Kuzey Irak'ta 1351 Türk şirketi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne Türk firmaları yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede 1351 tanesi Türk şirketi faaliyette bulunuyor.

Kuzey Irak'ta 1351 Türk şirketi
Kuzey Irak'ta 1351 Türk şirketi
GİRİŞ 08.01.2015 12:34 GÜNCELLEME 08.01.2015 13:37

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), bin 351 Türk firmasının faaliyet gösterdiği açıklandı. 

IKBY Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Şirket Tescil Müdürü Dilzar İsmail, "3 bin 13 yabancı firmanın bulunduğu Kürdistan bölgesinde en çok Türkiye'den şirket bulunuyor. Türkiye'nin bölgede bin 351 şirketi var. Türkiye'yi 341 şirketi ile İran takip ediyor. Bölgemizde Lübnan'ın 163, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 161, İngiltere'nin 129, ABD'nin ise 118 şirketi faaliyet gösteriyor" dedi.

Baas rejiminin yıkılmasının ardından bölgeye en yakın olan Türkiye'den çok sayıda firmanın Irak'a gelerek yatırım yaptığını anlatan İsmail, bu nedenle Türk şirketi sayısının fazla olduğunu dile getirdi.

Kürt bölgesinde 300 petrol ve gaz şirketi olduğunu aktaran İsmail, bunların 60'ının yabancı olduğunu kaydetti. İsmail, terör örgütü IŞİD'in saldırıları ve Irak merkezi hükümetinin, IKBY hükümetinin bütçedeki payını kesmesi üzerine şirketlerin hakedişlerini alamadıklarını, bu ve diğer nedenlerle yatırım yapan şirket sayısında yüzde 60 düşüş yaşandığını söyledi.

10 BİN TÜRK AYRILDI

Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerine yayılan 5 milyon 500 bin nüfuslu Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'ta siyasi, ekonomik istikrarı ve güvenli olmasıyla yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyordu. Ancak petrol anlaşmazlığı nedeniyle merkezi Irak hükümetinin, Kürtlerin bütçesini kesmesi nedeniyle 2014 Mart'ından itibaren bölgede ekonomik kriz başlamıştı. Terör örgütü IŞİD'in, 10 Haziran'da Musul'u, ardından diğer bölgeleri alması Kürt bölgesinde yaşanan krizin derinleşmesine sebep olmuştu. Bu nedenle bölgede iş yapan yabancı firmaların bir kısmı, yatırım ve projelerini durdurarak ülkelerine dönmüştü.

Türk firmaları daha çok merkezi hükümet kontrolündeki Bağdat, Musul, Diyala, Basra, Selahaddin ve Enbar gibi çatışmaların yaşandığı bölgelerinden çekilmişti. Irak'ın orta ve güneyindeki 300 Türk firmasının yatırımlarını durdurması nedeniyle 10 bin Türk işçi de Irak'ı terk etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL