Petrol ve doğalgaza 1,4 milyar lira ödenek

TPAO'ya petrol ve doğalgaz aramaları için gelecek yıl 1 milyar 445 milyon lira ödenek ayrılması öngörüldü.

Petrol ve doğalgaza 1,4 milyar lira ödenek
Petrol ve doğalgaza 1,4 milyar lira ödenek
GİRİŞ 11.11.2014 12:29 GÜNCELLEME 11.11.2014 12:30

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) petrol ve doğalgaz aramaları için gelecek yıl 1 milyar 445 milyon lira ödenek ayrılması öngörüldü.

AA muhabirinin 2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgilere göre, gelecek yıl petrol, maden ve doğalgaz aramalarına ayrılan ödenekler artırıldı. Bu kapsamda büyük ölçekli yatırımlar yapacak TPAO'ya gelecek yıl petrol ve doğalgaz aramaları için ayrılan ödenek, 2014 yılına göre yüzde 3,2 artarak 1 milyar 445 milyon liraya çıkarılacak.

Programa göre, Trakya'da Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisleri Kapasite Artırımı Projesi ve diğer çalışmaların tamamlanmasıyla mevcut depolama kapasitesinin 1,6 milyar metreküpten 4,3 milyar metreküpe, enjeksiyon kapasitesinin 10 milyon metreküp/günden 40 milyon metreküp/güne, geri üretim kapasitesinin 14 milyon metreküp/günden 75 milyon metreküp/güne çıkarılması hedeflendi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında denizlerde faaliyet gösterecek tam donanımlı sismik araştırma gemisi için Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla yapılan çalışmaların gelecek yıl da devam etmesi ve 2016 yılı itibarıyla tamamlanması planlandı.

Öte yandan MTA'nın maden ve jeotermal kaynak arama faaliyetleri 2015 yılında da sürdürülecek. Bu kapsamda MTA'ya ayrılan ödeneğin gelecek yıl 212 milyon lira olması öngörüldü.

- TTK yeniden yapılandırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları, gelecek yıl Türkiye Taşkömürü Kurumunun zarar eden bir yapıdan çıkarılması amacıyla eylem planı hazırlayacak.

Gelecek yıl ayrıca Türkiye'deki kaya gazı rezervini ve ekonomik potansiyeli ortaya koymak üzere envanter çalışması yapılacak.

Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan hammaddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak. Kritik hammadde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak bir sistem kurulacak. Öncelikle saha araştırması yoluyla sanayi için kritik olan madenlerin ve bu madenlerin teminindeki risklerinin belirlenmesi için bir rapor hazırlanacak.

Yurt içinde çıkarılan madenlerin yurt içinde işlenerek ihraç edilmesinin özendirilmesine yönelik tespitleri içeren çalışma raporu hazırlanacak.

KAYNAK: AA