Başçı: Enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu

''Gıda fiyatları konusunda ümit var'' diyen Erdem Başçı, gıda dışı enflasyonun ise yüzde 5 hedefiyle uyumlu olduğunu söyledi.

Başçı: Enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu
Başçı: Enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu
GİRİŞ 09.04.2015 15:49 GÜNCELLEME 09.04.2015 15:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında konuştu.

Enflasyon, cari açık, istihdam ve büyüme rakamlarını ele alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı çok önemli ve iyimser açıklamalarda bulundu.

ENFLASYON YÜZDE 5 İLE UYUMLU

"Gıda Komitesinden çok ümitli olduklarının altını çizen Başçı, "Gıda enflasyonu konusunda ümitliyim. Bu ay sonunda enflasyon raporuna nasıl bir gıda enflasyonu varsayımı konulması gerektiğini birlikte belirleyeceğiz. Kuraklığın etkilerinin geçtiği, yeni afetlerin olmadığı, kırmızı et gibi birkaç alanda tedbirlerin alınmakta olduğu ve bunların da etkilerini gösterip enflasyonun bu yıl sonuna kadar daha olumlu noktaya gelebileceğini tahmin ediyorum. Bu manşet enflasyonun düşürülmesi açısından olumlu bir gelişme. Çünkü çift hanede bir tek gıda fiyatları kaldı, diğerlerinin hepsi oldukça olumlu bir noktaya geldi, hatta gıda dışı bizim yüzde 5 hedefi ile uyumlu seyrediyor" değerlendirmesinde bulundu. " dedi.

EKONOMİ GÜÇLÜ BÜYÜME EĞİLİMİNDE

Başçı, "2015'te temkinli para politikası duruşu sayesinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme eğiliminin devam edeceğini, ayrıca uygulanmakta olan yapısal reformların daha destekleyici arz yönlü koşullar sağlanması yoluyla ekonomimizin güçlü, sürdürülebilir bir büyüme eğilimine girebileceğini düşünüyoruz" dedi.

CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME DEVAM EDECEK

Yaşanan gelişmeler neticesinde, cari işlemler dengesinin 2011 yılından bu yana iyileştiğine dikkati çeken Başçı, şöyle devam etti:

"2011 yılının ekim ayında yaklaşık 77 milyar dolar seviyesinde bulunan 12 aylık birikimli cari işlemler açığı, bu yılın Ocak ayında yaklaşık 43 milyar doları seviyesine kadar azalmış bulunmaktadır. Ayrıca 2014 yılının ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarında gözlenen düşüş de cari işlemler dengesine olumlu şekilde yansımaya başlamıştır. İyileşme, mart ayında bir miktar ara verecek, sonra tekrar iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Mart ayında ne oldu diye sorarsanız; otomotiv piyasası ciddi şekilde canlandı ve bu, sadece içerideki üretime değil, ithalata da yansıdı. Türkiye, mart ayında özellikle binek otomobillerde ciddi miktarda ithalat yaptı. Onun getirdiği geçici, ufak bir bozulma olacak ama nisan ve mayıstan itibaren, özellikle enerjinin katkısıyla, tekrar cari işlemlerdeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz."

GÜÇLÜ BİR İSTİHDAM ARTIŞI VAR

İşgücü piyasasındaki gelişmeleri de değerlendiren Başçı, Türkiye'de son yıllarda diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışının görüldüğünü bildirdi.

KAMU BORCUMUZ DİĞER ÜLKELERE GÖRE DÜŞÜK

Maliye politikasına ve yapısal reformlara ilişkin gelişmeleri de enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip ettiklerini dile getiren Başçı, bu açıdan değerlendirildiğinde, Türkiye'nin kamu borcunun diğer ülkelere göre düşük seviyede olduğunun söylenebileceğini ifade etti.

YORUMLAR 4
  • ben 9 yıl önce Şikayet Et
    yani emekli anla sen onu ha !!!
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    şimdi enflasyon hesaplanırken kullanılan kalemleri de hep gıda dışı seçersiniz siz.. sanki memleket insanı taş yiyor
    Cevapla
  • kadir 9 yıl önce Şikayet Et
    Marul 5 TL patates kilo 5 TL kıyma kilosu 37 TL gözünü sevdiğim kuru fasulyesi 15 TL buyrun enflasyon buda bizim enflasyon
    Cevapla
  • kaan 9 yıl önce Şikayet Et
    gıdada enfilasyon %100
    Cevapla