Prof. Ban: Program sağlam, yola devam!

Prof. Dr. Ünsal Ban, 62. Hükümet'in, 2002'den bu yana ülkeyi bugünkü istikrarlı yapıya kavuşturan hükümetleri aratmayacağını söyledi.

Prof. Ban: Program sağlam, yola devam!
Prof. Ban: Program sağlam, yola devam!
GİRİŞ 05.09.2014 11:44 GÜNCELLEME 05.09.2014 11:44

Ban, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 62'nci Hükümet programının 'ekonomi politikaları’nı değerlendirdi.

Ban, vaatlerin büyük ölçüde yerine getirildiği 12 yıllık bir süreçten geçtiğimizi, bundan sonrada Türkiye’de her şeyin böyle olacağını ifade etti.

İşsizlik yüzde 5'e inecek

İşsizliğin kalıcı bir şekilde azaltılmasının hedeflendiğini söyleyen Prof. Ban, “2023'te yüzde 5 seviyesine ulaşılacak. Bunun için eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, işgücü piyasalarında güvenceli esnekliğin sağlanması, özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması ve istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi hedeflerine hizmet eden stratejiler kararlılıkla uygulanacak. Bu adımlar senkronize ve organize bir şekilde atıldığı takdirde işsizlik yüzde 5'lik hedef seviyeye düşürülebilir. 'Geleneksel' dirençlere dikkat” dedi.

Cari açığa yerli enerji çözümü

“Bu da 'geleneksel dirençlerle' karşılaşabilecek adımların atılmasını gerektiren bir alan” diyen Ban, “2014'te yüzde 6'ya gerilemesi beklenen cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edilecek. Özellikle 'nükleer santral' boyutu çok çok önemli. Bu konudaki adımlar 'dış bağlantılı' ve 'ideolojik saplantılı' çevreler tarafından engellenmek istenecektir” diye konuştu.

Katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünleri üretilecek

“Yükte ağır pahada hafif üretime son” diyen Ban, bilgiye dayalı, ileri teknolojili-yüksek katma değerli malların üretimi ve bu yolla ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4'lerde olan payının yüzde 15'e çıkarılmasını sağlayacak yatırımların destekleneceğini söyledi.

Ban, “İhracatta Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya dayalı ürünlerinin payının artırılmasına yönelik çalışma ve desteklere devam edilecek. 'Montaj' bağımlılığını aşabilmek için topyekûn hareket şart. Hükümet yolu açacak, müteşebbis de 'yeniliklere' açık olacak. Sadece hükümetin işi değil bu. Hepimize düşen görevler var” dedi.

Temel amaç fiyat istikrarı olacak

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı programa göre, para politikası alanındaki  temel amacın, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacağını sözlerine ekleyen Prof.Dr.Ünsal Ban,  Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşılacağını belirtti.

Ban, benimsenecek para politikasının, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyeceğini söyledi.

KOBİ'lere yeni destekler yolda

KOBİ'lere yönelik KOBİ borsalarına açılma faaliyetlerinin teşvik edileceğini de belirten Ban,  “Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığı KOBİ sayısı artırılacak. Girişim sermayesi fonları yaygınlaştırılacak” dedi.

Kayıt dışı ile mücadele tam gaz devam edecek

Kayıt dışılıkla mücadele için yeni bir eylem planının yürürlüğe koyulacağını da ifade eden Ban, “İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak, elde edilen veriler bilişim teknolojileri vasıtasıyla çapraz kontrollere tabi tutulacak diye konuştu.

İstanbul en önemli 10 finans merkezinin arasına girecek

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesinin de hayata geçirileceğini belirten Ban,  Öncelik Dönüşüm Programı olarak güncellenen strateji ve eylem planı doğrultusunda İstanbul'un 2023 yılında dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde yer alacağını söyledi.