Okyay: Türkiye bölgenin Almanyası olabilir

Kale Grubu Başkanı Zeynep B. Okyay seçim sonrası istikrarın devam etmesinin altın değerinde olduğunu söyledi 'Türkiye Almanya olabilir' dedi

Okyay: Türkiye bölgenin Almanyası olabilir
Okyay: Türkiye bölgenin Almanyası olabilir
GİRİŞ 29.04.2015 11:02 GÜNCELLEME 29.04.2015 12:01
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye ekonomisinin dününü bugününü değerlendirdi. Seçim sonrası 4 yıllık seçimsiz istikrar döneminin altın değerinde olacağını aktaran Oskay Türkiye'nin bölgenin Almanyası olma potansiyeli taşıyan tek ülke olduğunu söyledi. Yeni Şafak'tan Hatice Karahan'ın sorularına cevap veren Oskay, "Seçimlerden sonra yaşanacak 4 yıllık bir seçimsiz istikrar dönemi, Türkiye için 2023 hedefleri yolunda altın kadar değerli." dedi.

Türkiye ekonomisinde yatırımların canlılık kazanması için ne gerekiyor?

Türkiye ekonomide, 2001'de yaşadığı dibin ardından 2002 yılında gelen siyasi istikrar ve çok önemli yapısal reformların etkisiyle önemli bir başarı hikâyesi yazdı. Kişi başına milli geliri 3.500 dolar seviyelerinden 10 bin doların üzerine çıkardık.

Enflasyon ve faizi tek haneye düşürdük. Türkiye'nin yumuşak karnı olan kamu borcunun GSYH'ya oranını %30'lara çekip bu konuda örnek bir konuma geldik. Krizlere dayanıklı, rekabet direnci yüksek bir ekonomiye ulaştık.

Bu reform adımları bizi, küresel krizin yaşandığı 2009'a kadar ortalama %5,9 büyüme oranına getirdi. Türkiye önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelince ülkeye yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları 150 milyar doları buldu.

2002-2014 döneminde yapılan sabit sermaye yatırımı 1,6 trilyon doları buldu. Küresel krizin ardından gelişmiş ülkeler merkezde olmak üzere, dünya ekonomisinde baş gösteren yavaşlama ise, Türkiye'nin de hızını azalttı.

Küresel arenada yıkıcı rekabet, krizden sonra geleneksel pazarlarımızda yaşanan daralma, kar marjlarındaki gerileme, finansman sıkıntısı, teşvik sistemlerinin ülke genelinde bir harmonizasyon sağlayamaması son birkaç yıldır yatırımların yavaşlamasına neden oldu.

Ekonomimizin sanayi odaklı yatırımlarla yeniden ivmelenmesi için Hükümetin son dönemde açıkladığı yapısal dönüşüm reformları son derece isabetli. Geride kalan 12 yılda yakalanan başarı hikâyesinin yeni bir heyecan dalgasına dönüşmesi için bu aşamada ihtiyaç duyduğumuz şey, çok hızlı ve ikna edici bir icraat dönemi.

Bu bağlamda yatırım ve iş ortamını değerlendirir misiniz?

Türkiye, küresel krize kadar çok reformist bir görünümdeydi. Ancak 2011 ve sonrasında, dışsal faktörlerin de etkisiyle yavaşlamaya başladık. Temelde vizyon konusunda hiçbir sorun yok.

Ortaya konulan 2023 hedefleri, orta ve ileri teknolojide Avrasya'nın üretim merkezi olma iddiası, savunma ve havacılıkta yerlileşme seferberliği, enerjide dışa bağımlılığı azaltma adımları gibi temel yaklaşımların hepsi çok isabetli.

Ancak içeride yaşadığımız siyaset merkezli kırılmalar, icraata geçmeyi geciktirdi. Bugün, ülkenin temel gereklerini karşılama konusunda ortaya irade ve program koymuş bir iktidar var.

Seçimlerden sonra, olağanüstü bir gelişme olmazsa Türkiye'yi seçimsiz geçecek bir 4 yıl bekliyor. Bu fırsatı çok iyi değerlendirip, ülkemizin %5 ve üzeri olan potansiyel büyümesini, katma değeri yüksek sanayi dönüşümü ile yakalamamız lazım.

Açıklanan dönüşüm programına dair ne tür beklentileriniz var?

Türkiye, bu bölgenin Almanya'sı olma potansiyeli taşıyan tek ülke. Eğer sanayide Almanya kadar güçlü olabilirsek, maruz kaldığımız bütün meydan okumalara daha kolay cevap verebiliriz.

Açıklanan dönüşüm programları, temel olarak bu hedefi odak alıyor. Bugün dünyanın, “teknoloji üretenler” ve “bu teknolojiyi, para verip kullananlar” olarak ikiye ayrıldığı çok açık. Türkiye, teknolojiye ödeyen değil, teknoloji üreten ülkelerden olmalı.

Dönüşüm programları gerçekten başarıya ulaşırsa, reformlar yolunda büyük adımlar atmayı, kırılganlıklarıyla anılan bir ülke olmaktan kurtulmayı, orta gelir tuzağı tehlikesini bertaraf etmeyi, üretim ve ihracatımızda ileri teknoloji ürünlerin payını %15'in üzerine çıkarmayı, küresel markalar oluşturmayı başarabilmişiz demektir.

Seçimlerden sonra Türkiye ekonomisinde nasıl bir görünüm bekliyorsunuz?

Seçimlerden sonra yaşanacak 4 yıllık bir seçimsiz istikrar dönemi, Türkiye için 2023 hedefleri yolunda altın kadar değerli. Eğer iktidar, açıkladığı reform adımlarını gerçekleştirme fırsatı bulursa, Türkiye'de yeni bir atılım döneminin başlayabileceğini düşünüyorum.

Biz Kale Grubu olarak bu ülkenin geleceğine büyük güven duyuyoruz. Ticaretin bireyleri, sanayinin ise toplumları zenginleştireceği anlayışından hiç sapmadan yatırım yapmaya devam ediyoruz. Son 2 yılda 5 fabrika açtık; birçok şirketin 6-7 yılda yaptığı yatırımları çok daha kısa zamanda gerçekleştirdik.

Önümüzdeki 5 sene içinde 420 milyon TL'lik yatırım yapmayı hedefliyoruz. 2015 yılında da organik büyümemiz devam edecek. Özellikle AR-GE, savunma ve havacılık sanayinde potansiyeli yüksek yatırımlarımızın ivmelenmesini öngörüyoruz.

YORUMLAR 16
  • AHMET AHMET 8 yıl önce Şikayet Et
    Asıl bu seçimler Ya ülkem kazanacak, ya da batının uşağı olmayı. Başka bir seçenek yok. Onun için AKP
    Cevapla
  • hursit dilaver 8 yıl önce Şikayet Et
    bunun için evvel emirde CHPnin kapatılması lazım. ondan sonra türkiyeyi tut tutabilirsen.ben anlamam. öyle almanyanın,ingilterenin sözcülüğünü,taşaronluğunu yapanları hiç anlamam.öyle havalimanı yapılmayacak,köprü yapılmayacak,kanal,nükleer,hızlı tren marmaray denizaltı, tünel, füze,atak helikopteri, altay tankı yapılmayacak diyen adamlarla bu iş yürümez. aha işte gezi parkı.. neydi taksim platformu denilen tayfanın isteği. işte yukarda yazılanlar.bunlarla bu ülke alman müstemlekesi olur be. bakın almanyayı komşu kapısı ettiler.
    Cevapla
  • Ali Can 8 yıl önce Şikayet Et
    Emekliden haber ver,emekliden,bu seçim emeklilerin,asgari ücretlilerin,taşeron işçilerin seçimi olacak.
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu seçim Türkiye’nin seçimi… Eskisi gibi olmayanı bir süreliğine borçlanarak vererek geleceğimizi ve kaynaklarımızı faiz baronlarına mı peşkeş çekeceğiz. Yoksa kalkınarak, üreterek pastamızı büyütüp kazancımızı faiz baronlarına değil insanımıza mı dağıtacağız…
    Cevapla
  • arif kara 8 yıl önce Şikayet Et
    bölgenin değil, dünyanı almanyası-abd si olacağız inşallah
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Inadina akp
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle