran'daki Güney Pars gaz sahasında bulunan 22, 23, ve 24'üncünün yer aldığı üç fazı Türkiye'nin işletmesi yer almıştı. İşletmeyi TPAO, İran Devlet Petrol şirketi (NIOC) ile birlikte üstlenmişti. Anlaşma gereği çalışmalar 2008 yılında başlayacaktı. Fakat anlaşma uygulanamadı.

TÜRKMEN GAZI DA İRAN ÜZERİNDEN

Doğalgaz üretiminin yanısıra Türkiye, İran'la, Türkmen ve İran gazının Nabuko boru hattıyla Avrupa'ya taşınması için de anlaşma yapılmıştı. Söz konusu bu anlaşmaya göre, iki ayrı boru hattı yapılması planlanıyordu. Türkmen gazını, İran'dan Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya taşıyacak 2 milyar dolarlık 2 bin kilometrelik yeni boru hattının her iki ülke tarafından ortak olarak yapılması planlanıyordu.

Anlaşmada neler var?

Güney Pars Sahasındaki bazı doğal gaz sahalarının TPAO'nun yönetimine, yatırım yapmak üzere tahsisi.

Türkiye üzerinden İran doğal gazının Avrupa'ya taşınması,

Türkmen doğal gazının İran üzerinden Türkiye'ye aktarılması.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 6
  • yasin 8 yıl önce Şikayet Et
    iran ile yakınlaşmaktan midem bulanıyor.
    Cevapla
  • YUSUF 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu coğrafyada esata eset demeden birlik olup ortak sorunlarımızı birlikte cözebiliriz başka yolu yok,
    Cevapla
  • mevhibe inal 8 yıl önce Şikayet Et
    Siyonistler Türkiye-İran düşmanlığı için ellerinden geleni yapıyor. Enerji boru hatları, verimli topraklar, tohum, su onların gözlerini diktiği alanlar.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    ne yapacak diğer hükümetler gibi yan gelip oturacaklarmı
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir yandan İran, ABD'nin yörüngesine girdi diyorsunuz bir yandan da fırsatlardan nasıl yararlanabiliriz diye avcunuzu avuşturuyorsunuz.
    Cevapla
  • Ya ne yapacaktık? 8 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet ne yapacaktı peki? Yan gelip yatacak mı? Yıllarca Alman, Fransız hatta ABD'li firmalar ambargoyu delip mal sattılar İran'a. Bize gelince de batı ülkeleri ambargoyu deliyorsunuz diye Halkbankasına operasyon yapmaya kalktılar. Şimdi önümüz açılmış, yasal fırsatlar var elimizde, batılı firmalar şimdiden Tahran'da sıraya girmişler. Biz ne yapacağız peki? Oturup Onları mı izleyeceğiz? Dibimizdeki bir ülkeyle ticaret yapmayacak mıyız? Allah'ım sen yardım et. Ticaret yapsan bir türlü yapmasan bir türlü. Yarın bir gün de bu sefer "fırsatı kaçırdın aklınız nerdeydi" deyip eleştirirsiniz siz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle