Zeybekçi: O vaatleri üzülerek seyrediyorum

Ekonomi Bakanı Zeybekci, CHP'nin seçim bildirgesindeki ekonomik vaatler için, "Ekonomi adına üzülerek seyrediyorum.'' dedi.

Zeybekçi: O vaatleri üzülerek seyrediyorum
Zeybekçi: O vaatleri üzülerek seyrediyorum
GİRİŞ 20.04.2015 16:48 GÜNCELLEME 20.04.2015 16:48
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçim bildirgesinde ekonomik vaatler için, "Ekonomi adına üzülerek seyrediyorum. Bu kadar tabansız, bu kadar sorumsuz, bu kadar siyaseti de yaralayan düşünün ki seçimlerden sonra dünyaları vaat ediyorsunuz" dedi.

ENDİŞE EDECEK DURUM YOK!

Zeybekci, bugüne kadar dolarla veya kurlarla ilgili herhangi bir tahminde bulunmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin kur artışlarıyla ilgili veya Türkiye'nin dışında tüm dünyada global bir şekilde kurla ilgili dalgalanmadan, Türkiye'nin endişe duyabileceği hiçbir şeyi yoktur. Gerek Türk ekonomisinin, gerek Türkiye'deki kamu maliyesinin, gerek Merkez Bankası (MB) yapısının, MB varlıklarının, gerekse bankacılık sistemimizin içindeki döviz varlıklarımıza baktığımız zaman Türkiye nin bu konularla ilgili endişe duymasını gerektirecek, Türkiye'nin kısa vadeli ve orta vadeli borç yapısıyla ilgili endişe duymasını gerektirecek, hiçbir konu, durum yoktur. Onun için ben bu şekilde yorumladım ve dedim ki hep buna dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Piyasa kendi sağlıklı yapısı içerisinde kendi seviyesini oluşturacaktır" diye konuştu.

MERKEZ'İ ADRES GÖSTERDİ

ABD ekonomisinin de doların değer kazanmasını uzun vadede istemeyeceğini aktaran Zeybekci, şunları şunları söyledi: 

"Bunun için bizden kaynaklanan bir durum değildir. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı. Dolar'ın bütün dünya para birimleri karşısında farklı bir seviyeye oturmasından kaynaklı bir oluşumdur. Onun için ben dolar ne olur, dolar şu seviyede oturur, bunla ilgili ancak şunu söyleyebilirim. aşırı değerli doların ABD ekonomisine ne kadar faydası var, ona bakmak lazım. Aşırı değerli dolara baktığımızda eğer dolar bu kadar aşırı değerli olursa. Yani 2014 yılından bugüne kadar geçen sürece bakacak olursak eğer, dolar yaklaşık olarak diğer para birimleri karşısında yüzde 30'a kadar değer kazandıysa. Bu demektir ki dünyadaki bütün para kaynakları, serbest paralar Amerika'ya doğru akıyor ve Amerikan Doları talep ediyor. Bu Amerika'da kapasite artırımı demektir. Amerika'da yatırımların artması, Amerika'da üretimin artması demektir. Artan üretimin aşırı değerli dolarla dünya piyasalarında rekabet şansı oldukça düşecek demektir. Bu ne kadar sürdürülebilir, ne kadar katlanılabilir, ben sürdürülebilir bulmuyorum. Yani zaman içinde ABD ekonomisi bundan rahatsız olacaktır ki rahatsız  olmaya başladı. Bunu ben bu şekilde görüyorum dolayısı ile de bugüne kadar yapmadığım gibi dolar şöyle olur şurada durur şu rakama ulaşır diye bir şey söylemiyorum. böyle bir şey söylemeyi de uygun bulmuyorum. Bununla ilgili konuşması gereken bununla ilgili teknik anlamda tahminde bulunması gereken varsa o da MB bununla ilgili en yetkili kurumdur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • yogi 9 yıl önce Şikayet Et
    İMF'ye borç yok. Hatta borç veren ülkeyiz neden asgari ücret gıdım gıdım artıyor? Hem ne olacak bundan önce 2003 te ekonomi bozuktu Tayyip geldi düzeltti. Şimdi yine bozulsun ekonomi yine aramızdan bir Tayyip çıkarır yine düzeltiriz. Sıkıntı yok. bundan korkacak ne var ki? Senin benim herkesin bankalara olan borçlarından vergi almayacağım diyor. AKP'de söylese ya aynı şeyi. yoksa bizim borçlarımızdaki vergide gözü mü var? Ya da ne kadar borç o kadar vergi? Anlatabildim mi? Sen bankalara ne kadar borçlanırsan devlet babada o kadar vergi alır. Böyle düzeni AKP'de ister Faiz lobiside. biz de trene bakar gibi bakarız.
    Cevapla
  • Mert 9 yıl önce Şikayet Et
    yogi Kardes ekonomi birdaha bozulmayacak. Türkiye yaz boz tahtasi günleri geride kaldi. Bu Millet Tayyibi sadece kucaklamamis günlünde en güzel yerde kazimis percinlemis .okadar! Gemi ilerliyor kaptanimiz uzun adam RTE dim dik hedef 2023.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Birkaç ay ölçüsüz harcamalar yapabileceğiz diye Ülkede on yıllarca süren yüksek enflasyon olsa, on yıllarca daha milletin kaynakları, Devletin Bütçesi yatırıma, eğitime, sağlığa, milli güvenliğe, memura, emekliye gideceğine faiz baronlarına peşkeş çekilse ne fark eder öyle mi? Önce vergi ne, faiz ne onu öğrenin isterseniz. Erdoğan faizleri düşürmek istiyor, ama KK’nın her vaadi faizleri azdıracak etkiye sahip. Devletin aldığı ve yine memur, emekli maaşı, sağlık gideri olarak bize geri dönecek olan vergiyi dert edineceğinden sermaye yetersizliğimiz nedeniyle dış borçlanma sonucu Siyonist faiz baronlarına gidecek ve bir daha geri gelmeyecek olan faizi dert edin.
    Cevapla
  • uyanık CHP 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP nin vaatlerinden vatandaşın anladığı ikinci bir şey ise CHP nin iktidar olduğu takdirde ekonomiyi katledecek derecede beceriksiz ve bilgisiz olduğudur.
    Cevapla
  • uyanık chp 9 yıl önce Şikayet Et
    CHPnin seçim vaatlerinden vatandaşın anladığı tek şey, "AKP hükümetleri döneminde ekonominin çok iyi yöneltildiği" dir yoksa CHP ve KK neye güvenip böyle bol keseden vaat edecek. Eskiden işbaşına gelen hükümetler "enkaz devraldık" derlerdi, o günler unutulmasın.
    Cevapla
  • turko 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar vaatler alman emparyalizminin temsilcisi olan chp ye görev verilmiştir. CHP nin görevi ne olursa olsun iktidara gelip ekonominin içine edip ülkeyi kaosa sürükleyip Alman çıkarlarını en yüksek seviyede koruma peşindedir. 2023 hedefindeki öneml projeleri bu şekilde durdurmak yada iptal ederek yada geçiktirerek Alman emparyalizmine rehberlik yapacaktır.Tüüm bu çabalar uçuk vaatler bunun içindir. Allah milletimizi devletimizi bu hain partiden korusun. Atatürk'ün arkasına sıgınarak fitne fesat peşinde olanlara dikkat etmek lazım
    Cevapla
  • İHSAN ALPEREN 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet, bir zamanlar herkese 2 anahtar - 3 anahtar dağıtacaklarını vaad edenleri gördü. Oturup hesap ettiler millete işyeri-araba-ev değil anahtarlık veremediler. Yalan söylemek parayla değilki aşağı sallıyorlar yukarı sallıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle